IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Скандалът с опитите с хора и маймуни взе първата жертва във Volkswagen

Един от шефовете на германския концерн бе отстранен от длъжността си

Скандалът с опитите с хора и маймуни взе първата жертва във Volkswagen

Германският автомобилен концерн Volkswagen отстрани от работа един от своите топ-мениджъри, който е отговорен за решението да се правят експерименти с хора и маймуни с цел установяване на вредата от вредните емисии на двигателите.

Скандалът с опитите с хора и маймуни взе първата жертва във Volkswagen

До изясняване на скандала е отстранен отговорникът по връзките с обществеността и въпросите за развитие на концерна Томас Штег, който е поел цялата отговорност за случилото. В момента Volkswagen провежда вътрешно разследване, като резултатите от него ще бъдат обявени допълнително.

Отношение по случая взе и правителството на Германия, което категорично обяви, че „подобни опити не могат да бъдат оправдани по никакъв начин”. Скандалът избухна, след като два немски вестника - Süddeutsche Zeitung и Stuttgarter Zeitung съобщиха, че концерните Volkswagen, Daimler и BMW са финансирали изпитания с хора. Те са се съгласили да бъдат подложени на въздействие на вътлероден диоксид, който е част от вредните емисии, отделяни от двигателите.

Няколко дни по-рано американският вестник The New York Times разкри, че подобни тестове са били правени и с маймуни в специална лаборатория. Изпитанията са били поръчани от Европейското изследователско дружество за защита на околната среда и здравето в транспортния сектор (EUGT) на изследователския център LLRI в Ню Мексико и са били проведени през 2015 г.

Животните е трябвало да вдишват в продължение на 4 часа изгорелите газове от VW Beetle, след което кръвта им е била изследвана. При втория тест те са били подлагани на въздейстие на емисиите, отделяни от Ford F-150.

Решението да се тестват маймуни е на трите немски концерна. От EUGT са поискали изпитания и с хора, но ръководството на американския изследователски център е отказало, тъй като вредните емисии от автомобилите официално са признати от Световната здравна организация за причинител на раковия заболяване.

По тази причина и опитите с хора се извъшват в Германия, където това е нямало как да остане незабелязано, тъй като в отчетите се отбелязват имената на мениджърите, които са участвали и одобрили програмата. Засега обаче единствено във Volkswagen признават за случилото се, докато от Daimler и BMW отричат участие.

Снимка: Motor

Тагове: volkswagen
0 от 500
  • #12
    7 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Я, снимали са борда на ФВ хахахаха
  • #11
    9 rate up comment 3 rate down comment
    Гошо ( преди 6 години )
    Най-големият виц е, че VW са опитали да докажат, че нов TDI (който също е бил манипулиран) е по-екологичен от стар пикап. Целта на този цирк е била да имат научен доклад, с който да обеди света, че тази технология става. В крайна сметка учените са погубили горките животинки и не са успяли да докажат че това е така. Излиза в крайна сметка, че "eko" двигателите им от "ново" поколение са по-зле от 20 годишен огромен мотор. Без въобще да споменавам етиката на подобен експеримент оставам потресен.
  • #10
    6 rate up comment 5 rate down comment
    Швабен зи каскен ( преди 6 години )
    Вагонетките - най-отвратителния концерн,с най-глупавите фенове. Новината е просто поредното доказателство.
  • #9
    6 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Ейй тия болните вагонетки с тяхната мантра "всички го правят, но само милите ФВ го отнасят". Предлага да кандидатствате да подишате пушек от ФВ - хем може да ви се намести някоя мозъчна клетка, хем и любимата марка ще даде някой лев и чаша с физиономията на духовния баща на марката. Не, не Фердинанд Порше, другия с късия мустак ... ;)
  • #8
    32 rate up comment 0 rate down comment
    до малии ( преди 6 години )
    И аз така мисля...Само че подредени от дясно на ляво..
  • #7
    34 rate up comment 3 rate down comment
    малии ( преди 6 години )
    ...глей.. Дошо,Факт-а и Швабензи маймунен. снимани тримката.. :) Форумна среща!
  • #6
    14 rate up comment 28 rate down comment
    FenIX ( преди 6 години )
    Аз пък се чудя какви са тия хора, които се съгласяват да вдишват тия изгорели газове?!? Едно да се мажеш с някакъв крем, или някакви лекарства, които може да имат някакви странични ефекти. Ама изгорелите газове са доказано вредни. Явно за пари хората са готови на всичко.
  • #5
    8 rate up comment 32 rate down comment
    до неразбралия ( преди 6 години )
    мисли с тая глава малко - виновен е не производителя на колата, а организатора на конц-лагера!
  • #4
    36 rate up comment 4 rate down comment
    и какво? ( преди 6 години )
    "Изпитанията са били поръчани от Европейското изследователско дружество за защита на околната среда и здравето в транспортния сектор (EUGT) на изследователския център LLRI в Ню Мексико и са били проведени през 2015 г."Поръчали са ги EUGT,правили са ги в САЩ-LLRI,финансирали са ги ФВ,Даймлер и БМВ,но само ФВ са виновни!?!?
  • #3
    37 rate up comment 7 rate down comment
    не разбрах!? ( преди 6 години )
    "Животните е трябвало да вдишват в продължение на 4 часа изгорелите газове от VW Beetle, след което кръвта им е била изследвана. При втория тест те са били подлагани на въздейстие на емисиите, отделяни от Ford F-150."Защо е драма да дишат изгорелите газове от ФВ Бийтъл, но не е,когато са ги вдишвали от Ф150