IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Българинът харчи повече за колата, отколкото за дома!

Изследването на Евростат за 2016 г. показва, че половината домакинства у нас са имали личен автомобил

Българинът харчи повече за колата, отколкото за дома!

Българинът отделя повече разходи за поддръжката на колата си, отколкото за битовото обзавеждане на домакинството, показват данни от анализ на Евростат за общите потребителски разходи за "обзавеждане, домакински уреди и обичайна поддръжка на домакинствата" в ЕС през 2016 г.

Българинът харчи повече за колата, отколкото за дома!

Според европейската статистика българинът отделя за автомобила си около 7,6 на сто от общите си разходи (при среден показател за ЕС от 6,3 на сто), докато за поддръжката на домакинството, покупка на домакински уреди и обзавеждане отделя едва 5 на сто от същите разходи (при среден показател за ЕС от 5,5 на сто).

През 2016 г. средният общ разход на домакинство у нас е бил около 11 хиляди лева, според данни на НСИ. Разходите за транспорт на едно домакинство у нас са били над 700 лв или за едно лице средно по около 320 лв, показват данни на родната статистика.

Според данните на НСИ през миналата година почти сто процента от българите са имали в дома си телевизор, хладилник или фризер, пералня или мобилен телефон. Малко над половината от сънародниците ни - 52%, са имали компютри плюс Интернет, а около 35 на сто от домакинствата у нас са притежавали климатик.

Едва 50 процента от домакинствата обаче са имали личен автомобил. За него едно българско семейство е можело да си позволи да закупи средно по около 300 литра гориво годишно от общите си разходи, според статистиката, без да се броят разходите за ремонти или осигуряване на автомобила с различни застраховки.

Прочетете още в Dnes.bg

0 от 500
  • #6
    19 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Какво му е скъпото на колите в бг?Голям % по пътищата са по 400лв.По евтини са от телефони и повечето електроуреди в една кухня.Семействата купуват автомобили като топъл хляб всяко с по 2-3 коли.Държавата стимулира купуването на стари брички.Всеки от колегите ми има по 2 автомобили, а някои по 3. Всеки от тях има по 1 кола за под 1000лв които са опасни по улиците
  • #5
    16 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Такъв е манталитета. Някоя като се чуди дали да легне с някой взима решение като разбере с каква кола е.
  • #4
    8 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Харчи повече, което пак не означава че колата му е в добро техническо състояние. За такова животно като "превантивна поддръжка" рядко е чувал, нещо трябва да се счупи и колата да те остави на пътя, и тогава да налее една купчина пари за подмяна и рециклаж на основни агрегати.
  • #3
    36 rate up comment 1 rate down comment
    istinata ( преди 6 години )
    на запад показват социален статус чрез къщи, апартаменти и подобие. В *** същия този статус се показва с купчина метал (колата), форсиране на двигателя и лошо гледане през прозореца
  • #2
    15 rate up comment 1 rate down comment
    гоги ( преди 6 години )
    стари коли,скъпи ремонти,ниски доходи,пък грубо застраховка го,данък,преглед и винетка са 500лв дори и повече на запад колата е необходимост,но тук заради тези цени се смята за лукс
  • #1
    23 rate up comment 2 rate down comment
    Achtung ( преди 6 години )
    Тъжно, като дял от доходите си харчим най-много, а продължаваме да караме най-старите коли в Европа.