IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volvo е голямата заплаха за Tesla при луксозните електромобили

С помощта на новата си марка Polestar и парите от Китай шведите могат да вгорчат живота на Мъск

Volvo е голямата заплаха за Tesla при луксозните електромобили

Шведският производител Volvo е основният конкурент на Tesla Motors при луксозните електромобили, като това се дължи на сериозната подкрепа, която скандинавците получават от китайския си собственик Geely. Това е мнението на експерти в бранша, според които именно китайският пазар ще се окаже мястото на големия сблъсък между двете копании, съобщава Automotive News.

Volvo е голямата заплаха за Tesla при луксозните електромобили

Двете марки имат различен подход към нещата, което обещава сериозна битка за клиенти. В Tesla залагат предимно на лъскави продукти и си поставят високи цели, в които основна роля играе шефът на компанията Илон Мъск. На свой ред във Volvo залагат на 90-годишния си опит, който в комбинация с финансирането от Китай може да изведе фирмата като №1 при луксозните и високотехнологични електрически автомобили.

Новата стратегия на Volvo за електрификация на цялата моделна гама през 2019 г. вече започна да работи с пускането на марката Polestar. Нейният първи автомобил е хибридно купе, което ще бъде последвано от електрически седан, както и от SUV на ток. Всичко това става реалност благодарение на подкрепата на Zhejiang Geely Holding Group, която купи Volvo от Ford Motor Co. през 2010 г.

Volvo е голямата заплаха за Tesla при луксозните електромобили

До момента китайците са инвестирали в шведския производител над 11 млрд. долара, които отиват за направата на модерни технологии и съответно предлагането на още по-качествени продукти. За първите 10 месеца от 2017 г. Volvo е продал 461 313 автомобила в цял свят. Целта пред компанията е през 2020 г. резултатът да бъде 800 000 бройки на година.

„Изглежда Volvo и Geely уцелиха момента, в който да атакуват пазари. Всичко, което предлагат – и като автомобили, и като услуги, е впечатляващо, така че нещата се подреждат много добре. Ако Polestar предложи и електромобил, който да се конкурира с Tesla Model 3, нещата ще станат още по-интересни”, коментира Дейв Съливън, анализатор в  AutoPacific.

Volvo е голямата заплаха за Tesla при луксозните електромобили

Важна крачка в тази насока е решението на Volvo моделите на Polestar да се предлагат само онлайн. Все пак вече продадените коли ще се обслужват в сервизите на дилърите на Volvo, а отделно ще има и шоу-румове, в които клиентите да могат да видят автомобилите наживо. Като цяло обаче шведите имат различен подход при продажбата и това се харесва на хората.

Именно наличието на дилърска и сервизна мрежа на Volvo ще помогне до голяма степен на продажбите на Polestar в повече от 50 щата на САЩ. В същото време шведите разполагат с 3 произведствени центъра в Китай, както и с огромна търговска мрежа в тази държава – нещо, което Tesla все още няма. Това дава още едно предимство на скандинавците в борбата срещу компанията на Илон Мъск.

Volvo е голямата заплаха за Tesla при луксозните електромобили

Снимки: Volvo

Тагове: volvo polestar tesla motors
0 от 500
  • #6
    9 rate up comment 18 rate down comment
    фермера ( преди 6 години )
    В съседна статия има модел на Инфинити който е с променлива степен на сгъстяване което прави всички модели на Волво който са с 4 цилиндрово двигатели да изглеждат архаично.Първо със това да се справят че цените им са като за 6 цилиндрови уникати.Засега само Нисан може да пусне в продажба конглокентен продукт на Тесла по критерии цена-качество.
  • #5
    2 rate up comment 15 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    двама мошеници се надлъгват жалко за клиентите които са се набутали с техни коли
  • #4
    44 rate up comment 0 rate down comment
    Автора ( преди 6 години )
    Абе българите сме най-голяма заплаха за самите себе си.Злобни,гадни,завистливи.Това е.
  • #3
    9 rate up comment 10 rate down comment
    Край ( преди 6 години )
    Смисъла на ел. колите е да изнесат замърсяването извън големите градове. За това колите трябва да се разделят на градски ел. коли /нисан и рено основно сега/. Колите за извънграда трябва да си останат с ДВГ и да са най-често под наем, концентрирани на паркинги на изходите на градовете. Тесла се оптива да направи масова универсална електричка - излишно и не е екологично. Да не говорим пък за ел. камион, ел. кораб и пр.
  • #2
    10 rate up comment 10 rate down comment
    pena ( преди 6 години )
    Бе първо да направят поне една електричка. И след това да "заплашват" :-D
  • #1
    7 rate up comment 25 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Volvo са заплаха за самите себе си. Китайска марка била заплаха ... Не думай, бе!