IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Lexus ще поставя „умен” волан в моделите си

Кормилото ще усеща, когато шофьорът го контролира

Lexus ще поставя „умен” волан в моделите си

Компанията Toyoda Gosei, която е част от концерна Toyota, е разработила чувствителен на докосване волан. То ще може да усеща дали шофьорът го държи с ръце и ще дебютира при новото поколение на седана Lexus LS.

Lexus ще поставя „умен” волан в моделите си

В момента повечето автомобилни производители предлагат комплекс от системи за безопасност ADAS, в който влизат всички електронни асистенти – от система за екстремно спиране до функция за разпознаване на пътните знаци. Според приетата класификация, ADAS има 5 различни нива, като първото и второто могат само да подават сигнал на водача, след което при нужда да поемат контрол на автомобила. При Lexus LS ще се използва второто ниво.

Lexus ще поставя „умен” волан в моделите си

В случая новият волан заедно с останалите системчи за помощ на водача ще предлагат възможност за полуавтономно придвижване. Това ще става с помощта на сензори, които с максимална точност ще определят положението на ръцете на шофьора върху кормилото. Благодарение на показанията от датчиците, електрониката ще уведомяна шофьора за необходимостта за хващане на волана дори в режим на автопилот. Сега за подобно нещо се използва датчик, следящ завиването на кормилото.

Lexus ще поставя „умен” волан в моделите си

Според представител на Toyota, това е първата разработка, която обединява високочувствителен сензор и функция за загряване на волана в едно. В бъдещето инженерите на Toyoda Gosei планират да добавят още функции, които ще позволяват на водача да си взаимодейства със системите на автомобила, без да маха ръцете си от волана.

Lexus ще поставя „умен” волан в моделите си

Снимки: Toyota

 

Тагове: lexus ls
0 от 500
  • #18
    4 rate up comment 1 rate down comment
    До тоя с Волвото ( преди 6 години )
    Успокой се малко, не виждам причина да вземаме насериозно марка, която ползва сам Халдекс, марка която щеше да фалира ако не бяха китайците... Хубавото е, че последните модели на Волво не са като дялани с теслата вътре, хубав е и двигателя на Polestar,възраждащ една умряла концепция за twin-charged engine... Посочи ми с кое някое Volvo e по-добро от който и да е Lexus, мишко насрана
  • #17
    9 rate up comment 4 rate down comment
    ( преди 6 години )
  • #16
    5 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    ВАГ-ино, ходи се лекувай момче!Поне най-после сам си призна, че ти самият цъкаш плюсове и минуси, както в случая. Наистина трябва да си много болен,за да го правиш и да се кефиш. Мислиш ли, че само ти го можеш? Всеки го може, но не всеки е ненор-малник, като теб.Цъкай, колкото си искаш! Едва ли пречиш на някого...
  • #15
    14 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Не мога да си изкривя душата,тва е мега,хипер уродливо японско извръщение.Мн.грозни са тези Леки сосове(Leksus
  • #14
    9 rate up comment 13 rate down comment
    младен ( преди 6 години )
    ама к'ви се мизерници само...карате 20 годишни ку.рни.ци и плюете по нещо дето само на картинка ще го видите през живота си.
  • #13
    14 rate up comment 6 rate down comment
    ( преди 6 години )
  • #12
    8 rate up comment 34 rate down comment
    младен ( преди 6 години )
    Бе крив и уродлив, ама ако някой край вас си купи такава ще има да цъкате с език и тайничко да завиждате докато псувате на глас "как може той да има пък аз да нямам"
  • #11
    9 rate up comment 34 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Погледни се в огледалото ВАГи и може същото да го кажеш за отражението си. Ако по н1го съдиш за останалите неща разбирам защо все така ти се виждат.
  • #10
    40 rate up comment 12 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Колкото и минуси да слагаш,интериора няма да стане по-хубав,а ще си остане крив и уродлив.
  • #9
    12 rate up comment 38 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Заблуденият слепец си само ти ВАГи!Ти и никой друг!