IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

След дизела производителите се сблъскват с още един екологичен проблем

Все повече компании се отказват от използването на кожа в интериора

След дизела производителите се сблъскват с още един екологичен проблем

Новите екологични стандарти са на път да се разпространят не само върху разхода на гориво и нивата на вредни емисии, но и върху материалите, използвани от производителите за направата на интериора на техните модели. Някои от компаниите, произвеждащи премиум-автомобили, вече се готвят да се откажат от кожата и да я заменят със синтетични материали.

След дизела производителите се сблъскват с още един екологичен проблем

Крачка в тази насока направи компанията Jaguar Land Rover, която предлага за своя нов модел Range Rover Velar салон от плат. Той може да не е най-луксозният, но определено е доста скъп, тъй като се доставя от Нова Зеландия и Австралия, които са известни със своите платове от естествена вълна, съобщава изданието Drive.

„Факт е, че автомобилната индустрия постепенно променя отношението си към материалите с животински произход – коментира главният дизайнер на компанията Джери Макговърн. – Лично аз бих бил доволен, ако може още днес да се откажем от кожата. Убеден съм, че някои от съвременните платове могат да я заместят напълно.”.

От използването на естествена кожа в интериора вече се отказа производителят на електромобили Tesla Motors. По същия път вървят и в Maserati, където използват специални платове, разработени съвместно с модната къща Ermenegildo Zegna. Друг производител на луксозни коли – Bentley, също търси решение на проблема, тъй като част от редовните клиентите на марката от Калифорния категорично отказват в втомобилите им да бъде поставяна естествена кожа.

Снимка: Jaguar Land Rover
 

0 от 500
  • #11
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Русия ( преди 6 години )
    "Крачка в тази насока направи компанията Jaguar Land Rover,"Лекичко!! Отдавна Форд Фиеста 1990-та не е с кожен салон ;) . Така,че не ги изкарвайте тия,че са измислили нещо си!
  • #10
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Правилно. ( преди 6 години )
    Сега има достатъчно добри синтетични кожи.Меки и приятни на допир, не запарват и са супер здрави. Почти не може да се различи от истинската кожа. А като цена са 4-5 пъти по евтини.
  • #9
    12 rate up comment 1 rate down comment
    Triforce ( преди 6 години )
    Нямам против плата, но как ще ми сравнят поддръжката? На коженият салон изливаш нещо, минаваш с кърпичка и е като нов. Това при плата е пълен абсурд!
  • #8
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Jey leno ( преди 6 години )
    Дори и със вентилация ,пак запарва,особено като си със къси ***(шорти)направо си ми се залепват краката за седалката,иначе кожените седалки са си хубавиня,лично аз също предпочитам алкантара и кожа.
  • #7
    14 rate up comment 0 rate down comment
    Wane ( преди 6 години )
    FenIX, съгласен съм. Особено при по-дълъг път няма ли вентилация, малко или много си запарва. Добър алтернативен вариант е комбинация от кожа и алкантара - пак се усеща скъпо и елегантно, но запарва по-малко
  • #6
    15 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Тия пуритани да не носят тогава и кожени обувки, колани и всичко останало
  • #5
    17 rate up comment 0 rate down comment
    FenIX ( преди 6 години )
    Кожата придава по-луксозен вид, но от личен опит бих взел отново кожен салон само ако седалките са вентилирани. Иначе си запарва и особено лятото колкото и да се увели климатика самата седалка е нагрята и усещането не е много комфортно. Може би полукожен салон също е вариант.
  • #4
    17 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Лично на мен коженият салон ми харесва и за в бъдеще ще продължавам да си купувам автомобили с такъв.
  • #3
    20 rate up comment 5 rate down comment
    SS ( преди 6 години )
    Като знам кво чистене и къв прахоляк беше само с тия плюшени, велурени, платнени салони ми става тъжно. От друга страна кожата - мека, удобна, лесна за чистене, не се цапа и най-важното че немаш усещането че седиш като у градския транспорт.
  • #2
    8 rate up comment 11 rate down comment
    Striker ( преди 6 години )
    Ще се сетят...