IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Великобритания забранява 98% от колите по пътищата си

Дори машини като Toyota Prius остават зад борда, производителите предупреждават за масови съкращения

Великобритания забранява 98% от колите по пътищата си

До 98% от автомобилите, които сега се движат по пътищата на Великобритания, ще бъдат забранени, гласят подготвяните от правителството на Тереза Мей законови промени. Властите в Лондон се придържат към обявените преди година намерения да обявят всички двигатели с вътрешно горене извън закона от 2040 година, с няколко по-малки поетапни забрани преди това, съобщава The Financial Times.

Великобритания забранява 98% от колите по пътищата си
Автомобилът, който вози Тереза Мей, също ще бъде обявен извън закона с подготвяните от собственото й правителство промени

Правителството смята също да преразгледа критериите, по които обявява един автомобил за "екологичен" и го освобождава от данъци. По новите критерии дори Toyota Prius, най-продаваният хибрид на Острова, ще изпадне от списъка на екологичните модели.

Точният текст на промените още се уточнява между различните ведомства. Според FT министърът на околната среда Майкъл Гоув и министърът на икономиката Грег Кларк подкрепят плановете. Единствено транспортният министър Крис Гейлинг имал някои резерви.

Великобритания забранява 98% от колите по пътищата си
Дори Toyota Prius, най-продаваният хибрид на Острова, няма да се смята за "екологичен" по новите критерии

Когато преди година Мей обяви подготвяната забрана за "конвенционални автомобили", големият въпрос беше дали това ще обхване и хибридите. Подготвяното решение оставя вратичка само за някои плъг-ин хибриди, способни да изминават минимум 80 км само на електричество. Хибридите с по-малки батерии, както и онези, които не могат да се зареждат от електрическата мрежа като стандартния Prius, остават зад борда.

Не е ясно как тези промени ще се отразят на британската автомобилна индустрия, която е един от най-големите работодатели в страната. От началото на тази година продажбите на автомобили във Великобритания са спаднали с 8.8%, което вече принуди Jaguar Land Rover и Nissan да съкратят стотици работници. Производителите обвиняват за спада най-вече правителството, защото неяснотата около намеренията му притеснява клиентите и ги кара да отлагат покупката.

Великобритания забранява 98% от колите по пътищата си
Заводът на Nissan в Съндърланд е най-големият работодател в цялата област, но вече бе принуден да започне съкращения заради големия пазарен спад

"Не можем да подкрепяме голи амбиции, които не отчитат нито как работи индустрията, нито как мислят клиентите, и които не са основани на никакви факти", коментира Майк Хоус, директор на браншовата организация на автомобилната промишленост на Острова. "Нереалистичните цели и подвеждащите послания за забрани само ще подкопаят нашите усилия да осъществим това бъдеще. Те объркват потребителите, съсипват пазара и поставят под риск хиляди работни места".
 

Тагове: toyota prius
0 от 500
  • #23
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    На тези с биричките пред блока разказяай как приуса на "твой познат" харчел 5 на 100. Може някой по-смотан кибик от теб да клъвне.
  • #22
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Ингилизките *** се изплющяха кат чек.. на мокър пясък! На тая вещица много и стана вече!
  • #21
    0 rate up comment 4 rate down comment
    Dido ( преди 5 години )
    Факт!-не беше давал изява на гениалната си мисъл от както точно в деня в който се отбелязва авариата в Чернобил твърдеше колко еко са АЕЦ!!Иначе немските производители няма да умрът!И всички големи различни от немските също!Ако някой искаше да ги убие щеше да наложи забрана на ДВГ сега,не след 22 години!А забраните са само един закон!Променя се с едно гласуване и толкоз!
  • #20
    6 rate up comment 3 rate down comment
    Грую ( преди 5 години )
    Кеф ти кола на ток, (ако не щеш) кеф ти тролея, тротинетката, колелото и кракомобила :)Лоши били електричките? Ми ставаш глокиер-пешак тогава бе, чичо! Автоматически :)
  • #19
    16 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Ха, вярно е!Не само , че няма колонии , но се превърна в колония на бившите си такива.Скоро бях командировка там! Чудех се дали не съм объркал полета с този за някоя близкоизточна страна.
  • #18
    16 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Не само Нисан, ами и Хонда и Тойота обмислят изтегляне от тази дупка, т.е. остров. Доста познати англичани са подали документи за друго гражданство. Проблемът обаче не е в автомобилостроенето, а е съвсем друг. К'во праят ингилизите с Шотландия и Ирландия?! Те не искат да се отделят от Европа. Май ще сме свидетели на доста интересни събития на острова. Ирландците и шотландците имам чувството, че е време да се отделят от помийната яма британия.Вече не е велика, защото няма колонии.Поживм увидим
  • #17
    9 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Проблема на британската авто индустрия не са брътвежите на камилоизглеждащата Мей,а т.н. Брезит.Нисан постепенно закриват най-големия и ефективен завод в Европа този в Съндърланд и един по един местят сглобяването на моделите в заводите на Рено в Еврозоната.Същото един по един правят и останалите концерни.Джи ЕМ затварят завода в Лутан и т.н.Дори БМВ се оглежда къде да мести Мини Купър.Брекзит е ,както казват руснаците"Вйстрел в ногу" или по японски харакири.
  • #16
    6 rate up comment 3 rate down comment
    Факт!-ическия ... ( преди 5 години )
    пак се е увредил от прекомерна употреба на рено!
  • #15
    10 rate up comment 9 rate down comment
    Факт! ( преди 5 години )
    Мир на праха на немските производители.Няма да липсвате на никого спокойно.Попа да дойде да опее!
  • #14
    13 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Тарикат си ти Андрешко,тарикат...Китай да им прави батериите и да си съсипва околната среда,те ще си ги карат в Англия електричките.Тук в БГ няма от какво да се притесняваме,още 20 години поне ще се търкалят УАЗ-ки и Икаруси.