IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

10 нови коли, които ще се превърнат в класики

Запомнете тези автомобили, защото има голям шанс след години да са много търсени от колекционерите

10 нови коли, които ще се превърнат в класики

Коя кола ще се превърне в класика обикновено показва само времето. В автомобилния свят никой не може да прогнозира с точност кой автомобил ще се превърне в култ за феновете на дадена марка, което от своя страна ще го изстреля на върха на класациите за най-търсени класически автомобили след десетилетия. Все пак има няколко фактора, които ни помагат да установим кои коли имат такъв потенциал. Те трябва да са вълнуващи, да не се произвеждат в твърде много бройки и да са екзотични по някакъв начин. Представяме ви 10-те нови автомобила, които имат шанса да се превърнат в любимци на колекционерите след години.

10 нови коли, които ще се превърнат в класики

10. Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio

Върховата версия в гамата на Giulia е отговорът на Alfa Romeo на BMW M3. Това е един от най-забавните за шофиране седани през тази година, за което свидетелстват и десетките журналистически ревюта в Европа и Америка. Автомобилът се слави като скъп, но от друга страна това е най-евтиният начин да притежавате автомобил с двигател на Ferrari - битурбо V6 с мощност 505 к.с., който ускорява колата до 100 км/ч за 3.9 секунди.

10 нови коли, които ще се превърнат в класики

9. Chevrolet Corvette Grand Sport

През тази година Chevrolet върна на пазара името Grand Sport за една от най-желаните версии на култовия Corvette. Моделът се предлага както като купе, така и като кабриолет, а името свидетелства за по-ниското тегло, подобрената аеродинамика и останалите дребни модификации, подобряващи цялостното поведение на колата, спрямо базовия вариант Corvette Stingray. Този автомобил е създаден специално за любители състезатели и истински фенове с агресивен стил зад волана. Ускорението до 100 км/ч се извършва за 3.6 секунди.

10 нови коли, които ще се превърнат в класики

8. Chevrolet Camaro ZL1

Най-мощното Camaro, създавано някога, има всички предпоставки да се превърне в дяволски ценен автомобил в близко бъдеще. Той се задвижва от 6.2-литровия компресорен двигател на Corvette Z06, който разполага с 640 к.с. мощност. Освен това, топ версията на Camaro има и много последователи, заради факта, че има куп подобрения по задвижващия си тракт, целящи да подобрят динамиката й. 6-скоростната механична трансмисия е стандартна за пуристите, а срещу доплащане по-претенциозните могат да поръчат 10-степенен автоматик.

10 нови коли, които ще се превърнат в класики

7. Audi TT-RS

С излизането на TT-RS Audi решиха да добавят няколко пиперливи подправки към иначе стилното си купе TT. Резултатът е истински спортен автомобил със задвижване на всички колела и мощност от 400 к.с., произвеждани от 2.5-литров турбо двигател. Ускорението до 100 км/ч е възможно след 3.6 секунди, а завоите са лесно, но вълнуващо за преодоляване предизвикателство за системата quattro.

10 нови коли, които ще се превърнат в класики

6. Porsche 718 Cayman / Boxster

По-старите модели на Porsche стават все по-скъпи с всяка изминала година, но това не означава, че новите коли на компанията от Щутгарт нямат потенциала да продължат традицията. Дори без култовото число “911” на задните си капаци, моделите Cayman и Boxster имат всичко необходимо, за да продължават да привличат вниманието на околните и след изтичането на гаранционния им период. Тези модели са от евтините в гамата на Porsche, а аз разлика от 911, разполагас със средно разположени мотори, което донякъде вбесява пуристите, но от друга страна означава по-добро разпределение на теглото, а оттам и по-добро поведение в завой.

10 нови коли, които ще се превърнат в класики

5. Ford F-150 Raptor

Това не е обикновен F-150, това е най-мощният от тях Raptor. Пикапите винаги са имали своите сериозни фенове сред колекционерите, а ако тенденцията се запази ви дните десетилетия, можем да бъдем сигурни, че това ще е един от най-търсените модели. Той е голям, изглежда агресивно, способен е да минава отвсякъде, а последната му версия е с 230 кг по-лека от своя предшественик, което дължим на широката употреба на алуминий в конструкцията. Това означава, че мощният 450 к.с. турбо V6 двигател ще се затруднява по-малко.

10 нови коли, които ще се превърнат в класики

4. Chevrolet Colorado ZR2

Още един от култовите актуални представители на класа на офроуд пикапите. Colorado е по-малък, по-евтин и по-лесен за управление от Raptor. Въпреки това ZR2 е готов да атакува дълбоките коловози, тъй като разполага с увеличен пътен просвет, по-широка следа и окачване с по-голям ход в сравнение с обикновеното Colorado. Освен това, тази версия има заключващи се диференциали отпред и отзад, които буквално й позволяват да изрови паважа със своя V6 двигател с мощност 308 к.с.

10 нови коли, които ще се превърнат в класики

3. Mazda MX-5 RF

Най-успешният роудстър на планетата се казва именно MX-5. Този автомобил е известен с достъпната си цена, атрактивния си външен вид, пъргавото и повратливо поведение, както и лесната за поддръжка механика. А това са все качества, които ще продължават да бъдат ценени и в бъдеще. Особено интересен за колекционерите ще бъде вариантът RF, който представлява лимитирана серия, състояща се от едва 500 бройки. По-интересното е, че за разлика от класическия MX-5, версията MX-5 RF има твърд Targa покрив, който прави външния вид още по-интригуващ. Освен това, при затворено положение конструкцията е по-устойчива на усукване, което увеличава удоволствието зад волана.

10 нови коли, които ще се превърнат в класики

2. Fiat 124 Spider Elaborazione Abarth

През тази година Fiat възроди класическия роудстър 124. Новата версия има нисък профил, следващ стилистичните линии на оригиналния модел от 60-те. Ако пропорциите на този автомобил ви се струват познати, това най-вероятно се дължи на факта, че отдолу се крие платформата на Mazda MX-5. Какво по-хубаво от японска платформа, комбинирана с италиански дизайн. Така или иначе, двигателят е изцяло италиански - 1.4-литров турбо с 4 цилиндъра и мощност 170 к.с. Задвижващи са задните колела, с което рецептата за успех е изпълнена.

10 нови коли, които ще се превърнат в класики

1. Toyota GT86

Още при излизането си на пазара, тази кола обещаваше вълнения на феновете на Toyota. От една страна, това е чудесно двуместно спортно купе с 2.0-литров боксерен двигател на Subaru и мощност 205 к.с., а от друга това е наследникът на емблематичната Toyota Corolla AE86, пред която всички фенове на японските коли склоняват смирено глава. По-японско от това, здраве му кажи.
 

0 от 500