IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volkswagen направи електромобил, по-бърз от Формула 1

I.D. R Pikes Peak ще участва в най-известното планинско състезание в света

Volkswagen направи електромобил, по-бърз от Формула 1

Volkswagen представи вчера във френския град Алес първия си състезателен електромобил – I.D. R Pikes Peak, който ще дебютира в най-известното планинско състезание в света – Пайкс Пийк. Премиерата се състоя в родния град на Ромен Дюма, трикратният победител в Пайкс Пийк, който ще пилотира електрическия прототип през юни.

VW направи електромобил, по-бърз от Формула 1

Състезанието е на 24 юни, като целта на Дюма ще е победата при електромобилите и подобряване на рекорда за електрически автомобили, който сега принадлежи на новозеландеца Рис Милън – 8.57,118 минути. Трасето в щата Колорадо е с дължина 20 километра, има 156 завои и от няколко години е изцяло асфалтирано.

VW I.D. R Pikes Peak получава два електромотора с обща мощност 680 конски сили, които задвижват и четирите колела, а максималният въртящ момент на прототипа е 650 Nm. От VW обещават ускорение от 0 до 100 км/ч за 2,25 секунди, което ще направи I.D. R Pikes Peak по-бърз от болидите във Формула 1, Формула Е и естествено, най-мощната версия на Tesla Model S P100D, която се използва за мерило в Щатите.

VW направи електромобил, по-бърз от Формула 1

С този проект VW се завръща в големия моторспорт, след като закри програмата си в световния рали шампионат в края на 2016, а заедно с това последователно спорта напуснаха и заводските тимове на Audi и Porsche в световния шампионат за издръжливост и „24 часа на Льо Ман”.

Шефът на VW Motorsport Свен Смеетс обясни, че технологиите, които се използват при електрическия прототип тепърва ще се развиват, като компанията планира да работи с тях и за бъдещия си електрически раликрос автомобил, който трябва да стартира в световния раликрос шампионат, където плановете са за изцяло преминаване към електромобили за сезон 2020.

Снимки: VW Motorsport

Тагове: volkswagen pikes peak
0 от 500
  • #1
    26 rate up comment 22 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Ама как така?Ами технологиите,ами японците,ами ами... Ами Дошо?Ами оня другия шизофреник?Ама нали.. такова... Ама нали японците,нали технологиите....нали те..ама що не участват,защо не направят нещо и те,нали те... Технологията..приуса..