IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

10-те най-бързи джипа в света

Наричат ги със съкращението SUV и са колкото нелепи, толкова и впечатляващи

10-те най-бързи джипа в света

Всички вече добре знаем, че SUV воделите, които ние наричаме с простичкото определение “джипове”, са едни от най-популярните автомобили в последно време. Всеки иска да кара висок автомобил със система за задвижване на четирите колела, а защо не и без. Феновете им твърдят, че обожават високата позиция на седене и сигурността, която тези модели дават. Все пак не е нужно редовно да излизаш извън пътя, за да знаеш, че колата ти може да се справи и с това, нали така?

Ако разнищим името “SUV”, то няма как да пропуснем, че първата буква идва от “Sport”. В тази връзка спокойно можем да направим заключението, че тези автомобили трябва да бъдат бързи, защото това е закодирано в техния ДНК. Именно заради това, ускорението от 0 до 100 км/ч е един от най-важните показатели за клиентите на този тип автомобили - много по-важен, всъщност, от офроуд качествата им. Ето защо класирахме 10-те най-бързи серийни SUV коли на планетата във възходящ ред.

10-те най-бързи джипа в света - НЕ

Range Rover Sport SVR

0-100 км/ч: 4.5 сек.
Макс. скорост: 260 км/ч


Флагманът в гамата на Range Rover Sport произвежда 510 к.с. Те са дело на компресорния V8 двигател, монтиран под предния капак. С негова помощ, гигантската машина слиза под 5-секундната бариера при ускорението си от 0 до 100 км/ч.

10-те най-бързи джипа в света - НЕ

Audi RS Q3 Performance

0-100 км/ч: 4.4 сек.
Макс. скорост: 250 км/ч


Audi RS Q3 Performance е един от най-малките автомобили в списъка, но въпреки това заслужава мястото си сред най-бързите SUV модели. Мнозина пуристи вероятно биха казали, че това не е истински RS автомобил, но какво значение има, при положение, че се задвижва от 2.5-литровия 5-цилиндров двигател на Audi, който разполага с 362 к.с. и 465 Нм.

10-те най-бързи джипа в света - НЕ

Porsche Macan Turbo Performance Pack

0-100 км/ч: 4.4 сек.
Макс. скорост: 272 км/ч


Ако Cayenne е златната крава за Porsche, която позволи на компанията да финансира разработката на хардкор версиите 911 GT3 и 911 GT2, то Macan е златното теле. Моделът представлява нещо като умалена версия на Cayenne и експлоатира същата формула, но в по-компактна опаковка. Подобно на своя по-голям събрат, Macan не би бил същия без върховата версия “Turbo”, която намира място и в настоящия списък.


10-те най-бързи джипа в света - НЕ

Mercedes-AMG GLA 45

0-100 км/ч: 4.4 сек.
Макс. скорост: 250 км/ч


Mercedes-AMG GLA 45 се доближава много до своя по-голям брат GLE 63 AMG, що се отнася до представянето. Въпреки че той не разполага с вълнуващия V8 двигател, ускорението му от 0 до 100 км/ч е повече от впечатляващо и се дължи на скромен на пръв поглед 2.0-литров турбо мотор с 355 к.с.

10-те най-бързи джипа в света - НЕ

Mercedes-AMG GLE 63 S Coupe

0-100 км/ч: 4.2 сек.
Макс. скорост: 250 км/ч


Ако трябва да сме честни, голяма част от колите в този списък са чисто и просто налудничави. Един от тях е и Mercedes-AMG GLE 63 S Coupe. Освен че е безумно бърз за размерите си, този модел комбинира Coupe стилистика с SUV платформа, или поне се опитва. Без значение дали ни харесва или не обаче, този модел успява да се катапултира до 100 км/ч за 4.2 секунди.

10-те най-бързи джипа в света - НЕ

BMW X5M/X6M

0-100 км/ч: 4.2 сек.
Макс. скорост: 250 км/ч


BMW X6 M и X5 M се водят истински автомобили от М гамата на BMW, което съвсем естествено води със себе си и значителна мощност. И двете машини разполагат с 567 к.с., които са генерирани от 4.4-литров туин-турбо V8 двигател. Ускорението е достойно дори за спортни автомобили.

10-те най-бързи джипа в света - НЕ

Porsche Cayenne Turbo

0-100 км/ч: 4.1 сек.
Макс. скорост: 285 км/ч


Тежката артилерия в гамата на Porsche се оглавява от Cayenne Turbo, разбира се. Това е спортен джип, който трудно би могъл да бъде изпреварен дори от чистокръвен спортен автомобил. Въпреки размерите си, Cayenne Turbo се държи като суперавтомобил, което е малко нелепо, но въпреки всичко - истински впечатляващо.

10-те най-бързи джипа в света - НЕ

Bentley Bentayga

0-100 км/ч: 4.0 сек.
Макс. скорост: 300 км/ч


Мнозина оплюха Bentayga, когато моделът се появи на пазара, тъй като е меко казано нетипичен за британската компания. Не можем обаче да виним Bentley, че се впусна в новото предизвикателство, тъй като, както вече споменахме, SUV сегмента е доста популярен в момента и за компаниите би било лукс да не се възползват от моментната потребителска еуфория. Bentley Bentayga се задвижва от 6.0-литров W12 двигател с мощност 600 к.с. и 900 Нм от 1300 об/мин.

10-те най-бързи джипа в света - НЕ

Jeep Grand Cherokee Trackhawk

0-100 км/ч: 3.4 сек.
Макс. скорост: 290 км/ч|


Jeep Grand Cherokee Trackhawk е най-бързият SUV модел с двигател с вътрешно горене в света. При това с доста голяма преднина. Американският модел използва 6.2-литров V8 двигател с 697 к.с.

10-те най-бързи джипа в света - НЕ

Tesla Model X

0-100 км/ч: 3.4 сек.
Макс. скорост: 290 км/ч


Tesla Model X е най-бързият джип в света, ако предположим, че доплатите за налудничавия пакет Ludicrous Mode. В този режим електрическият джип ускорява до 100 км/ч за 3.2 секунди, което е идентично време с това на Audi R8 V10 Plus.

Снимки: Производителите
 

0 от 500