IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Шефът на Ferrari и Fiat: Електромобилите са грешка

Според Серджио Маркионе, безпилотните системи също са измама

Шефът на Ferrari и Fiat: Електромобилите са грешка

Президентът на Ferrari Серджио Маркионе, който е начело и на концерна Fiat Chrysler Automobiles (FCA), винаги се е отличавал от останалите топ-мениджъри в автомобилния бранш. Това бе потвърдено и на срещата му с медиите по време на автосалона в Детройт, където италианецът изложи вижданията си за бъдещето на индустрията.

Шефът на Ferrari и Fiat: Електромобилите са грешка

Електромобилите са грешка

„Не познавам нито един човек, организация или компания, която да изкарва пари от продажбата на електромобили, освен ако не ги продава в огромни количества. Такива случаи обаче се срещат много рядко”, заяви директно Маркионе.

Според неговите думи, FCA ще започне да развива електромобили едва тогава, когато влезе в сила законово изаскване за тях. Засега дори огромните инвестиции няма не гарантират на компанията му съществен дял от пазара и те със сигурност ще се превърнат в загуба.

Маркионе още преди време призна, че всеки електрически Fiat 500e носи на FCA загуба от 20 000 долара при цена на колата от 30 000 долара. Затова той е категоричен, че през следващите 10 години концернът му няма да гони пълна електрификация на предлаганите модели.

Къде ще влага парите си Fiat Chrysler Automobiles?

Например, един милиард долара ще бъдат похарчени за пренасяне на производството на Dodge Ram от Мексико в САЩ. Парите ще дойдат от намаляването на данъците на американските корпорации от 35 на 20% - една от ярките победи на администрацията на президента Доналд Тръмп, който иска да повиши конкуретноспособността на американската промишленост.

Автопилотът е същата фантазия, каквато и електромобилите


„Твърденията, които слушаме за настъпване на електромобилите и изкуствения интелект, засега са само научна фантастика. Правилно ли е да говорим, че скоро ще разполагаме с автомобили на електричество, които ще взимат сами решения на пътя? Отговорът е „Не”, смята Маркионе.

Шефът на FCA посочва, че към момента нито един производител не е наясно през коя година електромобилите ще излязат масово на пазара. Същото важи и за системите за автономно придвижване, така че да се прогнозира подобно нещо, при това с конкретни срокове, е „глупаво”

Маркионе даде за пример Илон Мъск, който непрекъснато променя всяка предварително обявена дата за дебют на нов модел на Tesla или на нова технология. Все пак италианецът призва, че „Мъск и компанията му вършат феноменална работа в областа на маркетинга”.

Шефът на Ferrari и Fiat: Електромобилите са грешка

„Fiat Chrysler Automobiles няма да поеме ролята на месия и пророк на автомобилната индустрия, за да харчи милиарди за някакво призрабно бъдеще, а ще предлага само проверени от времето продукти”, обясни Маркионе.

Ferrari ще предложи кросоувър и електрическа суперкола


Все пак Маркионе говори и да бъдещето, което в някаква степен е свързано с масовата електрификация на автомобилите. От думите му става ясно, че FCA все пак ще започне да инвестира в хибриди, които да улеснят преминаването към изцяло електрически коли. Такива машини ще има дори в гамата на Ferrari (производството на първия от тях – LaFerrari, вече приключи).

В Маранело разработват и кросоувър, който ще дебютира в края на 2019 или началото на 2020 г. Задачата пред инженерите на италианската марка е да направят автомобили, който да изглежда и да се управлява като истинско Ferrari. В същото време той трябва да стане най-бързият всъдеход в света, като изпревари Lamborghini Urus.

Снимки: FCA, Ferrari

Тагове: fca
0 от 500
  • #17
    19 rate up comment 12 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Електромобилният балон скоро ще се спука с гръм и трясък. :)
  • #16
    11 rate up comment 2 rate down comment
    Гост ( преди 6 години )
    Пък когато му дойде времето на електрическия автомобил, ние ще се включим с пълна пара.Нека междувременно конглокенцията трупа загуби и слава, че са успели да свалят още 2 хилядни от постижението 100 км. час от място.Аз тази философия я разбирам. ФКА няма да открие нов електродвигател или батерия, а положението на концерна е такова, че просто не могат да си позволяват загуби.
  • #15
    16 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    За едно е прав в момента от продажба на електромобили не се печели, затова големите компании пускат някакви измислени модели на фантастични цени за запалени еко талибани и на всеки продаден електромобил правят загуба която компенсират от птодажбата на конвенционалните автомобили, да не говорим че и тези автомобили се субсидират от данъкоплатеца. Това е и причината тесла да губят по 100 милиона на седмица. Същтото нещо го каза и Боб Лутц.
  • #14
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Гост ( преди 6 години )
    За да не бъда прекъснат продължавам хипотезата си отделно. Кой не обича да слуша за загуби? Акционерите и инвеститорите. Смислено е да предполагаме, че по някаква причина М е избрал да сподели с тях вижданията си така. Няма да произвеждам зорлем и да губим от всяка кола. Ще завиша малко разходите за R and D, че да покриваме капризите на богаташите, които обаче ще си плащат за да може да се фукат пред себеподобните си, колко са куул. Тези разходи ще ни позволят да сме технологично на гребена.
  • #13
    7 rate up comment 4 rate down comment
    Гост ( преди 6 години )
    Нещо странно има. М е икономист и юрист по образование и търговец по професия. Призван е да не разбира в дълбочина техниката и технолигиите, но се изказва по един краен начин точно по тези въпроси. Прави го пред журналисти, а сред тях тук-таме има някои, познаващи тенденции, но не и налагащи нови тенденции. Има някаква особена игра. Казва някому нещо, но избраният начин е странен.
  • #12
    12 rate up comment 13 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Фиатаджията живее още в миналото. Такива като него някога разправяха, че автомобила с ДВГ е грешка и истината е в коня с каруцата. Следващата ми градска кола задължително ще е електрическа.
  • #11
    11 rate up comment 6 rate down comment
    ... ( преди 6 години )
    Нормално да са грешка.Не е бъдещето в тези коли,батерийте им не се разграждат,за направата на една батерия се използват метали,който се копаят от недрата на земята и те имат лимит,направата им замърсява адски много земята,но има хора ,които правят пари сега от това.
  • #10
    5 rate up comment 3 rate down comment
    до РимЕМинало ( преди 6 години )
    Е бива ли да си толкова задръстен.
  • #9
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Общи разработки с ФЦА
  • #8
    3 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    "Когато пазарът стане готов, неговата компания ще е изостанала с 2 десетилетия."Това означава ли, че БМВ и те ще са останали с 2 десетилетия? Защото БМВ и Интел обявиха подписването на меморандум за общи разработки.