IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

И Сърбия ще цака с магистрална такса предимно българите

От Нова година ще плащаме по 3.10 лева за коли и 18.50 лева за камиони по пътя Калотина - Ниш

И Сърбия ще цака с магистрална такса предимно българите

Българите, които са решили да прекарат новогодишните празници в Сърбия, трябва да се приготвят да плащат магистрална такса на връщане, става ясно от информации в сръбския печат. Според тях още от 1 януари догодина започва събирането на такси за новоизградената (и все още недовършена) магистрала от Калотина до Ниш.

И Сърбия ще цака с магистрална такса само българите

Таксите са доста солени - 190 динара (3.13 български лева) за лек автомобил, 560 динара (9.20 лв) за автобус и 1120 динара (18.50 лв) за камион. Особено като се има предвид, че отворените за експлоатация участъци не достигат общо и 50 километра, а най-проблемната част от пътя - дефилето на Нишава преди Ниш - си остава по стария път с необезопасените тунели.

И Сърбия ще цака с магистрална такса само българите

Също както и в Гърция, таксата ще се плаща само от прекосяващите границата - най-вече български и турски граждани. Пунктовете за събирането й са разположени непосредствено преди границата. Така местните шофьори ще могат безплатно да ползват участъците от Ниш до Пирот, най-малкото през първата половин година. След това вероятно ще бъдат изградени нови пункове на всички входове и изходи. 

Гърция приложи същия спорен подход за магистралата, свързваща границата при Кулата/Промахон с пътя Серес-Солун. Там пунктовете са разположени непосредствено след граничния пункт и пътуващите българи са принудени да плащат такса, дори след това да слязат от магистралата. Пътуващите от Солун до пограничните градчета обаче не плащат нищо.

И Сърбия ще цака с магистрална такса само българите

Немалко юристи възразиха навремето, че де факто това е дискриминационна политика, заобикаляща правилата на ЕС, но българската държава засега не е предприела действия. Сърбия не е член на общността, но участъците по т.нар. Коридор 10, за които ще събира такса, бяха изградени с европейски средства.
 

0 от 500
  • #11
    17 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    ако нямаш 3 лв за магистрала по-добре си стой на село.
  • #10
    9 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Със славяни и народите от немската група работа да нямаш! Италианци, испанци и португалци са по-свестни май?
  • #9
    8 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    "А да минеш цяла Сърбия колко трябва да платиш питам? "Еми не е много. Сръбските магистрали са едни от най-евтините в Европа. Относно 3те кинта, просто ни цакат като гърците. Път който строят с пари от ЕС, демек с наше участие!
  • #8
    9 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Когато даваш пари, за да строят магистрали в Сърбия и после ти дерат кожата трябва да си мaлоумен, за да не гледаш в чуждата кошничка. С твоите пари строят и после те ограбват. Ти май нямаш никой между ушите щом не вдяваш за какво става на въпрос!А въпросът за нашите пътища е съвсем друга тема...
  • #7
    17 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Какво гледате в чуждата кошничка, гледайте у нас. ЕС даде пари, направихме магистрали, но с какви пари ще се поддържат, като не се събират такси? Щото нашите политици не смеят, че сакън "бедният" народ ще възроптае.
  • #6
    20 rate up comment 3 rate down comment
    бай той ( преди 6 години )
    Хайде да посмятаме!Средно по 20 000 автомобила минават по този маршрут дневно и по около 5 000 автобуса и още толкова камиона.3,10х20 000 са 61 000 лв5 000х9,20 са 41 0005 000х18,50 са 92 500и за мотоциклети и микробуси около 35 000 лвСъбираме ги и получавама скромната сума230 000 лв на денонощие. това е само за някакъв си път от 30-40 км построен със средства на такива, като нас, които плащат членски внос за ЕС, а сърбетата само цоцат. Аре стига толкова! Да не минаваме от там!
  • #5
    18 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    3 лв не са много, но защо да ги хвърляш на вятъра. Ако не пътуваш често е ок, но ако пътуваш кво праим? А да минеш цяла Сърбия колко трябва да платиш питам? Една камара пари. После идват следващите кожодери хърватите, словенците, тунелите в Австрия и то таксите ти стават колкото горивото. По този маршрут минавам само когато много бързам. Иначе през Румъния и Унгария за Зап. Европа минавам. излиза ми доста по-евтино и е по-спокойно.Сърбите са нагли същества и винаги ги отбягвам по възможност.
  • #4
    21 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Нормално е да взимат пари. Не е нормално обаче да взимат от едни, а други да ползват безплатно. Особено път, построен с еврофондове, в които и България прави вноска. И да, 3 кинта не е драма, но за тая смешка от три 10-километрови участъчета е скандално много
  • #3
    25 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    а ние все едно не искаме винетки на вскчи влизащи в бгайде по споко !
  • #2
    11 rate up comment 13 rate down comment
    Никола ( преди 6 години )
    На сърбите трябва да се кажат няколко неща , които , ако не ги изпълнят да следва твърдо НЕ за ЕС ! На Боко не може да се разчита ,нали е почитетел на Цеца Величкович и се целува със сръбските управляващи . С този номер се целят две неща , да се ограничи достъпа на българите до западните покрайнини и още един път да се накажат нашите сънародници там отнемайки от приходите от туризма !