IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Норвегия готви мощен шамар за Tesla

До 10 000 долара допълнителни данъци за собствениците на електромобила

Норвегия готви мощен шамар за Tesla

Норвегия от години вече е сочена за еталон, когато става дума за въвеждането на електромобилите в употреба. Но сега скандинавската държава подготвя данъчни промени, които ще ударят в най-голяма степен Tesla - компанията, която бе основният печеливш от щедрите правителствени субсидии за електрическо задвижване.

Норвегия готви мощен шамар за Tesla
Норвегия е най-важният пазар за Tesla извън САЩ

В момента Норвегия е световният лидер по брой електромобили спрямо размера на населението, с приблизително три пъти по-висок показател от втората по този показател Холандия. През септември смайващите 60% от продадените нови автомобили в страната са били електрически или плъг-ин хибриди.

Сега обаче правителството в Осло предлага да въведе нов данък, облагащ най-тежките електромобили на пътя, съобщава The Financial Times. Ако стане факт, той може да добави до 10 500 долара към цената на Tesla Model X, най-популярния електромобил в страната напоследък.

Аргументът на властите е, че по-мощните електромобили като Tesla са прекалено тежки и разрушават пътната настилка. Затова идеята е под обхвата на новия данък да попаднат модели с тегло над 2 тона.

Според анализатори властите имат още два неизречени мотива. Единият е да стимулират потреблението на по-ефективни електрически коли, защото машини като Tesla, макар и да не отделят вредни емисии при движението си, консумират несравнимо повече енергия от други модели. Втората причина е, че инвазията на електромобилите започва да се отразява плачевно на градския транспорт - собствениците им имат право да се движат в бус лентите и шофьорите на автобуси твърдят, че вече им е невъзможно да спазват разписанията си.

Норвегия готви мощен шамар за Tesla

Норвегия постигна завидния си напредък в областта на електрическото задвижване благодарение на два основни фактора - ниската спрямо жизнения стандарт цена на електричеството и щедрите държавни субсидии, които включват данъчни облекчения, безплатно паркиране и ползване на фериботи и мостове. Сумирани, тези остъпки могат да намалят цената на най-скъпите модели на Tesla с внушителните 450 000 крони (около 48 000 евро). Противници на сегашния вариант подчертават, че от щедростта на държавата се ползват предимно богати семейства от крайните квартали, за които Tesla e обикновено втори или дори трети автомобил.

"Това ще е данъчна бомба", твърди по повод новото предложение Кристина Бю, генерален секретар на Норвежката асоциация на електромобилите, пред The Financial Times. Според нея пазарът на електрически автомобили е още твърде крехък и подобна мярка би заложила на карта оцеляването му.
 

Тагове: tesla model x model s
0 от 500
  • #17
    7 rate up comment 5 rate down comment
    Колев ( преди 6 години )
    Пено, ограничения ти мозък стига до това да лижеш задните части на светията ти Мъск, докато компанията му те снима, слуша, следи и ти ограничава свободата отвсякъде.Освен това компютъра на всяка нова тесла е свързан с централата. Един ремонт ако не направиш в оторизирания им сервиз, могат да ти блокират колата дистанционно по тяхна преценка. Има го в договора.Ама така е с фенщината - като при смартфоните с iPhone.За тебе ако е важно колата да е лъскава, аз гледам надеждност, качество и т.н
  • #16
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Малко кофти мат'риал за еко-сектантите.Понеже точно БМВ ще се притесни от когото и да е.---------------------------"През първите осем месеца на годината делът на електромобилите от общия обем на продажбите на нови автомобили в Норвегия е 20,7%, а други около 40% са хибридни. Лидер по продажби са Volkswagen e-Golf и BMW i3, но и моделите на Tesla се радват на добри показатели: Model X се намира на осмо място сред най-продаваните електромобили."
  • #15
    6 rate up comment 3 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 6 години )
    Шефът на BMW критикува Tesla Сериозна критика към ръководството на Tesla Motors отправи президентът на BMW Харалд Крюгер. В интервю за Handelsblatt шефът на баварската марка обвини американците, че част от технологиите в техните автомобили са опасни за хората.Много са стреснати, работят в сътрудничество с тойота и направо треперят :)
  • #14
    7 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    До пена: Пено качи се в твоята тесла и напиши на едно листче пена и снимай арматурното табло с листчето на него и дай линк към снимката. После ни обяснявай колко са лоши ДВГ-тата.
  • #13
    11 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Щом Тесла не са фактор защо БМВ са толкова притеснени от тях. Прочети малко изказвания на немските шефове на концерна. Нещо им се напълни памперса.
  • #12
    16 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    До лаладжията пена.Така като те слушам най-важното за тебе е екологията ? Тогава къв ти е проблема дали ще имаш субсидии или не, нали въпроса е да пазим околната среда.Човек, който го е грижа за екологията и запален фен на Тесла(напоследък много се навъдихте такива), няма да го бърка дали ще му дадат субсидии, нали "екологчо".
  • #11
    12 rate up comment 9 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 6 години )
    Ааа я кажи и колко яко се продава т'слата че ми стана любопитно :) Продава се... ама не може да се произвежда нещо демек кво продаваме - чалъми :) А за Китай ме разсмя, китайските производители отвяват Тесла по продажби в десетки пъти! Тесляците едва продават 50 хил бройки годишно в световен мащаб Китайките прдават по 350 хил - направо смях в залата да трърдиш че Тесла е нещо изключително на пазара! Свети Мъск ти благодари за култа де ;) Ако може и парите ше ти земе че все е на загуба ;)
  • #10
    19 rate up comment 13 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 6 години )
    Ако електричките си чинеха парите нямаше да има нужда от субсидии - хората щяха да си ги купуват! Факт е, че без субсидии и то сериозни продажбите не вървят въобще! И има причина за това!По правилно е да се каже, ако не бяха политиците тесла нямаше да съществува! Един насилствено налаган продукт
  • #9
    17 rate up comment 6 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 6 години )
    Има ли изненадани? Еко-терористите или по-право казано псевдо-еколозите олекват все повече и повече ;)
  • #8
    15 rate up comment 12 rate down comment
    пена ( преди 6 години )
    Колев, комплексар завистлив!Ако не беше Мъск със Тесла, щеше да гледаш всичките други модели електромобили през крив макарон и още да вярваш на швабите за "чистия" им дизел! КОЛКОТО И ДА ПСУВАШ, ТОВА Е ФАКТ!