IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как да разберем, че автомобилът, който ще купуваме, е удрян по-рано?

Ето ви 6 признака, които трябва да ви накарат да бъдете нащрек

Как да разберем, че автомобилът, който ще купуваме, е удрян по-рано?

Решавате да си купите автомобил на старо. Преди обаче да го закарате за проверка в сервиз, можете и сами да разберете дали тази кола по-рано не е претърпяла сериозен инцидент на пътя. И съответно да се откажете от нея, преди да е станало късно. Ето 6 прости признака, за които трябва да внимавате.

Автомобилът е достъпен за оглед само вечер

Как да разберем, че автомобилът, който ще купуваме, е удрян по-рано?

„Мога да ви покажа колата само вечер, а през уикендите съм зает” – ако чуете тези думи от продавача, направо се отказвайте. Огледът трябва да се извършва само на дневна светлина или в добре осветено помещение. В противен случай рискувате да не видите някои дребни вдлъбнатини и ожулвания по каросерията, които могат да ви насочат към други проблеми. Дори автомобилът да ви хареса, не бързайте с покупка „на сляпо”, а проявете малко търпение.

Прекален блясък на каросерията

Всеки иска да седне зад волана на блестяща машина, но именно такава трябва да ви накара да застанете нащрек. Особено ако колата е на повечко години и пробегът е доста сериозен. Експерти считат, че именно блестящо полираният стар автомобил най-вероятно е претърпял инидент и се прави всичко възможно това да бъде прикрито от продавача. Затова внимавайте, ако калникът, вратата или някой друг елемент се отличава на цвят от останалата част на каросерията.

Как да разберем, че автомобилът, който ще купуваме, е удрян по-рано?

В някои случаи е изключено, дори да се натъкнете на кола, за която се използвани елементи от каросерията на други машини. Помнете, при повторна авария пострадалата по-рано конструкция не ви гарантира никаква пасивна безопасност. Затова и внимателният оглед е много важен и е най-добре на него да водите човек, който има опит с подобни неща – като боядисване, например.

Нестандартни болтове


Как да разберем, че автомобилът, който ще купуваме, е удрян по-рано?

След сериозен удар някои елементи по каросерията не се поправят, а директно се заменят от други. Колата е изцяло боядисана и разлика в различвите детайли няма. Препоръчително е да се огледат болтовете, които държат различните елементи. Ако са различни от оригиналните или пък чисто нови, това явно показва, че тази част е сменяна или поправяна. Затова внимателно прегледайте болтовете и от другата страна и потърсете разлики. Същото се отнася и за уплътненията.

Разлики в пролуките и кухините

Как да разберем, че автомобилът, който ще купуваме, е удрян по-рано?

Това е още един признак, показващ, че по този автомобил е работено. Неравностите в пролуките между различните детайли от каросерията понякога се виждат с просто око. При качествено сглобените коли това го няма, затова внимателно проверете разстоянията между отделните детайли. Понякога това може да стане само с прокарване на пръст. Огледайте внимателно и линиите на каросерията, които също могат да покажат изкривяване. Също така е добре да се погледне и под пода на багажника. Място, което често остава „забравено” след ремонт.

Емблемите не са на място

Детайлите са много важни – затова обърнете внимание как са поставени емблемите при даден модел. Да кажем, че на харесаното от вас Volvo XС70 емблемите на багажника се намират на диаметрално противоположни места, а собственикът му ви убеждава, че просто е решил да ги премести, защото така му харесва. Дали обаче някой ще му повярва?

Разминаване в маркировката на стъклата и на предпазните колани

Как да разберем, че автомобилът, който ще купуваме, е удрян по-рано?

Първо, обърнете внимание на маркировката на черното и на страничните стъкла, които не се сменят без причина. Индексът им задължително трябва да съвпада с годината на производство на автомобила. Второ, огледайте за същото и предпазните колани, тъй като е възможно и те да бъдат сменяни.

P.S, В крайна сметка, ако един автомобил се използва непрекъснато, то по каросерията му вероятно ще има следи. Боядисана броня или калник не са трагедия, но задължително трябва да бъдете особено внимателни при огледа, защото разходите по колата след това са изцяло за ваша сметка.
 

0 от 500
  • #14
    1 rate up comment 1 rate down comment
    1.8Т ( преди 6 години )
    Това с първата регистрация и бг история, според мен, важи само за по-нови коли (да кажем,под 10г.). В противен случай, по-добре да се търси читав внос (не от автокъщи). Казвам го от личен опит ;)
  • #13
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Сменено предно стъкло не е гранция за удар и проблем с колата. Колата ми е все още на 4год и малко километри, напълно читава и сервизирана по книжка, но камъче ми удари предното стъкло и от там тръгна пукнатината. Ше го смяням, но просто давам идея ако само сменено предно стъкло е проблема, който виждате, не бързайте да се отказвате.
  • #12
    7 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Моята като я избирах гледах по всеки един панел да има дефекти, прекъсването на двигателя беше от релето на горивната помпа (което джамбазина не го знаеше и свали доста от цената). В крайна сметка не е нова, важното е да знаеш какво гледаш. И колкото по-малко търсен е модела- толкова по-голям шанс за нещо читаво.
  • #11
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    купете си дебеломер за боя.По -ефтините не мерят алуминиеви детайли.Цените са от 150 до 300лв.Като си купувах кола от Горубляне от многото коли,които гледах имаше само 2 не пребоядисвани.То не е проблем някой детайли.
  • #10
    12 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Ако не ви се дават пари по т.1 ще дадете повече в дългосрочен план по т.2
  • #9
    19 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Много просто:1. Купувате кола с история и първа регистрация в БГ.2. Ако ви се свидят парите, понеже колите по точка 1 са с по-висока цена от "новия внос гледате - ако колата няма луфтове по елементите на каросерията и двата фара са нормално потъмнели от времето, без разлика, значи има проблем в мотора. ;)
  • #8
    5 rate up comment 2 rate down comment
    Пора ( преди 6 години )
    На мене пък бояджията ми строши задното стъкло докато разглабяше всички ламарини за боядисване...това значи ли че е удряна? Боядисването го правих за да сменя цвета...
  • #7
    12 rate up comment 2 rate down comment
    младен ( преди 6 години )
    "...обърнете внимание на маркировката на черното и на страничните стъкла, които не се сменят без причина"Точно така. За смяната на моето предно стъкло причинате е че един пиян оли-гофре-н го удари. И това трябва да означава че колата е мляна така ли?
  • #6
    17 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Целият новвнос е страшен *** и да попаднеш на читава кола е по-скоро изключение. Ама продължават да им вярват на джамбазите и да купуват като за последно.
  • #5
    15 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Поне в 50% от обявите за коли над 15 години още от снимките могат да се забележат луфтовете между калниците и предната броня, фаровете с различно ниво на замъгляване. Като отидеш на живо и видиш например колко са увиснали и усукани вратите и как скърцат при затваряне, разбираш че си си изгубил времето.