IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Българският пазар скочи с 55% през ноември

За пръв път от 2008 насам продажбите на нови коли ще прехвърлят 30 000 до края на годината

Българският пазар скочи с 55% през ноември

Ноември е бил най-силният месец на българския автомобилен пазар от кризата през 2009 насам, показва статистиката на АСЕА - европейската асоциация на автомобилните производители. Продажбите през 11-ия месец достигат 3082 нови автомобила, или с над 55% повече от същия месец на 2016. Това е вторият най-голям месечен ръст в Европа след Литва (57%).

Българският пазар скочи с 55% през ноември

От началото на годината продажбите у нас са 28 180, с 23.5% повече на годишна база. Това отново е вторият най-голям ръст в Европа след Литва, и приблизително пет пъти по-голям от средното за ЕС. Изглежда напълно сигурно, че за пръв път от 2008 насам сделките за годината ще надхвърлят границата на 30-те хиляди.

Все още обаче българският пазар изостава значително дори от останалите държави от бившия източен лагер. В Словакия например при чувствително по-малобройно население продажбите от началото на годината надхвърлят 88 000.

Като цяло пазарът в ЕС нараства с почти 6% през ноември, като спад се отчита само в две страни - Ейре и Великобритания, до голяма степен свързано с притесненията около предстоящия Brexit.

Най-продаваната марка през ноември си остава Volkswagen (11.3% пазарен дял, лек спад спрямо 2016). По-нататък се нареждат Renault (8.1%), Peugeot (6.5%) и Mercedes (5.7%). Шест марки - Peugeot, Jeep, Alfa Romeo, Dacia, MINI и Suzuki - отбелязват над 20% ръст през месеца спрямо ноември 2016. Внушителен ръст има и Lada, но руската марка на Renault стартира от много ниска база.
 

0 от 500
  • #21
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Разбирайте има ръст в експорта на автомобили :D
  • #20
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    И кво стана ся ? Уж 90% от българите са готови за Харвард, или вече завършили го, а пак правят глупости да си купуват VW, Рено, Пежо, вместо да си купят най-качествената, най-технологичната, най-екологичната, най-красивата, най-добрата кола Тойота.Българска работа, хем сме най-умните в ЕС, хем пак купуваме ***.
  • #19
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Кибик ( преди 6 години )
    По мои тънки сметки е ~60%, ама за 5% проблям няма :D
  • #18
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    По-зле? Колко пък да сме по-зле? Нали за хляб и вода има, за какво ни е повече? А инфлацията съвсем зверски си се усеща на портмонето.
  • #17
    0 rate up comment 2 rate down comment
    Русия ( преди 6 години )
    Чудесна новина, но сме по-зле от преди 10 лета.Купува се Дачийка, а преди беше Тойота. И едва бегло тръгваме към 60х,които бяха 2008.
  • #16
    2 rate up comment 2 rate down comment
    бъчваря ( преди 6 години )
    Леле, виждам окото на моята Фиеста, хаха... :P Седма година кара откак я купих и е безгрешна. И добре че така, че иначе и аз щях да съм сред тия 55% повече с нови автомобили. За щастие Форд направиха доста добри колици последните петнайстина години. Ей това е недостатъка на надеждната техника - спад в продажбите, щото си е надеждна и хора като мен си ги задържат колиците много по-дълго, отколкото производителят би искал.
  • #15
    4 rate up comment 1 rate down comment
    fermera ( преди 6 години )
    Този път ще се съглася със Тинтири-МинтОсвен че половината поръчки са нагласени и се крадат половината пари,ако случайно спечели друга фирма се разваля търга.Държавата потъва в дългова спирала а неефективно похарчените пари водят до нови разходи на принципа ДАЛИ СМЕ ТОЛКОВА ПАРИ ТАКА ЛИ ДА ОСТАНЕ.Погледнете АЕЦ Белене и Електроното правителство.
  • #14
    6 rate up comment 3 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 6 години )
    на ивропата е положителн търговсия баланс бе другарю! А ти или наистина нямаш идея за какви кражби иде реч при обществените поръчки и преразпределението на тия 10тина милиарда годишно от бюджета и още 3-4 от ЕС или си директно облагодетелстван и сега носиш от 10 извора вода, че да не се споменава кой точно си позволява в БГ луска на новата кола!
  • #13
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    и почти 2ен от Русия
  • #12
    6 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Само знаеш да критикуваш имаме по-голям износ на глава от населението от Румъния и почти 2ен от най-големите търговски партньори изнасяме повече за Румъния,Гърция,Турция и Италия от колкото внасяме от Германия сме с 200млн долара на минус и от Русия с 2млрд и 200млн(енергийни ресурси)от където идва и дефицита който го има и при много развити страни