IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Porsche се връща във Формула 1 през 2021 г.

Германците ще доставят двигатели, няма да имат собствен отбор

Porsche се връща във Формула 1 през 2021 г.

Porsche има интерес да се завърне като доставчик на двигатели във Формула 1 за сезон 2021, когато ще влязат в сила новите правила за моторите. Това обяви финансовият шеф на компанията Луц Мешке, който през уикенда присъства на Гран при на Италия на „Монца”. Мешке се срещна с Рос Браун и още от шефовете на Формула 1 и обяви, че е доволен от дискусиите относно новите двигатели в световния шампионат.

Porsche се връща във Формула 1 през 2021 година

Porsche напуска световния шампионат за издръжливост и „24 часа на Льо Ман” в края на настоящия сезон, като според източници от компанията там е необходим същия бюджет като във Формула 1, за да побеждаваш, без обаче да получаваш медийното покритие на Формула 1.

Porsche се връща във Формула 1 през 2021 година

Porsche се ангажира с участие със заводски отбор във Формула Е, като германците ще дебютират при електрическите болиди в сезон 2019-2020.

„Формула 1 може да е едно от подходящите места, където да участваме – обясни Мешке. – Сега Формула Е е много важна за нас, но винаги е важно да следим какво става във Формула 1, за да сме готови да действаме, когато е необходимо. Мисля, че дискусиите, които водим за новите правила за моторите са повече от успешни за нас.”

ФИА покани няколко автомобилни компании на срещи, посветени на новите правила за двигателите във Формула 1 и представители на Porsche участваха във всички тях. Предполага се, че Porsche и останалите компании са се обединили около идеята, че новите мотори за Формула 1 трябва да V6 с две турбини и по-опростени хибридни системи, което ще ги направи по-евтини и по-издръжливи.

Мешке обаче беше категоричен, че Porsche има интерес да се върне във Формула 1 само като доставчик на мотори, не и със собствен тим. Смята се, че най-сериозните кандидати за мотори на германците са Williams и Red Bull.

Williams доскоро работеше съвместно с Porsche по различни проекти, след което продаде на германците подразделението си Hybrid Power, а Red Bull е тимът, който редовно в последните години се опитва да убеди Volkswagen Group да влезе във Формула 1.

Porsche се връща във Формула 1 през 2021 година

За последно Porsche доставя мотори във Формула 1 на малкия и вече несъществуващ тим Footwork, като кампанията през 1991 се оказа пълен провал.

Porsche се връща във Формула 1 през 2021 година

Преди това обаче Porsche и TAG осигуриха успешна серия турбо мотори на McLaren в периода 1983-1987 – период, в който световните титли взеха Ники Лауда (1984) и Ален Прост (1985, 1986).

Тагове: porsche
0 от 500