IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Българи измислиха по-чист дизел

Компанията NanoBoost търси производител, който да внедри технологията

Българи измислиха по-чист дизел

Българската компания NanoBoost предлага технологично решение, което би могло да спаси застрашените от забрана дизелови двигатели. Вече патентованият метод предвижда добавяне на наномодифицирани компоненти към дизеловото гориво. Това намалява чувствително отделяните сажди, въглероден диоксид, азотни съединения и въглеводороди.

Българи измислиха по-чист дизел

Изобретението вече е тествано в лабораторията на Техническия университет във Варна, разкри основателят на компанията Юлиян Стоянов. Той представи метода си по време на 21-ия Европейски форум по екоиновации в София.

NanoBoost оскъпява горивото, но това се компенсира от разхода, който намалява средно с около 5%, твърди Стоянов. В момента компанията му търси производител на горива, който да внедри технологията.

Подробности за изобретението и за другите интересни новости от екофорума можете да прочетете в Investor.bg.
 

Тагове: nanoboost
0 от 500
  • #13
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    За едно зареждане на един ел. автомобил е необх. ток, колкото едно семейство харчи за 3 дена. Да кажем че повечето ще бъдат включени за зареждане около 19:00ч. - около 1 млн. коли да кажем в БГ само .... е и, от къде тоя ток. Ами като дойде време да се бракуват, млн. тонове мизерни батерии при това опасни и мръсни.
  • #12
    5 rate up comment 4 rate down comment
    Колев ( преди 6 години )
    Електроенергията от какво се добива ?90% от въглища, мазут, радиоактивно гориво и (иронично) дизел-генератори.Освен това се пренася на големи разстояния с големи загуби в топлина.Сега обяснявайте колко е чисто и екологично електричеството. Или как може непостоянните възобновяеми източници да дадат 100% от енергията от която света се нуждае...А и трябва да сте кръгли *** ако мислите, че на някой му пука за екология и безопасност. Автономните и ел. автомобили са просто легално оправдание
  • #11
    5 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Пишеш наивно. Хората които манипулират общественото мнение, са лобисти на големи конгломерати, хора алчни, с желание за абсолютен монопол, без значение какво е вредно и какво не.
  • #10
    6 rate up comment 11 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Дизела трябва да се забрани със закон!Горенето на дизел е геноцид към човечеството и природата.Как изобщо може да става въпрос за икономически сметки като тази технология е доказан канцероген. Тук става въпрос са здравето на вас и вашите деца. А със това компромиси не могат да се правят.Само глупаците не могат да го разберат това нещо.
  • #9
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    За първото не си прав. Ел. двигателят постига максималния си въртящ момент още от потеглянето си. Не можеш да го сравняваш с дизелов двигател по това отношение.За другото, че все още няма компактни и икономични начини за съхранение на сериозни количества електроенергия си прав. Елетромобилите не са решение. Те ще доведат до енергиен колапс. Причината е да ни направят още по-енергийно зависими. Колкото и екологични решения да има, ако не са комерсиално обосновани, няма да видят бял свят.
  • #8
    12 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Поне засега няма друг двигател с такъв голям момент при ниските обороти и затова дизелът е незаменим за тежките строителни машини, камионите, автобусите и т.н. Електрическите могат да постигнат подобни характеристики, но няма компактни и икономични начини за съхранение на сериозни количества електроенергия.
  • #7
    10 rate up comment 7 rate down comment
    Факт! ( преди 6 години )
    Българина нищо не може да измисли гледам ги колегите в университета та те формули за съкратено умножение от 7-ми клас не знаят и това били "инженери".Пълна трагедия са всички тук ПЪЛНА!
  • #6
    10 rate up comment 6 rate down comment
    Dido ( преди 6 години )
    Ами ***, връщай се към електричеството - с два пирона в контакта!Виж от какви източници все още идва електричеството и дали при тези условия масовото използване на електромобили ще доведе до нещо различно от еко катастрофа!ДВГ ще се използват масово поне още 15г,а през това време може да се направи много вредите от тях да намалят!Не за да се забави налагането на така хвалените електромобили,а да се намалят вредите!!!
  • #5
    13 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Нано бууст отдавна предлагат една "чудотворна" добавка и обещават космическо подобрение на динамика разход и вредни емисии. Ама никой освен тях не е виждал тези резултати. Дано това да е по-истинско
  • #4
    9 rate up comment 8 rate down comment
    елка ( преди 6 години )
    браво , сега да се върнем към електричеството