IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Бъдещето настъпва – BMW сменя ключ със смартфон

Баварците са готови да въведат новата технологии

Бъдещето настъпва – BMW сменя ключ със смартфон

Представете си, че за да влезете в новия си автомобил, ще имета нужда единствено от смартфон, а познатият вече ключ ще бъде напълно излишен. Именно към това се стреми германският производител BMW, съобщава агенция Reuters, като се позовава на един от шефовете на компанията Йън Робертсън.

Бъдещето настъпва – BMW сменя ключ със смартфон

Според топ-мениджъра, който отговаря за продажбите на марката, в BMW смятат съвсем скоро да се откажат от използвания досега ключ. Наличието на смартфон със специално приложение ще бъде напълно достатъчно за премахване на сега действащия достъп до автомобила.

„Честно казано – колко хора в момента се нуждаят от това? При новите автомобили шофьорите не използват ключ за стартиране на двигателя, тъй като има бутон „старт-стоп”. Ключът стои в джоба или чантата на водача. Тогава каква е нуждата от него? Нашата компания отдавна се опитва да се избави от ключа в този му вид”, обясни Робертсън по време на автосалона във Франкфурт.

Бъдещето настъпва – BMW сменя ключ със смартфон

От думите му става ясно, че специалистите на BMW са почти готови да заменят стандартния ключ с мобилно приложение, което ще може да идентифицира шофьора и да му осигури достъп до стартиране на двигателя. Все още обаче не е взето крайно решение кога ще започне да се използва новата технология.

На практика приложението за смартфон ще позволи на собствениците да разблокират своите превозни средства. Предстои единствено да бъде уточнено каква технология да бъде използвана за предаване на данни между телефона и автомобила. Проблемът е, че има места, на които все още няма връзка с интернет и това може да се окаже проблем.

Бъдещето настъпва – BMW сменя ключ със смартфон

Затова по-вероятно е да се заложи на Bluetooth или на технологията за близка връзка, известна като NFC. В света вече има подобен пример – новият Model Tesla 3 е първият сериен автомобил, който не разполага с ключ, а за достъп до салона и последвало стартиране на мотора се използват именно Bluetooth Low Energy и NFC.

Снимки: BMW

Тагове: bmw
0 от 500
  • #1
    8 rate up comment 5 rate down comment
    none ( преди 6 години )
    Идеята е добра и е много лесно осъществима, проблема който трябва да решат от БМВ е как ще си оставят собствениците колите на служители на автомивка например или на роднини и приятели ...