IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Обвиняват големите германски производители в картел

Volkswagen, Audi, Porsche, BMW и Daimler от години се договаряли как да лъжат властите

Обвиняват големите германски производители в картел

Най-големите германски производители - Volkswagen, Audi, Porsche, BMW и Daimler, бяха обвинени от властите в страната в картелно споразумение, съобщава Der Spiegel.

Обвиняват германските производители в картел

Според информацията, още през 90-те години на миналия век компаните са създали тайни работни групи, които са обменяли технологии и компоненти, позволяващи намаляване на вредните емисии. В тези групи влизат повече от 200 служители, които за 30 години са организирали над 60 тайни срещи. На тях са обсъждани най-вече способи за прикриване на реалните нива на вредни вещества, отделяни от дизеловите двигатели.

Антимонополните власти в Германия вече са започнали разследване, което е установило, че участниците в тези групи са обсъждали и създаването на специални резервоари за AdBlue – течност, която се използва за химическо пречистване на изхвърлените газове от дизеловите мотори.

На една от тези срещи представителите на немските марки са стигнали до извода, че по-големите резервоари ще струват твърде скъпо и затова са се разбрали да правят само малки. Количеството течност AdBlue е било достатъчно за преминаване на проверките, след което бързо е свършвало.

Компаниите Volkswagen и Daimler са били официално уведомени за разследването още преди 2 месеци. А след като то стана известно, акциите на двата производителя на световните борси, както и на BMW, започнаха да падат.

Снимка: Cartimes
 

0 от 500
  • #10
    14 rate up comment 10 rate down comment
    none ( преди 6 години )
    Интересно развитие на нещата. Сега ще пострадат хората които си купиха двигатели с ЕдБлю. След посещение на сервиза за отстраняване на лъжливият софтуер, разхода му ще нарасне 5-10 пъти, което предвид цената му означава увличение на цената на дизеловото гориво от 2 на 3-4 лв. И понеже германците са прагматични хора, бързо ще продадат въпросният автомобил на някой български ***, да трови себе си и околните (щото едва ли ще дава 50 лв. за 500 км), със "сделката на живота си" ...
  • #9
    27 rate up comment 4 rate down comment
    D[VOID] ( преди 6 години )
    Честно казано никога не съм особен фен на немските марки, с изключение може би на БМВ и тези новини не ми идват изненадващи. Но въпреки всичко, ако имам възможност и желание всички тези новини няма да ме откажат да си взема немско каквото ще да става. Просто няма да е дизел, както всъщност винаги си е било. Истината за дизела си лъсва като гол *** и хората ще се усетят, че той е за работни машини, а не за ежедневни коли, камо ли "спортни" или "лимузини". Дните му са преброени, дерзайте.
  • #8
    8 rate up comment 21 rate down comment
    Пецата ( преди 6 години )
    Български жени , немски коли и само Левски
  • #7
    20 rate up comment 10 rate down comment
    до: е46 ( преди 6 години )
    хАсфалта е запазена марка на немските производители бе оли! Не го ли знаеш? Все още не са хващали японска кола с асфалт, но немско-китайската конфекция си го ползва порядъчно. Пусни в търсачката асфалт в автомобили и ще видиш какво ще ти излезе! Само немски талиги са там. И не котетата на мацките се лигавят в гробницата, която караш, а им текат сълзите от лютивите дразнещи изпарения на асфалт, евтина пластмаса и други отрови. Виждам, че от изпаренията ти се е изпарило и това между ушите...
  • #6
    30 rate up comment 6 rate down comment
    до: е46 ( преди 6 години )
    За пореден път доказваш, че си един голям 0лиг0фpeн! Не че не го знаем, но защо всеки път го доказваш не разбирам! Какви жени, какви 5 лв. бе 0ли? Ти освен на снимка виждал ли си жена? За какви класни коли говориш? Класните производители на класни коли нямат нужда да лъжат, манипулират и да водят тотална пропаганда. Малкото ти пилешко мозъче може ли да го осъжьзнае?Ти деца не мислиш ли някой ден да имаш? Не мислиш ли, че тровиш тях и те ще трябва да мислят, че KpeTeна баща им не е мислил.
  • #5
    25 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Къде се покри форумната ***?Няма ли да коментира и да каже нещо по въпроса за любимите си немски измамници? От години му разправяме, че това са най-големите изMeKяри, а той не та не! Не били такива, а били много честни и добри. Да де виждаме. Самите те почват да се оплитат в лъжи и далавери, които започват да излизат наяве. Този път пак ли някакъв световен заговор има или конспирация срещу вурстовете. Ама те сами се издават вече смятайте до какво положение са стигнали!ЗАКРИВАЙ!!!
  • #4
    22 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Н авързани са, като свински черва всичките немски производители. лошото е че имат силни позиции в политиката с разни политически кръгово, които им пущат чадър. Дори на международно ниво и в европейският парламент. От 2007 г. има документи в този парламент уличаващи ги в манипулации и измамен софтуер, но никой не си е мръднал пръста. Папките залежават някъде, докато не гръмна скандала и да се сетят,че са знаели за всичко това отдавна.И как така разрешиха на един концерн да придобива толкова марки
  • #3
    19 rate up comment 12 rate down comment
    Облечен фаджия ( преди 6 години )
    Има ли изненадани? Закривай измамните марки ВАГ, БМВ, Даймлер.
  • #2
    35 rate up comment 11 rate down comment
    112 ( преди 6 години )
    Айдеее, стана тя каквато стана. Ясно защо взеха да се сближават с японците, свършиха им идеите да лъжат. Японцте са най-високотехнологичните производители, вече няма две мнения.
  • #1
    36 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Охоооо, сетили се те, че има картел. И без да си специалист с просто око се вижда от години, че се договарят по между си и всичко го правят, за да печелят милиарди на гърба на клиентите. От години съм разбрал, че това не са хора, не са бичнесмени, не са производители, които освен за печалба на цената на всичко за друго не мислят. Точно поради тази причина от години съм решил, че в немските алчни ръце няма да инвестирам нито стотинка. Мошеници от класа, които за пореден път разсипват Европа.