IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Нова технология спасява дизела

ACCT абсорбира 98% от вредните емисии, откриха британски учени

Нова технология спасява дизела

Учени от британския университет в Лоубъро намериха начин да се борят срещу вредните емисии на дизелови двигатели, което е доста актуален и наболял проблем в модерната автомобилна индустрия. Според тях новата технология ACCT (система за създаване и преобразуване на амоняк) ще направи дизеловите автомобили екологични като електрическите коли.

Нова технология спасява дизела

Греъм Харгрейв и Джонатънн Уилсън са разработили системтаа, която преобразува разтвора AdBlue, химически реагент, използван за пречистване на изгорелите газове от дизеловите двигатели. Получената в резултат течност е богата на амоняк, който "разкъсва" емисиите NOx (азотни оксиди).

ACCT бе изпробвана на автомобил Skoda Octavia. Тестът показа, че новата система абсорбира 98% от вредните емисии, ихвърляни от дизеловия двигател, докато аналогичният показател на AdBlue достига 60%. По този начин ACCT е почти два пъти по-ефективна от сегашните системи на стандарта Евро-6.

Нова технология спасява дизела

Учените отбелязват, че с подкрепа и финансиране на разработката след две години "демонизацията" на дизеловите двигатели ще бъде забравена. На този етап много световни автомобилни компании вече водят преговори с разработчиците. Учените също така посочват, че най-голямата заплаха за екологията представляват емисиите на СО2 (въглероден диоксид), а не на NOx (азотни оксиди).
 

0 от 500
  • #15
    11 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    *** CO2 знаеш ли колко се използва от растенията? Минимално количество а всички коли, заводи и изобщо цялата човешка дейност бълва количества които растенията няма да преработят за столетия напред. И не става въпрос за ледников период а обратното - парников ефект. Топене на ледените шапки на полюсите. Промяна в климата. Погледни сателитни снимки на Южния и северен полюс какво е станало за последните десетилетия само. Ама такива *** като теб са наясно в всичко и не може да ги убеди никой
  • #14
    8 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Следващата ми кола ще е бензинова(освен ако не е ХОНДА Сивик 1.6 IDTEC)защото тия модерни дизели са трагични като ресурс и надеждност естествено.
  • #13
    6 rate up comment 9 rate down comment
    → ( преди 6 години )
    Да се радваме, че са измислили/подобрили тази пречистваща NOx система, за да се радваме на вечния дизелов двигател.
  • #12
    9 rate up comment 6 rate down comment
    Отпушен ( преди 6 години )
    Да бе нали се сещаш че разстенията намаляват пропорционално на нарастването на населението.В бразилия Амазонка е изсечена почти.Просто трябва да се ограничи населението.А Азотният оксид също е вреден защото е канцерогенен!
  • #11
    10 rate up comment 10 rate down comment
    Опушен ( преди 6 години )
    Тия ги разправяй на сбирките на разни там зелени, ***, вегани и други кукумицини. СО2 се произвежда от всяко живо същество и е храна за растенията. Парников ефект, глобално затопляне дрън,дрън. Преди 30000г. е имало ледников период, а не е имало човешка дейност. Ае със здраве
  • #10
    20 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    И тази и други технологии има измислени включително и за подобряване на технологията на рафинирането. Само че това изисква инвестиции, които петролните компании не искат да правят. Когато си публична компания, трябва да се грижиш първо за инвеститорите. Сега обаче с тез електрички им опря ножа до кокъл и ще излизат наяве и още технологии.
  • #9
    12 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    *** ти да не мислиш че от твоята бангия излиза чист кислород. Същите отрови бълваш и ти от твоя аспух. А глобално СО2 е най-опасния замърсител защото води до парников ефект и всички последствия от това.
  • #8
    18 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Ами купи си електрическа кола - вече има много на пазара Нисан Лийф, Шевролет Болт, Хюндай Ионик... Каква караш?
  • #7
    18 rate up comment 17 rate down comment
    ЛЪЖАТ!!! ( преди 6 години )
    Само си намират оправдания за да спрат или да забавят развитието на електричките!Аз лично вече не се интересувам от автомобили със ДВГ без значение от марката. И не смятам да си купувам такъв.Следващата ми всекидневна/градска кола със сигурност ще е електрическа.
  • #6
    27 rate up comment 13 rate down comment
    Опушен ( преди 6 години )
    Ликуй народе, юруш на чистите дизелаци. Скоро великите британски учени ше измислят такава система, че ше дишаме направо от ауспуха. ПП. СО2 било най-голямата заплаха,а NOX-а е супер, баси якия виц.