IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Заподозряха Toyota в кражба на технология от Saab

Новата скоростна кутия на японците е била направена още през 1965 г.

Заподозряха Toyota в кражба на технология от Saab

Само преди дни концернът Toyota патентова ново устройство, коего ще позволи на механичната скоростна кутия да пести гориво. Според журналисти от изданието Road&Track, тази технология до голяма степен повтаря използван принцип, използван от създателите на Saab 93 още през 1965 г.

Заподозряха Toyota в кражба на технология от Saab

Инженерите на Toyota твърдят, че са измислила механична скоростна кутия с акутатори и електронно управление. При нея съединителят се активира автоматично, когато водачът махне крака си от педала на газта и скоростната кутия остава в неутрално положение. Така колата се движи по инерция и се пести гориво.

Оказва се обаче, че тази идея е била реализирана още при автомобили на Saab от 60-те години на миналия век. Тогава колите на шведската марка са били оборудвани с двутактови двигатели, при които към бензина се е добавяло и масло. Пълноценното смазване се е осигурявало само при пълноценна работа на мотора, а при движение по инерция или при отпуснат педал на газта двигателят е изпитвал глад за масло. Шведските инженери решават този проблем, като изобретяват устройство, което в тези ситуации намалява значително натиска, на който е подложен моторът.

Засега от Toyota не коментират ситуацията, така че не е известно долкото разработката на японците и тази на шведите си приличат. Не е ясно и кога компанията ще започне да поставя новата скоростна кутия на автомобилите си.

Снимка: Toyota
 

Тагове: toyota
0 от 500
  • #19
    2 rate up comment 3 rate down comment
    Швабен зи каскен ( преди 6 години )
    Хех, партенка за празноглави вагонетки.. КОлко трябва да си неграмотен да повярваш че преди 50 години Сааб са имали технологиите на Тойота в момента?Говорим за Тойота - компанията с най-голям бюджет за разработки, абсолютен лидер при хибридите, водородните горивни клетки, силова електроника и т.н.
  • #18
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Някакви журналисти от някаква световно безизвестна медия твърдят, че до голяма степен нещо повтаряло друго нещо. Забележете "до голама степен"! И всичкото това предизвиква "новина", хранилка за ***. В този свят всеки може да твърди всичко и да подозира всеки в какво ли не. Ако искаш нещо да докажеш, че е така завеждаш дело и го доказваш. Само, че в случая трябва да съдят патентното ведомство, а не Тойота, че са разрешили патент. Как става това не зная при условие, че 1 г. се правят проверки.
  • #17
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Русия ( преди 6 години )
    Вартбург.
  • #16
    8 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    ами не знам дали немците са чували за подобно нещо , но преди доста години вартбурзите имаха същото като на СААБ , с който използват практически идентичен трицилиндров , двутактов двигател на ДКВ от преди войната ,наричаше се фрайлауф и го имаше и на трабантите . Както знаем ДКВ по-късно става част от Ауди , които пък стават част от ФВ .
  • #15
    8 rate up comment 4 rate down comment
    не бе ( преди 6 години )
    не колего обръщайте се към жълтурчо с Дошко.. както той кръщава всички Ваги, така и ние... наскоро Дошко стана Дошка.. и това е актуално, тааа Дошка е у всека мерудия..
  • #14
    7 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    майсторите на автоматици от дсг-то живеят, иначе нема по здрава кутия
  • #13
    8 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Най вероятно кара всеки ден по форумите...Мухаха, даже може и да ги ремонтира по картинки
  • #12
    9 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Консуматив казваш...Хахахахахахаха :) :) :)И колко Фолксвагена с DSG кара, че си толкова убеден?DSG-то има перфектна динамика и здравина, не случайно се монтира от Шкода до Бугати!
  • #11
    6 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    ЪЪЪ, ще сменяват кутията на Антонов с тази от Сааб ли? Тия са пълна пародия, всичко което измислят, вече е правено, но е шит...
  • #10
    7 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Викаш на ВАГ ДСГ-то, което е консуматив е супер рентабилно. Вярно е това, но е рентабилно, но не и за бАлАка, който си е купил немската трашка, а за компаниято, която му го сменя срещу заплащане и гаранцията не важи, защото минават с оправданието, че дълго време сте карали с една и съща скорост или сте карали много бързо. В АБ го писаха дари, защо не си поемали гаранцията тези мошеници немски.