IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Lexus ще поставя „умен” волан в моделите си

Кормилото ще усеща, когато шофьорът го контролира

Lexus ще поставя „умен” волан в моделите си

Компанията Toyoda Gosei, която е част от концерна Toyota, е разработила чувствителен на докосване волан. То ще може да усеща дали шофьорът го държи с ръце и ще дебютира при новото поколение на седана Lexus LS.

Lexus ще поставя „умен” волан в моделите си

В момента повечето автомобилни производители предлагат комплекс от системи за безопасност ADAS, в който влизат всички електронни асистенти – от система за екстремно спиране до функция за разпознаване на пътните знаци. Според приетата класификация, ADAS има 5 различни нива, като първото и второто могат само да подават сигнал на водача, след което при нужда да поемат контрол на автомобила. При Lexus LS ще се използва второто ниво.

Lexus ще поставя „умен” волан в моделите си

В случая новият волан заедно с останалите системчи за помощ на водача ще предлагат възможност за полуавтономно придвижване. Това ще става с помощта на сензори, които с максимална точност ще определят положението на ръцете на шофьора върху кормилото. Благодарение на показанията от датчиците, електрониката ще уведомяна шофьора за необходимостта за хващане на волана дори в режим на автопилот. Сега за подобно нещо се използва датчик, следящ завиването на кормилото.

Lexus ще поставя „умен” волан в моделите си

Според представител на Toyota, това е първата разработка, която обединява високочувствителен сензор и функция за загряване на волана в едно. В бъдещето инженерите на Toyoda Gosei планират да добавят още функции, които ще позволяват на водача да си взаимодейства със системите на автомобила, без да маха ръцете си от волана.

Lexus ще поставя „умен” волан в моделите си

Снимки: Toyota

 

Тагове: lexus ls
0 от 500
  • #8
    39 rate up comment 10 rate down comment
    До супер ( преди 6 години )
    Доше,ти откога взе да рзбираш от автомобили!?
  • #7
    50 rate up comment 16 rate down comment
    до супер ( преди 6 години )
    Навигацията на немските от 10г.се проектира на предното стъкло и това се казва head up display. Копчетата са програмируеми и сам решаваш кое копче каква функция да изпълнява а всички възможни команди се изпълняват чрез глас.Търсене на радиостанция,мащабиране на картата,набиране на телефона,писане на съобщение,данни от борд компа,задаване на маршут на навито и др. Тъча не е на дисплея а е на джойстика.Като пишешеш за немските се информирай малко за да не бъдеш глупав и неподготвен.
  • #6
    37 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Шофирането ства все по-гадна работа.
  • #5
    24 rate up comment 42 rate down comment
    супер ( преди 6 години )
    Нещата са изчистени и функционални без залитания и излишен кич с имитации на дърво, хром, никел, алуминии и други подобни материали с които само същества без грам вкус и естетика биха ги харесали. Перфектно ораганизирана централна конзола и прибори. Иновативният волан е допълнение към цялото това съвършенство. Погледнете последната снимка за каква линия говорим! Красота, стил и изящество!И разбира се нови технологии с традиционното перфектно японско качество допълват тази прекрасна кола!
  • #4
    21 rate up comment 47 rate down comment
    супер ( преди 6 години )
    Интериора е еталон за качество, ергономия и функционалност.Немските лоени мозъци да гледат и да се учат, защото още не са се научили, че навигацията се слага не под духалките, а най-горе!Копчетата на радиото и системите са сложени така, че да не пречи скоростният лост за натискането им. И това им е трудно на вурстовете да го направят. Не че много ще се ползват, защото всичко си го има на волана дублирано. Тъча е до облегалката и от там е съпер да си пуснеш само китката и да го управляваш.
  • #3
    47 rate up comment 29 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    По-крив и уродлив интериор от този не съм виждал.Ужас са тези тойоти и лексуси,мн.грозни.
  • #2
    38 rate up comment 20 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Допълнително да сложат и "умни" бегове, за да няма още умрели!
  • #1
    48 rate up comment 32 rate down comment
    малка компенсация ( преди 6 години )
    "Умният" волан да компенсира поне малко тъпотията на тези,които си купуват този лъскав леген с голям комарник!