IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кой все пак е най-бързият автомобил в света?

Различните критерии показват различни победители

Кой все пак е най-бързият автомобил в света?

Спорът за това кой е най-бързият сериен автомобил на света продължава и трудно ще бъде спечелен категорично. Причината са различните критерии за определяне на победителя в подобна надпревара.

Кой все пак е най-бързият автомобил в света?

Да започнем от най-простия и логичен избор - максимална скорост. Тук името на победителя е добре известно на всеки, който се интересува от автомобили - Bugatti Veyron Super Sport. Рекордът е записан през 2010 г., когато на изпитателния полигон на Volkswagen в Ера-Лесин хиперколата развива 427 км/ч в едната посока и 434 км/ч в другата. Официално е признато средното постижение от 431 км/ч.

Именно заради задължителното фиксиране на скоростта в двете посоки се поражда и първото съмнение дали Veyron Sport е най-бързата кола на планетата (Hennessey Venom GT развива 435 км/ч, но само в едната посока). Второто "но" идва от факта, че серийният Veyron Sport (ако може автомобил, от който са произведени 30 бройки да бъде наречен сериен) има фабричен ограничител на 415 км/ч, което също се посочва като довод срещу хиперколата на Bugatti.

Кой все пак е най-бързият автомобил в света?

Максималната скорост не е единственият параметър, по който феновете на автомобилите определят най-бързата кола. Според някои това е дисциплината от 1/4-миля, на която се състезават драгстерите. И в нея години наред победител при серийните машини беше Bugatti Veyron Super Sport, който успя да запише време от 9,7 секунди.

Кой все пак е най-бързият автомобил в света?

Само че през април тази година на автосалона в Ню Йорк бе представен Dodge Challenger SRT Demon, който в присъствие на представители на Книгата на рекордите Гинес премина дистанцията за 9,65 секунди. От компанията производител твърдят, че всичките 3300 бройки от модела, които предстои да бъдат направени, ще имат същите храктеристики. Трябва да отбележим, че под 10 секунди успяха да слязат и други серийни автомобили - McLaren P1, Porsche 918 Spyder и LaFerrari, които записаха 9,8 секунди.

Кой все пак е най-бързият автомобил в света?

Друг аргумент за определянето на "най-бързия" автомобил е ускорението от 0 до 100 км/ч, като тук отново печели американската мощ. Dodge Challenger SRT Demon с 6,2-литров двигател с компрeсор постига това за 2,1 секунди. Веднага след него е хибридът Porsche 918 Spyder, който през 2014 г. записва 2,2 секунди. На трето място е Tesla Model S P100D (с режим w/Ludicrous+ Update) - 2,28 секунди, което го превръща както в най-бързия седан, така и в най-бързия електромобил.

Кой все пак е най-бързият автомобил в света?

Нещата обаче не приключват дотук. Много фенове апелират, че не е важна само скоростта, но и управляемостта на автомобила. А мястото, на което поведението му трябва да бъде проверено е Северната дъга на "Нюрбургринг". Именно на легендарната писта големите автопроизводители настройват своите модели, а рекордът за обиколка сред серийните автомобили бе записан през 2016 г. Тогава суперколата Lamborghini Huracán LP 640-4 Performante с двигател с 630 к.с. завъртя обиколката за 6 минути и 52,01 секунди, като подобри постижението на хибридното Porsche 918 Spyder, за което вече стана дума.

Снимки: Производителите
 

0 от 500