IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla Model X се справи и с пустинята Сахара

Електромобилът записа още едно забележително постижение - но не без помощта на Dacia Dokker

Tesla Model X се справи и с пустинята Сахара

Кросоувърът Tesla Model X стана първият електромобил, който успява да прекоси пустинята Сахара. Той стори това по време на ралито „Будапеща – Бамако”, което стартира в столицата на Унгария и завърши в главния град на Мали.

Tesla Model X се справи и с пустинята Сахара

Постижението бе записано от екипаж на  Team Tesla Powered by RWE. Електромобилът, с който пътуваха двама хървати – Саша Цветоевич и Олег Маштруко - успя да преодолее над 8600 км. За това бяха нужни 16 дни, през които запасът на акумулаторите на Model X бе попълван от бензинов генератор, превозван от Dacia Dokker. Зад волана на румънската машина беше чехът Томаш Ковицка.

Tesla Model X се справи и с пустинята Сахара

Отборът се е опитвал да зарежда електромобила си от местната електрическа мрежа, когато има такава възможност, но инфраструктурата невинаги позволява това. Все пак при преминаването през Мароко екипажът е успял да намери дори истинска зарядна станция, построена от местни фенове на Tesla, и да зареди колапа си от нея.

Tesla Model X се справи и с пустинята Сахара

Не се съобщава коя версия на Model X са карали двамата хървати през Сахара. Кросоувърът е достъпен в 3 различни модификации - P75, P100 и P100D, като пробегът им е съответно 380, 470 и 460 км.

Снмики: Facebook

 

Тагове: tesla model x
0 от 500
  • #4
    13 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    По-впечатляващото е, че дачията ги е прекосила носейки генератор бензин и т.н. Еми супер дачия вече са доста сносна марка, имайки предвид, че например дъстера държи доста висока вторична цена.
  • #3
    10 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    тесла вече лети към марскъде ги търсите :) :) :)
  • #2
    47 rate up comment 7 rate down comment
    Язе ( преди 6 години )
    Пичове, объркали сте новината - Дачия за 18 000 лв. прекоси Сахара като влачи Тесла за 180 000 лв.
  • #1
    34 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Кое е впечатляващото? 16 дена брато за 8600 км,те с камили по-бързо ще го вземат.И 4х4 машина се движи заедно в пустинята с.. баничарка за 15 000 лева.Браво.. ама на Дачията хаха.