IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Нов удар срещу концерна Volkswagen AG

EК глоби производителя на камиони Scania с 880,5 млн. евро

Нов удар срещу концерна Volkswagen AG

Европейската комисия глоби шведския автомобилен производител Scania с 880,5 млн. евро за участие в картел с други големи европейски компании от същия браш. Това съобщи на пресконференция в Брюксел еврокомисарят по въпросите на конкуренцията Маргарет Вестагер.

Нов удар срещу концерна Volkswagen AG

Още през 2016 г. стана ясно, че концерните Volkswagen, MAN, Daimler, Volvo и Iveco, са били в картелно споразумение и са определяли заедно цените на своите машини. Тогава те признаха вината си и бяха глобени с 2,9 млрд. евро. Тези компании произвеждат около 90% от товарните камиони в Европа.

По данни на ЕК, в продължение на 14 години Scania заедно с останалите членове на картела са се договоряли не само за цените на своите автобуси и камиони, но и кога да внедряват нови технологии, необходими за покриване на екологичните изисквания. Всичко е правено едновременно.

През 2016 г. от Scania отхвърлиха всички обвинения и категорично отрекоха да са участвали в картел. Шведите отказаха и всякакво сътрудничество с Европейската комисия, затова и получиха максималната глоба. При останалите компании тя бе намалена с 10%, след като те признаха, че са виновни.

Снимка: Scania
 

Тагове: scania volkswagen ag
0 от 500
  • #2
    17 rate up comment 22 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    безработния дилър на койота се събуди за поредните си умотворения :)хахахахаха
  • #1
    30 rate up comment 19 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Имали голяма немска компания някъде да не е замесена в престъпна схема?Разбира се въпросът е риторичен , а и отговорът е "НЕ,няма такава компания"