IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ще има ли още соларни панели по колите?

Panasonic отново залага на слънчевата енергия

Ще има ли още соларни панели по колите?

Концепцията за разполагане на соларни панели на покрива на електромобила винаги е била интересна на компаниите, работещи в тази област, но дълго време се смяташе, че идеята не е особено практична. Въпреки това обаче гигантът Panasonic може да осъществи пробив при завръщането на соларните панели в масовото производство на електромобили.

Ще има ли още соларни панели по колите?

Преди последния технологичен скок в развитието на електромобилите, соларните панели бяха твърде скъпа добавка, а и не осигуряваха кой знае каква мощност, за да бъдат възприемани като фактор за масовото производство. Но сега всичко е по-различно.

2017 година отбелязва дебюта на Toyota Prius Plug-In, като автомобилът е обзаведен с соларен панел на покрива, създаден от Panasonic, като системата за преобразуване на енергия има капацитет 180 вата, което е над три пъти повече от соларната система, предлагана с Prius, но през 2009 г.

Изчисленията показват, че шест часа работа на соларните панели на пълен капацитет, ще добавят над 1 киловатчас енергия към тази, съхранена в батериите на електромобила. Изследванията на Panasonic обаче показват, че потенциалът за развитието на соларните панели на покрива на автомобилите е повече от сериозен, тъй като те може да осигуряват до 10% повече пробег.

При Prius Plug-In соларните панели добавят между 2,9 и 6,1 километра към пробега, като това зависи от атмосферните условия и доколко ефективна е била работата им. На пазара има и друг автомобил със соларни панели на покрива – Karma Revero, като в този случай добавеният пробег е между 2,5 и 3 километра.

Ще има ли още соларни панели по колите?

В Tesla обсъждат дали Model 3 да не излезе на пазара със соларни панели на покрива, а Panasonic и Tesla вече работят по съвместното развитие на соларни модули и соларните покриви на къщите – още едно начинание на Мъск, който бързо набира популярност.

0 от 500
  • #1
    7 rate up comment 3 rate down comment
    Радо Жицата ( преди 6 години )
    Няма да стане това... 3км са незначителен пробег за кола, като сложим цената на панела... Ако по някакъв начин ги докарат над 10км придобива повече смисъл.