IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Топ 5 на "най-лакомите" бензинови автомобили

Първо място в класацията на EPA заемат моделите на Fiat Chrysler Automobiles

Топ 5 на

Американската агенция за защита на околната среда (EPA) публикува данни за средния разход на гориво на всички модели в света. От тях внимание заслужават тези коли на бензин, които могат да разорят собствениците си. Макар че в сравнение с предишни години общият среден показател на разхода е намалял с около 0,15 л на 100 км, това все пак не е много. Представяме ви марките, чиито атомобили имат голям бензинов "апетит" и не само удрят по финансите на собствениците си, но и не оказват добро влияние върху световната екология.

Топ 5 на

Toyota

На пето място в класацията е японският бранд Toyota. Средният разход на бензин на нейните модели е в порядъка на 9,3л/100 км. Тези данни могат да учудят мнозина, тъй като от поточната линия на компанията слизат такива икономични модели като Prius, чийто разход е средно 3,2-3,8 л на 100 км. Пролбемът на Toyota се крие в огромното количество произвеждани SUV, които са доста популярни по света въпреки огромната си "лакомия" по отношение на бензина.

Топ 5 на

Mercedes-Benz

Всяка година автомобилите на Mercedes стават все по-икономични и сега средния показател на разхода е около 10 л/100 км. Дори с такива показатели обаче моделите на германската компания отстъпват с цял литър на бензиновите конкуренти от BMW. Основната причина за този голям разход е това, че на по-полуряните модели на бранда често се монтират турбокомпресори.

Топ 5 на

Ford (Ford и Lincoln)

"Американецът" Ford също така често се "глези" с турбокомпресори, за да подобри "екологичните" показатели на моделите си. Със среден разход от 10,2 л/100 км обаче компанията заема трето място сред най-неикономичните брандове.

Топ 5 на

GM (Buick, Cadillac, Chevrolet и GMC)

GM е сред тези компании, чиито автомобили в последно време станаха "по-алчни". Причините за тази промяна са аналогични с тези при Toyota. Всички технически показатели си останаха същите, но пък компанията увеличи производството на пикапи с "голям апетит".

Топ 5 на

FCA (Chrysler, Dodge, Fiat, Jeep и Ram)

Концернът FCA заема първо място в класацията на "най-лакомите" бензинови модели. Средният разход на всички произведени модели е в порядъка на 10,8 л/100 км. В същото време обаче, дори при такива показатели, следва да се отбележи, че компанията намали нивата на изхвърляни вредни емисии в атмосферата, както и разхода, в сравнение с предишни периоди.

Тагове: mercedes-benz toyota gm ford fca
0 от 500
  • #3
    25 rate up comment 11 rate down comment
    Д ( преди 6 години )
    Ако някой чете Автомедия от години, ще остане с впечатление, че тук единствените автомобили, които не горят много, доставят удоволствие от шофирането и са вечно здраси, са Ауди. Всичко останало е бокл.ук.
  • #2
    22 rate up comment 12 rate down comment
    none ( преди 6 години )
    Тойота са в тази класация, понеже и в момента използват двигатели на по 15 години. Повече от ясно е че двигател разработен преди толкова време, няма как да покрива съвремените изисквания за разход и к.с. С електрификацията също изостават в Тойота. Сега е времето да се откажат от безумната си бранша печалба и да инвестират сериозно в нови технологии, щото ако продължават така, срива ще е болезнен. За американските брандове също е ясно. При евтиния им бензин, разхода на гориво им е последна грижа.
  • #1
    9 rate up comment 18 rate down comment
    Post na gost ( преди 6 години )
    Ako prodavaha sedna seria i x- seriite s golemite motori , m-seriite , edva li 6tjaha da se razminat da gi spomenat. Ama s prodagba na naftovi pe4ki i parva seria kak da vljazat v taja klasacija :D