IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Автопроизводителите са инвестирали 90 млрд. долара в хибриди и електромобили

Почти половината от тази сума ще похарчи германският концерн Volkswagen

Автопроизводителите са инвестирали 90 млрд. долара в хибриди и електромобили

Общият обем на инвестиции в в разрабоката на електрически и хибридни модели, направени от най-големите автомобилни производители, е 90 млрд. долара. Това съобщава агенция Reuters, като уточнява, че броят на продадените такива превозни средства в световен мащаб е едва 1% от пазара.

Автопроизводителите са инвестирали 90 млрд. долара в хибриди и електромобили

Един от производителите, вложили сериозна сума в развитието на екомодели, е Ford. На автосалона в Детройт компанията обяви, че до 2022 г. ще похарчи 11 млрд. долара за електрифициране на гамата си. За следващите 4 години Ford ще предложи на пазара 40 електромобила и хибриди, които могат да се зареждат от електропреносната мрежа.

Най-сериозна обаче е инвестицията на концерна Volkswagen – 40 млрд. долара. Целта на германците, които са най-големият производител в света, е през 2030 г. всички модели от групата Volkswagen да имат електрическо задвижване.

Автопроизводителите са инвестирали 90 млрд. долара в хибриди и електромобили

Подобни планове имат и в Mercedes-Benz, където ще бъдат похарчени 12 млрд. долара. Те ще отидат за разработката на 10 изцяло електрически автомобили и 40 хибрида. Сред тях е електрическият кросоувър Mercedes-Benz EQC, (на снимката) който ще излезе на пазара догодина, но в някои държави от Европа вече се приемат поръчки за него.

Китайските производители също постепенно се отказват от разработката и производството на автомобили с двигатели с вътрешно горене и преминават към екологично чисти транспортни средства. Концернът Chongqing Changan Automobile вече обяви, че през 2025 г. спира производството на стандартни превозни средства и ще инвестира 15,1 млрд. в напълно нова електрическа стратегия.

Автопроизводителите са инвестирали 90 млрд. долара в хибриди и електромобили

Снимки: Nissan, Mercedes-Benz, Changan Automobile

0 от 500
  • #6
    10 rate up comment 24 rate down comment
    pena ( преди 6 години )
    "pena, поне да си беше направил труда да погледнеш какво имат и нямат VWИМАТ напълно електрически е-голф и е-ъп"Е-ъп го спряха вече. Е-голф е доработка на обикновен гоуф и oпределено не е истинска електричка. Най-малкото половината му багажник е зает от батерия и съответно колата е доста неудобна.Недей да си мислиш, че некадърник като тебе има повече познания по темата от мен...
  • #5
    24 rate up comment 13 rate down comment
    аман от непросветени ( преди 6 години )
    pena, поне да си беше направил труда да погледнеш какво имат и нямат VWИМАТ напълно електрически е-голф и е-ъпако се поразходиш из центъра на София можеш да видиш сините ъпчета в синя и зелена зона - дават се под наем с мобилно приложение!и плъгин хибриди за ВСИЧКИ модели!В момента в който VW извадят новата си батерия ЩЕ СМАЖАТ всички в е-бранша !!!
  • #4
    21 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Пено не лъжи, само 6 милиарда доларес са субсидиите на тесълта. Още 22 милиарда дългове, къде ги забрави? Та сметката е 28 милиарда и 100К автомобила годишно и 100 милиона загуби на седмица. Тик-так, тик-так. Часовника тиктака за Теслъта, фалита е близо.
  • #3
    3 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Теслъта оттече у канала, фалита им ще ме направи богат. Доволен съм!
  • #2
    9 rate up comment 23 rate down comment
    pena ( преди 6 години )
    "Почти половината от тази сума ще похарчи германският концерн Volkswagen"А още нямат една истинска електричка на пазара докато оня от Калифорния със 8-10 милиарда направи и най-голямата фабрика за електромобили и най-голямия завод за батерии на планетата..
  • #1
    3 rate up comment 14 rate down comment
    Ханс Оло ( преди 6 години )
    Хибрид-дизел тва ще е с много високо КПД 40% от дизела ся може да е повеч, и колко 30% от батерията и хоп 80-90% със спирачките :)