IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota диша във врата на General Motors

По брой на произведените автомобили, през 2007 г., японците вече изпревариха американците. Целта за тази година е ясна. През 2008 г. Toyota иска да изпревари GM и по брой на продажбите.

Toyota диша във врата на General Motors

През изминалата година японският концерн е продал 9,37 милиона автомобила. Това е ръст от 6 % в сравнение с 2006 г., който се дължи преди всичко на повишеното търсене в Азия и Северна Америка.



През 2007 г. се сбъдна и една отдавна лелеяна мечта на японците. Те най-накрая успяха да изместят General Motors oт първото място, като най-голям автопроизводител в света. Сега японският гигант иска да отнеме трона на GM и в областта на продажбите.

През септември миналата година американците имаха все още минимално предимство пред Toyota, но по това време вече се чувстваше, че те имат проблеми да задържат високото ниво на продажбите си. За момента от GM все още не са публикували своите резултати за 2007 г.



Към концерна Toyota принадлежи и дъщерното дружество Hino, което се занимава главно с производство на камиони, както фирмата-производител на малки автомобили Daihatsu. На японския пазар концернът е пласирал 2,26 милиона автомобила, което е с 4 % по-малко от 2006 г., но в чужбина продажбите са нарастнали с 10 % и са достигнали до 7,1 милиона автомобила.

Още през декември 2007 г. японците оповестиха, че целта им през 2008 г. е да продадат 9,85 милиона автомобила. От ръководството на компанията предвиждат нарастване на продажбите в чужбина със 7 % и лека стагнация на доста сложния и твърде конкурентен японски автомобилен пазар.
0 от 500