IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Opel понесе нов удар от PSA

Французите преместват производството на Corsa в нов завод

Opel понесе нов удар от PSA

Ръководството на концерна PSA съобщи на работниците в испанския завод на Opel в град Фигеруелас, че премества производството на основния модел Corsa на друго място. Така испанското предприятие няма да получи допълнителни инвестиции и най-вероятно ще му се наложи да съкрати част от персонала си.

Opel понесе нов удар от PSA

Решението е доста странно, защото заводът във Фигеруелас е построен специално за производството на Corsa. В него са произвеждани всички поколения на модела, започвайки от първото още през 1982 г. Значително по-късно е включен заводът Wartburg в Айзенах, купен от Genetal Motors след обединението на Германия.

Именно испанското предприятие е основно за Corsa, като в него се сглобяват и версиите на модела под марките Vauxhall, Chevrolet и Holden, както и използващите същата платформа Opel Combo (трето поколение) и минивана Opel Meriva.

През 2017 г. производството във Фигеруелас бе увеличено с 6% до 382 000  коли (при мощност на завода от 480 000). Повече от половината – 195 000, се падат именно на Corsa. Спреният от производство Meriva записа 18 000 бройки, а Opel Mokka – 68 000. Останалата част са Opel Crossland X – 63 000 и Citroen C3 Aircross – 37 000.

Следващото поколение на Corsa явно ще се сглобява на друго място. Моделът ще излезе през 2019 г. и ще бъде близнак на новата генерация на Peugeot 208. Двата модела ще използват модулната платформа CMT, като трябваше да се произвеждат именно във Фигеруелас, тъй като заводът в Айзенах ще бъде ремонтиран основно.

Плановете обаче претърпяха сериозна промяна, след като работниците в Испания издигнаха 5 искания пред ръководството на PSA. Сред тях бяха гаранции за запазване на работните места, индексация на заплатите и на пенсиите. Това не се хареса на шефовете на алианса и те прекъснаха едностранно преговорите с профсъюзите, след което обявиха решението си.

А то ще нанесе сериозен удар върху най-големия завод на Opel в Европа, тъй като там работят над 5000 души. Преместването на производството на Corsa ще доведе до съкращения на персонала и затова профсъюзите веднага призоваха за свикване на общо събрание. На него работниците официално ще поискат от PSA да отмени решението си. Не е изключено да се стигне и до стачка, въпреки че засега това не е обсъждано.

Снимка: Opel

Тагове: psa opel corsa
0 от 500
  • #4
    14 rate up comment 17 rate down comment
    JDM_Mercedes ( преди 6 години )
    Въпрос на време е просто, Пежо да баталяса Опел и накрая, немските синдикати да се намесят. Марка със 100+ годишна история, ще я скапят за отрицателно време ! Пежо-Ситроен доказват за пореден път, защо са в такова състояние ! Вместо да използват целия опит на немските инженери, за подобряване на качеството на автомобилите си, те пак си пеят старата песен, даже не и на нов глас ! Германия няма да остави Опел да фалира.
  • #3
    26 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Точно на Опел трябваше да помогне правителството, а не на мошенниците от VW, колко народ ще остане без работа!
  • #2
    24 rate up comment 1 rate down comment
    .. ( преди 6 години )
    Жалко за ОПел, нямат късмет със собствениците и това е.
  • #1
    27 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Най-лошият избор за Опел!!!!По-добре да бяха Китайците!!!GMC постъпиха подло със SAAB, сега и с Опел, явно са знаели предварително за Breksit !!!!!