IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

5 сигурни начини да „убиеш” дори нов автомобил

Това са най-разпространените неправилни действия от страна на шофьорите

5 сигурни начини да „убиеш” дори нов автомобил

Експерти посочиха петте най-разпространени грешки, които шофьорите правят. Всички те водят до повреди по автомобила, което съответно налага и посещение в сервиз. Някои от тях могат да причинят фатални последици за превозното средство.

1. На път с малко гориво


5 сигурни начини да „убиеш” дори нов автомобил

Една от най-често допусканите грешки е пътуването с малко гориво в резервоара. Не всички знят, че това оказва влияние не само върху работата на горивната система на автомобила, но и върху всички системи за захранване. При дизеловите коли свършването на горивото по време на път може да нанесе много тежки поражения.

2. Рязко спиране и потегляне

5 сигурни начини да „убиеш” дори нов автомобил

Резките ускореният или намаляване на скоростта водят до износване на цялата система за задвижване, особено при автомобилите с предно предаване. Увреждат се съединителя и се налага преждевременна завяна на спирачните механизми.

3. Каране на ниски обороти


5 сигурни начини да „убиеш” дори нов автомобил

Карането на прекалено ниски обороти също крие сериозни рискове от повреда. Заради недостатъчното налягане на маслото, в този случай двигателят бързо изчерпва своя ресурс. Освен това натоварването върху трансмисията също е доста голямо.

4. Потегляне със студен двигател


5 сигурни начини да „убиеш” дори нов автомобил

Подобно действие, особено при по-ниски тепператури, съществено съклащава живота на автомобила. Повечето специалисти препоръчват преди потегляне моторът да загрее за няколко минути, след което не трябва да се ускорява рязко, поне докато двигателят и трансмисията не достигнат нормална работна температура.

5. Претоварване на автомобила


5 сигурни начини да „убиеш” дори нов автомобил

Не бива превозното средство да бъде претоварвано, особено когато предстои пътуване по далеч от идеалните пътища (такива са повечето в България). Прекалено големия товар уврежда на първо място окачването, в резултат на което ударите от неравностите се предават на шасито и каросерията. А това води до увреждания, някои от които могат да бъдат доста тежки.

0 от 500
 • #12
  0 rate up comment 0 rate down comment
  Колев ( преди 2 години )
  При съответстващото*.
 • #11
  0 rate up comment 0 rate down comment
  Колев ( преди 2 години )
  За ръчна скоростна кутия лагерите се мажат при всякаква скорост. Те са отворена конструкция, без уплътнители и маслото се разхвърля от потопената част на зъбните колела и от зацепването на самите зъби. За капак при повечето случаи нивото на маслото достига до лагера и го маже. Оборотите са по-значими за двигателя, отколкото за трансмисията. При по-ниски обороти не се разхвърля масло по подбуталната област, и намалява дебита (оттам и налягането, при същото съпротивление) през маслените магистрали
 • #10
  1 rate up comment 0 rate down comment
  Стефко ( преди 2 години )
  Е нали преди няколко месеца пуснахте статия, че не трябвало преди потегляне моторът да загрее за няколко минути, а веднага да се тръгва и в движение да загрее?
 • #9
  2 rate up comment 0 rate down comment
  Анонимен ( преди 2 години )
  При ниски оборото и особено на моменти с газ е слабо мазането и в тея моменти претоварват лагерите.
 • #8
  2 rate up comment 2 rate down comment
  Колев ( преди 2 години )
  Точка 3 е частично невярна. Трансмисията не се товари в ниските обороти, защото тогава двигателя има по-нисък въртящ момент, колкото да поддържа автомобила в движение без да ускорява, респективно и тя е натоварена с такъв. Товари се единствено двигателя, заради невъзможността да развие по-висок въртящ момент в тези обороти, и да ускори при натискане на газта. При поддържане на малко газ при ниски обороти това не е полезно за двигателя, но за трансмисията и целия силов тракт е безразлично.
 • #7
  27 rate up comment 0 rate down comment
  Анонимен ( преди 2 години )
  на първо място като я оставиш в оторизиран сервиз само "специалисти" работят
 • #6
  14 rate up comment 11 rate down comment
  JEEP ( преди 2 години )
  Имам Гранд Чероки 6 цилиндъра, 4.0 двигател, из града върви на 1000 оборота, не знам защо, да не се съсипе нещо? :)
 • #5
  13 rate up comment 10 rate down comment
  Анонимен ( преди 2 години )
  Пълни простотии! Малкото гориво може да ти прецака горивната помпа само, но не е задължително. Само може! Рязкото спиране и потегляне не само новите, ами и старите автомобили им заминава окачване и спирачки. Карането на ниски обороти важи и за нови и за стари. Там съм съгласен. особено за групана на ВАГ с турбинираните малки моторетки с ДСГ. На много ниски обороти сменят и бързо се прецакват. Потеглянето на студен двигател е най-доброто нещо за двигателя. Бавно и плавно се кара докато загрее.
 • #4
  34 rate up comment 5 rate down comment
  Бай Оня ( преди 2 години )
  Ела в Швейцария да я оставиш да работи на място!! Един път вече го ядох....
 • #3
  38 rate up comment 7 rate down comment
  Анонимен ( преди 2 години )
  Повечето специалисти от т.4 явно карат дараци на по 20 години.Първо работна температура се достига най-добре когато колата е в движение (не говорим форсиране на студен мотор) и второ на място колата да работи докато загрее или я чистиш в доста държави вече е забранено.