IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

В памет на Volkswagen Scirocco (ВИДЕО)

Припомняме си историята на първия модерен спортен автомобил от Волфсбург

В памет на Volkswagen Scirocco (ВИДЕО)

След като стана ясно, че Volkswagen няма да поднови своя модел Scirocco и вместо това го спира от производство, решихме да ви припомним историята на модела, която започва още през 70-те.

В памет на Volkswagen Scircco (ВИДЕО)

Volkswagen Scirocco е спортно купе, произвеждано от германците в периода 1974 - 1992. Заради успехите на модела от миналото, компанията реши да зарадва феновете си с трето поколение, което се появява доста по-късно - през август 2008. Всичко обаче започва в началото на 70-те когато Volkswagen започва работата по първото си модерно спортно купе, което да замени остарялата и базирана на Beetle - Karmann Ghia.

В памет на Volkswagen Scircco (ВИДЕО)

Моделът получава заводското обозначение Type 53 и се появява по едно и също време с култовия Golf 1. Дизайнът си двата автомобила дължат на небезизвестния италиански стилист Джорджето Джуджаро, а освен това, те споделят и една и съща платформа. Все пак, от Volkswagen отделят специално внимание на Scirocco, внасяйки в него специални промени, гарантиращи по-спортния и динамичен дух на автомобила.

В памет на Volkswagen Scircco (ВИДЕО)

Първото Scirocco излиза на европейските пазари през 1974 и се предлага със серия от 4-цилиндрови двигатели с работен обем от 1.1 до 1.6 литра с един горно разположен разпределителен вал и по два клапана на цилиндър.

Интересен факт е, че първата генерация на германското купе участва във филма “Зората на мъртвите” от 1978, където основната й задача да кара около зомбита в търговски център.

В памет на Volkswagen Scircco (ВИДЕО)

По време на производството на първото Scirocco, Volkswagen внася единствено козметични промени по колата, касаещи детайлите по външния вид и вътрешното оборудване. През 1977 конвенционалната система с две предни чистачки е заменена от опростена система с една чистачка, която в изходно положение е от пасажерската страна. През 1978 германците променили и предните светлини и сменили красивите хромирани брони с нови детайли, изработени изцяло от пластмаса. Година по-късно били модернизирани и страничните огледала, а паралелно с всички промени Volkswagen представили и няколко специални версии.

В памет на Volkswagen Scircco (ВИДЕО)

Последните се отличавали най-вече със специалните си разцветки и характерните декоративни детайли.

Второто поколение на модела се появява през 1982, но реално автомобилът представлява силно модифицирана версия на Scirocco I. Уникално за модела е разположението на задния спойлер - посредата на стъклото на третата врата. Две години след премиерата автомобилът получава фейслифт, включващ дребни промени, сред които модификации по климатичната система, спирачките и външния вид. Малко след официалната премиера на фейслифта моделът получава тънка резервна гума, която пък позволява на инженерите да монтират по-голям резервоар. Някои от най-високите нива на оборудване предлагали кожен салон, електрически стъкла и огледала, климатик и люк. Мощността на двигателите прогресивно се увеличавала през годините, като работният обем варирал от 1.3 до 1.8 литра с мощност от 60 до 112 к.с. за 8-клапановите версии и от 129 до 139 к.с. за моделите, оборудвани с 16-клапанов двигател. През 1986 се появила и първата версия с катализатор.

В памет на Volkswagen Scircco (ВИДЕО)

Двигателите били комбинирани с 4- и 5-скоростни механични трансмисии или 3-степенен автоматик. Подобно на своя предшественик, второто Scirocco било сглобявано от независимия производител Karmann в Оснабрюк по поръчка от Volkswagen.

В памет на Volkswagen Scircco (ВИДЕО)

Автомобилът продължил да се продава до 1992, когато Volkswagen преустановили производството. На негово място дошло ново спортно купе - Volkswagen Corrado.

В памет на Volkswagen Scircco (ВИДЕО)

След серия от спекулации, през 2006 Volkswagen обявява производството на нов модел Scirocco, който ще се сглобява в завода на Autoeuropa в Португалия. През същата година компанията представя първия прототип на автосалона в Париж. Той се казва Iroc, а впоследствие името е “раздуто” до Scirocco. По това време от Volkswagen уточняват, че новият модел ще прилича на своя прародител по-скоро със своя дух и име, а не толкова с прилики в дизайна.

Серийната версия на третото Scirocco излиза на пазара през 2008 с четири бензинови и два турбодизелови двигателя: TSI с механичен компресор и турбо с мощност 120 и 160 к.с., както и 2.0-литров FSI мотор с 200 к.с.

През 2009 Volkswagen представя високопроизводителната версия Scirocco R, която разполага с 265 к.с. при 600 об/мин и 350 Нм максимален въртящ момент при 2500 об/мин. Моделът се отличава с цялостен оптичен пакет с по-агресивни брони, големи въздухозаборници, по-агресивни 18-инчови джанти, интегриран в предната броня спойлер, стандартни биксенонови фарове, голям заден спойлер, черен дифузьор, две крайни изпускателни тръби, дълбоки спортни седалки и много други уникални за модела детайли. През 2014 е представена фейслифт версия на Scirocco R, чиято мощност е увеличена до 276 к.с.

В памет на Volkswagen Scircco (ВИДЕО)

Третото поколение на Scirocco бързо си печели много фенове, които го приемат за по-атрактивно от традиционно успешния, но по-скучен Golf, на чиято платформа е конструиран модела.

В памет на Volkswagen Scircco (ВИДЕО)

Въпреки относителния успех на третото Scirocco, Volkswagen така и не намери смисъл да продължи модела и да представи негова четвърта версия. Последната генерация се произвежда чак до 2017, когато производството бе преустановено, а всички почитатели на марката започнаха да чакат положителни новини във връзка с евентуално следващо поколение. Вместо това от Volkswagen обявиха, че не възнамеряват да продължават производството на модел с името Scirocco. Поне засега.
 

0 от 500
  • #4
    19 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Широкото се оказа доста тясно хахаха
  • #3
    16 rate up comment 11 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Ех нищо, сега най-спортните "коли" на Тойота нали ги виждаме в Льо Ман - "No power, no power ...".Нали се сещаш? хахахааххаахахахаха
  • #2
    11 rate up comment 4 rate down comment
    пена ( преди 6 години )
    "скироко" - ХАХАХАХ!
  • #1
    19 rate up comment 12 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    "Спортен"?!?!?!Ай стига ве! Ама наистина ли са го водили спортен? Може би спортен е бил онзи с 60 к.с. от двулитров двигател, когато японците от 1.6 л вадеха 200 к.с. атмосферни при това.Този Гоуф с 3 врати и още по-дървено окачване е спортен може би само в главите на ВАГ-феновете и на никой друг. Може би АудиБилд са го представяли за такъв. Направили са някой измислен тест и пропагандата за този "спортист" е тръгнала на пълни обороти.