IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

В Toyota все още не вярват на турбомоторите

Японците ще продължат да развиват атмосферните си двигатели

В Toyota все още не вярват на турбомоторите

За разлика от повечето големи автомобилни производители, компанията Toyota продължава да вярва в огромния потенциал на атмосферните мотори и не се притеснява от ставащите все по-жестоки екологични стандарти. Японците са категорични, че този тип двигатели могат да бъдат усъвършенствани.

В Toyota все още не вярват на турбомоторите

Пред изданието Automotive News един от шефовете на американското подразделение на Toyota Бен Шлиме заяви, че намаляването на разхода на гориво и на вредните емисии може да бъде постигнато чрез подобряване на работата на атмосферните двигатели с вътрешно горене, а не с ориентиране към турбомотори. От думите му става ясно, че в компанията вече работят усилено в тази посока.

Шлиме даде за пример усъвършенствания 2,5-литров мотор с 4 цилиндъра, който е станал по-ефективен и по-икономичен, като топлинният му коефициент на полезно действие е увеличен с 40%. Сега този двигател се поставя на новото поколение на Toyota Camry.

„Нашите инженери работят над усъвършенстването на моторите в 4 основни направления – снижаване на триенето, усъвършенстване на изпускателните системи, модернизация на системите за охлаждане и оптимизация на потока на изхвърлените газове”, обясни Шлиме, който ръководи департамента за разработка на двигатели на Toyota в Северна Америка.

В компанията смятат, че схемата с подобрения, изпробвана при 2,5-литровия двигател, може да бъде приложен успешно и при останалите атмосферни мотори на Toyota и така няма да се налага японците да залагат на турбоагрегати – нещо, което правят повечето големи производители.

Снимка: Toyota
 

Тагове: toyota
0 от 500
  • #16
    0 rate up comment 0 rate down comment
    SSt ( преди 6 години )
    Аааа не вярват?Та нали те набучиха 4 турбота на един двигател.Повечето им върхови модели са twin turbo,така че не е вярно такова твърдение.
  • #15
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    И в БМВ не вярват на турбомоторите - кво праим сега?
  • #14
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    По отношение на даунсайзинга: Турбото не може да замени обема. При равни показатели /коне, защото въртящият момент при големия обем винаги е по-висок/ големият обем работи при по-ниски обороти, по-икономичен е и издържа много километри повече. Неслучайно автопроизводителите вече се отказват от малките турбомотори.
  • #13
    17 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Не виждам какво толкова се пените - хората знаят много по-добре от бай ти *** какъв нереализиран потенциал имат тези двигатели и смятат да ги развиват и за в бъдеще. Тука повечето го играят яките пичуи с големите коли и човек има чувството, че колата е най-важното за самочувствието им, което доста жалко. И да, според мен също са грозни повечето Тойоти :)
  • #12
    18 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Малолитражка с турбо и после 2-ия собственик да се занимава с ремонти на двигателя дето е издухан
  • #11
    24 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Тука има огромна група тАпи парчета. Хората обясняват, че не им трябват малки турбо мотори, каквито правят другите производители. Имаше купища статии, че турбо моторите са една голяма измама. Да предоставят мощност и динамика, но не и подобрение в еко-аспект.Един атмосферен двигател с технология на изключване на цилинди може да бъде много по-ефективна, за хибридите да не говорим.
  • #10
    37 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    На Тойота не им трябва турбо, а някой свестен дизайнер да им оправи визията, че напоследък не стават за гледане.
  • #9
    15 rate up comment 9 rate down comment
    Джиуиш ( преди 6 години )
    Да, доста японско... шеф евреин, развоен център в Америка... Вярвайте си още :)
  • #8
    24 rate up comment 11 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Тая па долния - Тойота дадоха на света хибридите, Сув-овете. Не им е проблем да въведат масово и електрическите.Просто са много прагматични там.
  • #7
    15 rate up comment 21 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Хората вече продават електромобили, а тия още атмосферките развиват...едно си японец знае, едно си японец бае!