IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Автопилотът на Audi позволява на шофьора да гледа телевизия

Компанията разкри нови подробности за новата автономна система на A8

Автопилотът на Audi позволява на шофьора да гледа телевизия

Компанията Audi показа в реални условия как работи новата автономна система, която дебютира при последното поколение на флагмана на марката A8. Технологията Audi AI traffic jam pilot е първата от подобен тим, която отговаря на трето ниво на автономност по стандарта SAE.

Автопилотът на Audi ще позволява на шофьора да гледа телевизия

Основната разлика от второто ниво е пълният мониторинг на обкръжаващата автомобила среда и използването на по-сложни алгоритми за взимане на решения. И досега при някои модели работи система за удържане на превозното средство в лентата на движение, като тя действа с помощта на камера или радар за контрол на разстоянието до автомобила отпред.

При ниво „две” електрониката управлява волана, газта и спирачката, но при възникване на сложна ситуация изисква намесата на човека. При новото Audi A8 има 5 външни камери, 5 радара, 12 ултразвукови сензора и лазерен скенер. С тяхна помощ автомобилът „научава” каква е ситуацията отпред, встрани и зад него.

Автопилотът на Audi ще позволява на шофьора да гледа телевизия

При скорост до 60км/ч машината се движи напълно автономно. След натискането на бутова Audi AI на централната консола шофьорът може не само да махне краката си от педалите, но и да пусне волана. При подобни системи при други автомобили пускането на кормилото става за кратко време, след което колата дава знак на водача и ако той не хване волана, може да се стигне и до пълно спиране.

При Audi A8 това не се налага, благодарение на което шофьорът не е длъжен непрекъснато да следи пътя пред него. Така той спокойно може да върши някаква странична дейност, като в Германия ще му бъде позволено да гледа телевизия или филм на DVD. Но ще бъде длъжен да поеме управлението на автомобила, когато система поиска това от него.

Автопилотът на Audi ще позволява на шофьора да гледа телевизия

Системата работи както на магистрали, така и на пътища с повече платна, където липсват светофари. Тя действа дори при движение в задръстване с по-ниска скорост, като използва помощта на камера в салона, която следи лицето на водача. Ако той затвори очи за по-дълъг период от време, се активира  звуков сигнал. И ако той бъде игнориран, атомобилът ще започне бавно да намалява скоростта си до пълно спиране.

Звуковият сигнал ще се активира и ако автомобилът прецени, че задръстването вече е преодоляно и може да се развие скорост от над 60 км/ч. Тогава се появява и надпис на приборния панел, който призовава шофьора да поеме управлението над автомобила. Ако не последва реакция от човека, отново ще се стигне до спиране на колата.

Автопилотът на Audi ще позволява на шофьора да гледа телевизия

Едновременно с безпилотната си система Audi представи и информационно-развлекателната платформа MIB2+, която също е свързана с автопилота. В нея е внедрена така наречената „хибридна навигация”. Тя изчислява маршрута, по който да премине автомобилът, като взима предвид и задръстванията. Информацията се обновява непрекъснато.

Предаването на данни между A8 и сървърите на система ще става с помощта на най-бързия, поне към момента, стандарт за връзка LTE Advanced. Новият тип навигация ще предлага и нови възможности да управление. При приближаване на задръстване, например, водачът ще може с движение на пръстите да увеличи на екрана проблемния участък от пътя, след което да потърси алтернативен маршрут за придвижване.

Автопилотът на Audi ще позволява на шофьора да гледа телевизия

Самата навигационна система работи с приложение за смартфони myAudi, което позволява тя да бъде стартирана още преди тръгване на път. Шофьорът трява единствено да посочи адреса, на който смята да отиде и навигацията само ще избере маршрута, отчитайки всички негови особености.

В Инголщад смятат въвеждането на автопилота да стане на етапи. Големият пробем е получаването на хомологация, за която трябва да се вземат предид законодателствата, действайщи в различни държави.

Автопилотът на Audi ще позволява на шофьора да гледа телевизия

Снимки: Audi
 

Тагове: audi a8
0 от 500
  • #13
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Ако не дават Любов и гордост" няма го е взема това Ауди!Или поне Малката булка" да дават, а на рекламите да пущат Азис и Софи Маринова, а за накрая много държа да е Милко Калайджиев с песента Бръмчалка (дует с Наско Ментата)!
  • #12
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Гледам целия технически потенциал на нацията е писал тук Вече съм уверен че вървим в правилната посока
  • #11
    15 rate up comment 4 rate down comment
    e46 ( преди 6 години )
    Друго си е да бичиш азис и софи маринова от хондата със свалени джамове.Кюсем и други турски простотии се гледат точно от такива тъмни индивиди с пари за трошота, хонда или чиKИА регистрация СО или РК.Селчовци
  • #10
    13 rate up comment 4 rate down comment
    Колев ( преди 6 години )
    Автономните автомобили са чудесно решение за инвалиди, бременни, деца и за хора, които не обичат шофирането.За останалите са СКУЧНИ!
  • #9
    13 rate up comment 2 rate down comment
    Младен ( преди 6 години )
    Ауди са "велики". "Велики" са и феновете им ;)
  • #8
    11 rate up comment 8 rate down comment
    баце ( преди 6 години )
    Ииииииииии Мерцедеса си е Мерцедес, тия ако ще и в космоса да я накарат да лети тая кутия си остава двоен клозет...
  • #7
    13 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    С до 60 km/h си цепиш по магистралата и гледал ТВ! Евала на Ауди!
  • #6
    18 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    В БГ ще бъдат налични само няколко канала:Планета и тези с турските сериали. От аЛуди са преценили, че няма смисъл от други по простата причина, че феновете на марката друго не гледат.Следващата екстра ще е да има и шкембе чорба, която се затопля от мотора и се сервира автоматично с автомат за чесън, а за Германия ще бъде с дюнер в менюто.Модерна раотъ ви казвам. Тея от Фолк с Ваген групата са си таковали м***м***т@...Те чалгарите заради това толкова много харесват колите им.
  • #5
    21 rate up comment 3 rate down comment
    еххааа ( преди 6 години )
    тамън се чудех как ще успея да се прибера навреме за Кюсем по БТВ, а те Ауди вече ми отговориха. Гении работят там, гении!
  • #4
    16 rate up comment 14 rate down comment
    Е 'що така ( преди 6 години )
    При подобна статия за Тесла, камерата която следи изражението на шофьора, беше масово оплюта за Шпионска, със цел да бъде средство на Биг Брадър. Защо така, когато става въпрос за Audi може, а за Тесла не?Освен това, автопилотът на Тесла Няма ограничение за скоростта при която работи, стига да се спазва ограниченията. Сама си чете знаците и наблюдава за светлините на светофарите. Дори може да си я извикаш от телефона, да дойде пред входа, ако вали дъжд и не искаш да се мокриш до паркинга.