IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-голямата пречка за автономните коли са картите

Кристоф фон Чиршниц, президент на BMW Group за Централна и Югоизточна Европа пред "КОЛЕЛА"

BMW отчете поредната си година на рекордни продажби и приходи - включително и на българския пазар. Но същевременно германската компания се подготвя за може би най-голямата промяна в цялата си история с електрификацията и автономното управление. "КОЛЕЛА" разговаря по тази тема с Кристоф фон Чиршниц, президента на BMW Group за Централна и Югоизточна Европа, по време на автомобилния салон в Женева.
  
  


Господин фон Чиршниц, 2017 бе много успешна - поредната рекордна година за BMW. Доволен ли сте от резултатите във вашия регион?
- Много съм доволен. Целият регион - Централна и Югоизточна Европа - се представи много добре, с най-високите продажби в историята. Освен това сме номер 1 в премиум сегмента за региона. А в България сме лидер с голям аванс.

Как оценявате резултатите в България в сравнение с другите съседни пазари?
- България е пазарът, на който BMW има най-високия пазарен дял в целия регион.
 
   
Най-голямата пречка за автономните коли са картите (ВИДЕО)
 
 
Източна Европа дълго време беше специфичен пазар за вас, на който най-продавани бяха модели от ранга на Х6. Забелязвате ли промяна в тази тенденция и нарастващ интерес и към по-компактни модели, като Х1, да речем?
- Прав сте, търсенето сега се разширява. Все още интересът към модели като Седма серия или Х6, Х5 остава много голям. Но днес виждаме нови групи клиенти - и България е добър пример за това - търсещи малък автомобил, който обаче да е премиум. Първа серия, Х1 и, вероятно, новото Х2. Тези клиенти, които са нови за нас, са и причината да растем с толкова добро темпо.

Непрекъснато повтаряте, че целта на BMW е да се превърне от доставчик на премиум автомобили в доставчик на премиум мобилност. Вече предлагате и услуга като BMW Connect, която на моменти съветва клиентите да слязат от колата и да вземат трамвая. Не означава ли това, че се подготвяте за едно бъдеще, в което ще продавате по-малко автомобили?
- Надявам се да не продаваме по-малко. Но искаме да помогнем на клиентите си да стигнат от точка А до точка Б по най-ефективния начин. Колата е прекрасен избор за индивидуален транспорт, но има и случаи, когато е по-добре да хванеш влака, или да походиш пеш половин километър. 
  
  
Най-голямата пречка за автономните коли са картите (ВИДЕО)

Казахте в едно скорошно интервю за Forbes, че всеки производител трябва да търси нови и различни пазари, за да оцелее в променящата се среда. Вашият регион всъщност е добър пример за такова разнообразие, с пазари като Австрия, която изглежда готова за електрическото задвижване и свързаността, но и като България, където масовите електромобили още са далечна перспектива. Очаквате ли развитие на две различни скорости?
- Прав сте, че има значителни разлики между зрелите и по-младите пазари. Имаме и много различни данъчни системи в тези страни. Някои подкрепят електрическото задвижване, други - не. Имаме и различни вкусове - както казахте, голямо търсене на големи автомобили в България, докато в Гърция, да речем, хората търсят по-малки коли. И все пак има нещо, което ги обединява, и това са огромните промени, които предстоят в индустрията. Главните тенденции са електрификация - ще има все повече електромобили. През 2017 при BMW например 6% от всичките европейски продажби вече са на електромобили или плъг ин хибриди. После идва дигитализацията - неусетното вграждане на нови услуги чрез дигитални технологии. И накрая, но не по важност, идва автономното управлeние. То според нас ще промени в най-голяма степен играта. Очакваме го през 2021 - 2022 година. То превръща колата от средство да стигнете от А до Б, в една нова среда, в която можете да включите автопилота и да вършите други неща: да поспите, да водите видеоразговори, да пазарувате онлайн... Това ще се случи навсякъде - и на зрелите, и на по-младите пазари.
  
   
Най-голямата пречка за автономните коли са картите (ВИДЕО)
   
 
Обещавате официално ниво 5 на автономност още през 2021. Има ли обаче все още технически пречки, които трябва да бъдат преодолени за целта?
- Определено има. Най-голямата пречка не е, че колата не може да се управлява сама - това сме го постигнали чрез камери, радари, сензори и така нататък. Най-голямата нужда сега е да имаме максимално прецизни карти. Днешната навигационна карта има точност около 1 метър. А трябва да е един сантиметър. Големите доставчици работят точно върху това в момента.
Втората пречка е, разбира се, законът. Държавите и отделните градове трябва да разрешат автономното управление. Германия вече има закон за автономното управление. Калифорния също вече го позволява. Останалите ще ги последват, но ще е постепенно. Допускам, че в някои страни автопилотите ще бъдат разрешени първо на магистралите, където имаме силно контролирана среда, и после лека-полека ще навлезе и в градовете. Градският трафик е най-голямото предизвикателство - кръстовища, велосипеди, пешеходци, паркирани автомобили. Всички тези фактори трябва да бъдат обработени от много бързи и мощни компютри.
      
   
Най-голямата пречка за автономните коли са картите (ВИДЕО)
   
  
Споменахте новия германски закон за автономното управление. Прословутата дилема, при която автопилотът трябва да реши дали да пожертва пътника си, или околните, в този закон е решена недвусмислено: компютърът първо трябва да предпази другите, и чак тогава - вас. Очаквате ли този принцип да се наложи навсякъде?
- Така мисля. Ако разсъждаваме логично, това е най-етичният избор. Дали и законодателите ще разсъждават така, не зная... Но като цяло ние вярваме, че благодарение на автономното управление рисковете на трафика ще бъдат значително намалени.

Тоест до споменатата дилема ще се стига много рядко?
- Тя ще си остане етична дилема. Но знаем, че повечето злополуки стават заради човешки грешки. Хората могат да заспят на волана, или да карат неадекватно на трафика и пътните условия. Докато компютърът винаги ще се стреми да се адаптира най-добре към моментните условия. И, разбира се, той не се уморява като човека. Така че като цяло ефектът върху броя на катастрофите ще е много позитивен.
  
   
Най-голямата пречка за автономните коли са картите (ВИДЕО)
 
  
Българското правителство отдавна иска - поне на думи - да привлече в страната завод на голям автомобилен производител. Кои са най-важните условия, които вземате предвид, когато избирате производствените си локации?
- Има множество критерии. Колко надеждна е средата? Съществува ли мрежа от доставчици? Удобно ли е логистично - особено когато ти се налага да превозваш тежко оборудване? Освен това ние в BMW се стремим да произвеждаме колите си там, където те са търсени - тоест да имаме стабилни позиции и много клиенти на местния пазар. Колкото до доставчиците, доста от нашите вече произвеждат в България. Това определено вдъхва доверие.

КОЛЕЛА е по телевизия Bulgaria ON AIR в неделя от 16:00 часа (с повторение в неделя от 8:30).


 

0 от 500
  • #2
    0 rate up comment 2 rate down comment
    Брандо ( преди 5 години )
    Стара статия !
  • #1
    7 rate up comment 6 rate down comment
    KLASIKA ( преди 5 години )
    Най-голямата пречка за автономните коли са....-ЧЕ ВСЕ ПАК ИМА ОЩЕ МЪНИЧКО РАЗУМНИ ХОРА!Но спокойно...,като поотрасне облъченото и вампирясало подрастващо поколение ,обезличено и "изтрито"от мащабната реклама,то тогава ще пробутат "всички"***!Жалко за всички ни.....Значи Гейоветекато станат болшинство и "вампирите"порастнат тогава ще се живее в ужас и безумие!Вече се почна