IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mazda ще покаже революционния си двигател след месец

Във Франкфурт японците ще представят и концептуална версия на следващата "тройка"

Mazda ще покаже революционния си двигател след месец

По време на автосалона във Франкфурт през септември японският производител Mazda ще покаже напълно нов концептуален модел. Той ще бъде оборудван двигател от ново поколение двигатели, снабден с технология за запалване без искра – HHCI, съобщава изданието Motoring.

Mazda ще покаже революционния си двигател след месец

Според информацията, новите силови агрегати с технология HCCI (Homogenous Charge Compression Ignition) ще превъзхождат по ефективност сегашните бензинови мотори с около 30%. Системата ще бъде внедрена в двигателите SkyActiv II и ще намали техния разход на гориво от сегашните 7,8 л/100 км (средно) на 5,6 л/100 км.

Предполага се, че бензиновите мотори с технология  HCCI ще работят на принципа на дизеловите агрегати – горивната-въздушната смес ще се компресира в цилиндъра, докато се запали, без обаче да се използва запалителна свещ. Подобно нещо е познато от дизеловите мотори, но при бензиновите почти не се ползва – Mercedes и GM разработваха такъв тип двигатели, които така и не стигнаха до серийно производство.

Mazda ще покаже революционния си двигател след месец

Що се касае до концепта Mazda3 Concept, освен нов двигател той ще покаже и как ще изглежда следващото поколение на „тройката”. Именно при нея ще дебютира и второто поколение на двигагелите SkyActive.

Снимки: Mazda
 

Тагове: mazda3 hhci
0 от 500
  • #6
    12 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Скоро в една статия тук споменаха кои имат ДВГ с най-висок КПД. Това са Тойта и Хюндай.
  • #5
    9 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Хе хе хората мислят вече за водород и електричество но петролните компании се опитват да запазят ДВГ и започват малко по малко да изкарват технологии който преди време не са им били изгодни
  • #4
    8 rate up comment 15 rate down comment
    Реалист ( преди 6 години )
    При максимално КПД на този род двигатели от 43% за света е неоходимо да се насочи в друга посока .КПД от 90% е нищо коренно различно .Вредните емисии е ниодходино да останат извън градовете.Напразно пропиляна разработка.
  • #3
    28 rate up comment 2 rate down comment
    Колев ( преди 6 години )
    Не е уместно сравнение на състезателни болиди, пригодени за писти, с масови шосейни.Разликите и отговорността са съвсем различни.Имаше наистина и други производители които се опитаха с подобни технологии, но ако Mazda успее да я вкара в серийно производство и да работи добре, те ще станат пионери в тази област.
  • #2
    13 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Във Формула 1 се ползват двигатели на същия принцип, вече 3-ти сезон.
  • #1
    5 rate up comment 23 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Последно корейците показаха концепт с такъв двигател, но не се появи серийно. Мазда не откриват топлата вода.