IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Запознайте се с бащата на BMW i3 (ВИДЕО)

Електрическият концепт E1 излиза през 1991 и има достоен максимален пробег от 200 км

Запознайте се с бащата на BMW i3 (ВИДЕО)

Всички очакваме появата на фейслифта на BMW i3 и по-мощната версия i3S, но дотогава се връщаме близо три десетилетия назад във времето, за да се запознаем с предшественика на модела от Мюнхен. Става въпрос за електрическия концепт BMW E1, който се появява през 1991 и дава ясна заявка за бъдещето на BMW като компания, която ще се концентрира върху алтернативните форми на задвижване.

Запознайте се с бащата на BMW i3 (ВИДЕО)

Всъщност, електрическите разработки на BMW започват още през 1972, когато компанията представя своя електрически прототип BMW 1602 Elektro-Antrieb по време на Олимпийските игри в Мюнхен. Близо две години по-късно, изследователският екип на дъщерното дружество BMW Technik GmbH представя малък електромобил, проектиран основно за градско ползване. В тази връзка E1 може да се разглежда като BMW i3 на 90-те, но без футуристичната визия и авангардния интериор.

Запознайте се с бащата на BMW i3 (ВИДЕО)

Подобно на днешното i3, деветдесетарското BMW E1 e малко отвън, но разполага с щедро интериорно пространство, което може да побере до четирима души и малко багаж. За да се компенсира теглото на батериите, инженерите решават да разработят олекотено купе от алуминиеви профили и външни панели от пластмаса и алуминий.

Запознайте се с бащата на BMW i3 (ВИДЕО)

Не е ясно какъв е капацитета на батериите, с които е оборудван единственият функциониращ прототип, но официалната информация гласи, че E1 може да измине 200 километра с едно зареждане. Доста добър резултат за прототип, построен преди близо 30 години.
Изходът за зареждане на батериите е разположен зад единия от емблематичните “бъбреци”, които украсяват всеки модел на BMW.

Запознайте се с бащата на BMW i3 (ВИДЕО)

Освен всичко друго, BMW E1 не бил и отчайващо бавен, тъй като според официалната информация максималната скорост достига 120 км/ч, което би било повече от достатъчно за градска употреба дори по днешните завишени стандарти. Припомняме, че сегашното i3 развива сходна максимална скорост - 150 км/ч - макар и ограничена по електронен път.

Запознайте се с бащата на BMW i3 (ВИДЕО)

В BMW никога не са имали амбициите да произвеждат Е1 серийно, а по-скоро да създадат иновативен концепт, с който да се демонстрира нагледно прогреса на компанията по отношение на технологиите, свързани с електрическото задвижване. Подобно на много други проекти на BMW Technik, дизайнът на Е1 e с доста смел и по-различен дизайн от уличните модели на баварците.

Запознайте се с бащата на BMW i3 (ВИДЕО)

Интериорът е семпъл и просторен, особено за малък автомобил, разработен за атака на градската джунгла.
 

Тагове: bmw i3s bmw e1 bmw technic
0 от 500