IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Германия забрани дизеловите Porsche Cayenne

Властите откриха забранен софтуер в тази версия на кросоувъра

Германия забрани дизеловите Porsche Cayenne

Властите в Германия забраниха регистрацията на нови Porsche Cayenne, оборудвани с 3,0-литров дизелов V6 двигател. Причината е, че те използват  софтуер, който изкуствено намалява вредните емисии, съобщи министърът на транспорта Александър Добриндт, цитиран от Der Spiegel.

Германия забрани дизеловите Porsche Cayenne

Проверката е доказала, че моторите V6 TDI, производство на Audi, използват програмен алгоритъм, подобен на този, заради който през есента на 2015 г. избукна скандалът „дизелгейт”. При стартиране на оборудването за измерване на емисиите на двигателя, неговият софтуер превключва на „зелен” режим и снижава в пъти резултатите.

Министeрството на транспорта на Германия е задължило Porsche да изтегли в сервизите си 22 000 автомобила от модела Cayenne, оборудвани с този двигател. На всички тях ще бъде инсталиран нов софтуер.

Разследването срещу производителя на спортни коли стартира още през пролетта. Федералната агенция за автомобилен транспорт (KBA) установи, че дизеловите мотори, използвани от Porsche, разполагат с програма, която се стартира при поставяне на автомобила на стенд за измерване на вредните емисии.

В този случй се имитира пътуване в реални условия, но воланът през цялото време се намира в статично положение. Ако той не се завърти, програмата автоматично превключва на чист режим, при който вредните емисии са най-ниски. От Porsche категорично отхвърлят всички обвинения.

Снимка: Porsche

Тагове: porsche cayenn
0 от 500
  • #9
    51 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Не разбирам, защо човек който може да даде 150 000 лв. за кола и си е харесал точно Порше като марка ще търси икономия на гориво... баго и продажбите. Аз такива извратени клиенти не бих искал. Не всичко е печалба. Ферари затова много държат на престижа и репутацията си. Аз разбирам да си купуваш бюджетен SUV, някой Тигуан примерно. Но да си в категория 150-300 бона и да вземеш дизел ми е странно.
  • #8
    39 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Те и чехите не си харесват шкодата. На въпрос каква марка автомобил бихте си купили ако имате възможност, отговорът не бил Шкода, ФВ или Ауди, а Хюндай. Имаше статия тук в коя страна коя марка харесват хората.
  • #7
    34 rate up comment 5 rate down comment
    Някой там ( преди 6 години )
    Няма как да произвеждаш SUV-та и да не предлагаш дизел. Защо?Много просто - няма да реализираш продажби колкото ти се иска, т.е. ще продадеш много по-малко. Затова и на Кайена започнаха да му слагат дизел. Тук обаче има нещо друго интересно. Двигателите с манипулиран софтуеар изполzват ЕКУ-та на Bosch. Обаче Бош контролери се слагат и в други марки коли, които не са немски. Това означава ли че и те са с манипулиран софтуеар.
  • #6
    54 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Забъркаш ли се се Фолксваген, само проблеми ще имаш.
  • #5
    56 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Според мен това е голям срам за Порше като марка. Изключително здрава спортна кола, известна с боксеровите си шестаци да прави дизелови джипове, които да се окажат с измамен софтуер и да бъдат забранени за регистрация...
  • #4
    57 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Das ***. Немски премиум... върнете ни парите и си вземете премиума...
  • #3
    53 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Като ви разправях, че автоиндустрията им се крепи на лъжи, измами и манипулации ми се смееха някои, а сега излезе, че съм бил прав. И дори са се договаряли поежду си всеичките как по-добре да лъжат. Е това си признавам не го предвидих. Даже и не си го бях помислил дори, че могат да стигнат толкова далеч. И точно тези ще ни учат да борим корупцията и измамите! Баш крадеца ще ни вика дръжте крадеца. И точно тези ще се изживяват в еднолични лидери на ЕС. Просто нямам думи къде сме се набутали...
  • #2
    52 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Пак ли от BOSCH е софтуера! И как пък не се сетиха, че рано или късно ще ги хванат? Или са разчитали, че ще им се размене? Аман от измамници...
  • #1
    61 rate up comment 6 rate down comment
    none ( преди 6 години )
    Явно няма дизелов двигател на фВ, който да не е с манипулирани емисии. Най-вероятно няма дизелов двигател от немската тройка който да не е с манипулирани емисии (разследването за картел ще го докаже). Това на мен лично ми отговори на въпроса: Защо Даймлер започнаха да купуват дизелови двигатели на Рено-Нисан и да ги вграждат в колите си (освен факта че като цяло те не разполагаха с малолитражни дизели, а четирицилидровите с които разполагат е по-добре човек да не си ги купува ...)