IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-после: ето плана на Opel за бъдещето

Пълна електрификация, навлизане в Китай и без сериозни съкращения, обеща шефът Лоошелер

Най-после: ето плана на Opel за бъдещето

Няколкото месеца неяснота около бъдещето на Opel приключиха тази сутрин, когато новият главен изпълнителен директор Михаел Лоошелер обяви стратегията за развитие на компанията, вече като част от групата PSA Peugeot Citroen.

Най-после: ето плана на Opel за бъдещето
Михаел Лоошелер, финансов директор на Opel от 2012 и главен изпълнителен директор от тази пролет. Снимка OPEL

В основата на тази стратегия е мощна офанзива в областта на електромобилите, както и навлизане на пазари като китайския, където Opel до момента даваше път на други марки от портфолиото на досегашния си собственик General Motors. Лоошелер увери, че компанията ще премине към платформи на PSA дори по-скоро от предвижданото, и обеща нова изцяло електрическа Corsa още след година и половина.

Новият план на Opel се нарича PACE, намеквайки за английската дума за темпо. Ето основните точки в него:

- До 2024 година всички модели на Opel ще се предлагат също като електромобили и като плъг-ин хибриди.

- До 2020 Opel и британското му подразделение Vauxhall ще представят още девет нови модела, всички ползващи архитектура на PSA. Планът досега бе интеграцията на френските платформи да започне през 2019 и да продължи поне 7 години. Първият нов модел ще е лекотоварният Combo, а през 2019 ще дойде изцяло новото поколение на Corsa.

- До 2020 компанията, която неизменно е на загуба в последните години, иска да постигне 2% норма на печалба. До 2026 тя трябва да достигне 6%.

- Оптимизиране на производството, така че компанията да излезе на чисто при 800 000 продажби годишно - доста под сегашния показател. Планира се тази оптимизация да съкрати производствените разходи средно със 700 евро на автомобил.

- Синергиите от сливането с PSA трябва да достигнат 1.1 милиарда евро до 2020 година и 1.7 милиарда през 2026.

Най-после: ето плана на Opel за бъдещето
Следващото поколение на Corsa ще дойде само след година и половина, и ще е достъпно с изцяло електрическо задвижване. Снимка: КОЛЕЛА

В отговор на най-сериозното притеснение на германските служители Лоошелер увери, че съкращения на работници няма да са наложителни, ако компанията постигне финансовите си цели и излезе на печалба. Оптимизирането на разходите може да се постигне най-вече с увеличаване на производителността, смята изпълнителният директор. "PACE ще освободи пълния ни потенциал. Целта на този план е да предпази нашите служители от насрещни ветрове и да превърне Opel в устойчива, печеливша, електрическа и глобална компания", казва Лоошелер.

В момента Opel ползва девет различни платформи за моделите си. През 2019 трябва да останат само две, заети от Peugeot: CMP, моделите върху която ще се произвеждат в Айзенах, и EMP-2, ползвана за по-големите модели и базирана в Рюселсхайм. Ще намалее и гамата от двигатели - 4 основни типа вместо сегашните 10.

Главният изпълнителен директор на PSA Карлос Таварес вече приложи този подход към Peugeot и Citroen и постигна завидни резултати: компанията излезе на печалба три години по-рано от предвиденото и успя да постигне марж от над 6%, което като цел бе поставено чак за 2022 година. Чувствително подобреното финансово състояние позволи на французите да инвестират повече в развойна дейност, и също така направи възможна покупката на Opel от GM.
 

Тагове: peugeot opel corsa
0 от 500
  • #3
    6 rate up comment 16 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 6 години )
    Пък електрическото бъдеще може да си ... абе да не обяснявам какво, че младата публика ще почне да задава въпроси - автомобилната електрификация е най-голямата ПОЛИТИЧЕСКА простотия на новия век и най-голямата измама!
  • #2
    8 rate up comment 21 rate down comment
    Да ( преди 6 години )
    Ще съсипят Опел! :(
  • #1
    6 rate up comment 24 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 6 години )
    Бай-бай Опел! Ако съм искал френска платформа и френски двигател да съм си купил френски таралясник! Е Старият враг от Фау Ве има пълното ми внимание вече!