IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota се отказва от дизела в Европа

Компанията залага на промотиране на хибридните технологии

Toyota се отказва от дизела в Европа

Toyota може да се откаже от дизеловите двигатели на пазара в Европа, въпреки че години наред жителите на Стария континент демонстрираха, че предпочитат коли с точно такива мотори. Но след „Дизелгейт” и поредицата разследвания за това дали дизелите не отделят много повече вредни емисии от заявеното, тази технология започна да отстъпва пред еволюцията на бензиновите двигатели, хибридите и изцяло електрическите автомобили.

Toyota се отказва от дизела в Европа

Toyota вече направи важни стъпки в тази посока – в Европа Avensis и Auris се предлагат с дизелови мотори, идващи от BMW и това може да са последните дизелови модели на марката. Изпълнителният вицепрезидент на компанията Дидие Лерой заяви по време на автомобилния салон в Токио, че оттук нататък най-вероятно компанията няма да лансира нов модел с дизелов двигател.

„Моето лично мнение, това настина е само моето мнение е, че ние няма повече да лансираме дизелови модели – обясни Лерой през списание Auto Express. – Наскоро освежихме Yaris и този модел вече не може да се поръчва с дизелови мотори. За някои големи клиенти, които купуват много коли, правим изключения, но обикновеният купувач не може да отиде при дилъра и да си поръча дизелов Yaris. А на този модел се падат 25% от продажбите ни в Европа.”

В момента Toyota полага сериозни усилия, за да популяризира хибридните си технологии, като новият C-HR също не може да се поръчва с дизел.

Toyota се отказва от дизела в Европа

„Преди доста време решихме, че няма да предлагаме C-HR с дизелови двигатели – допълни Лерой. – По това време дилърите ни бяха против, но решението беше изцяло мое. Казаха ми, че им трябва дизелов вариант, за да продават добре на пазара. Обясних им, че трябва да следваме дългосрочната посока на развитие, а тя е ориентирана към все по-екологични автомобили.”

Все пак не трябва да очакваме, че Toyota веднага ще спре продажбата на дизеловите си модели, но най-вероятно това ще стане факт с фейслифта или смяната на всеки следващ модел на японската марка.

Тагове: toyota yaris c-hr
0 от 500
  • #11
    7 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Уфф, швaбите пак прeцаkани. Кофти швепс
  • #10
    7 rate up comment 6 rate down comment
    до: ui ( преди 6 години )
    Няма нужда да се обявява нещо, защото се вижда кой къде е.Колкото и сляп и пр0зд да си няма начин да не признаеш, че едните заложиха на куция кон-дизела, а другите заложиха на бъдещето-хибриди, електромобили и водородни автомобили.Така ли е или не е така?Или за теб е по-важно какво карат изостаналите държави, като нас и от това си правиш изводи.Достя тусногръдо и улументарно дори и да си го помислиш, а ти дари си го и написал.Свиквай, че дизелите си отиват и мисли кака ще правиш твоя!
  • #9
    8 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Ето по това можеш да видиш кои инженери са по-умни. Едно към едно - Тойота заложи на хибриди и водородни коли, фолксваген и другите германски таратайки заложиха на допотопните дизели. Времето показа кой какво може,какво направи и кой се оказа по-добрия инженер.Естествено японските.
  • #8
    8 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Тойота затова са най-големите,най-мощните и най-скъпата марка автомобили в света.
  • #7
    10 rate up comment 8 rate down comment
    Швабен зи каскен ( преди 6 години )
    "Опряха до БМВ за дизелите, а уж са най-големите. "Тойота точно затова са най-големите - защото знаят коя технология да разработват и коя не. Дългосрочна визия за технологиите е това.
  • #6
    15 rate up comment 11 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Затова ли дизелите им не струват, сега разбрах защо е така. Те просто ги взимали от швабите.
  • #5
    9 rate up comment 5 rate down comment
    младен ( преди 6 години )
    "Toyota се отказва от дизела в Европа"Бре аре сига бе. Четем това вече за 15ти път.
  • #4
    11 rate up comment 34 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    По-добре, че и без друго никак не биваха. Опряха до БМВ за дизелите, а уж са най-големите. Смяяях, смяяах,... Жалка картинка.
  • #3
    32 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    и да ги спрат да се продават в европа няма талигата която караш да стане по-убава нали.ама важното е хейта да върви и да си поредния "разбирач", който го прави.или викаш ти е по-добре да ти прадават немски кошари произведени след картелно споразумение, като по този начен те лъжат най-нагло.
  • #2
    11 rate up comment 30 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Направо да спрат да се предлагат в Европа