IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

50 години AMG и защо успехът е единствената възможност (ВИДЕО)

Компанията, стартирала от дребен гараж в Афалтербах, променя облика на Mercedes

50 години AMG и защо успехът е единствената възможност (ВИДЕО)

През 1967 Ханс-Вернер Ауфрехт и Ерхард Мелхер основават компанията, която днес е част от Daimler AG и се занимава с разработката на най-бързите и вълнуващи машини на концерна. Тази компания се казва AMG и през тази година празнува своя 50-и рожден ден.

AMG отпразнува 50 години с вълнуващо видео

Всичко започва с решението да се доработват моделите на Mercedes-Benz, което мнозина смятали за ерес. Така се родил състезателният модел Mercedes-Benz 300 SEL AMG, който участвал заедно със своите 428 к.с. в състезанието за издръжливост “24 часа на Спа” през 1971 и финиширал на второ място в крайното класиране. Успехът на пистата разнесъл славата на AMG и тези три букви станали разпознаваеми навсякъде в автомобилните среди.

AMG отпразнува 50 години с вълнуващо видео

Оттогава, компанията от Афалтербах има много крайъгълни камъни в историята си, както в моторния спорт, така и в цивилното автомобилостроене. Това е най-титулуваният отбор в историята на Германския шампионат за туристически автомобили DTM, където германците имат 177 победи, 10 пилотски, 13 отборни и 6 конструкторски титли.

AMG отпразнува 50 години с вълнуващо видео

Официалното сътрудничество между Mercedes-Benz и AMG стартира през 1990, а първият автомобил, който двете компании представят заедно, е Mercedes-Benz C 63 AMG. Той е представен през 1993, а впоследствие от него са произведени 5000 бройки. Въпреки че не звучи много впечатляващо, колата е определена като истински успех.

AMG отпразнува 50 години с вълнуващо видео

Този успех провокира ръководството на Mercedes-Benz, като през 1999 германският производител придобива 51% от акциите на AMG. Шест години по-късно компанията от Афалтербах преминава изцяло под контрола на Mercedes-Benz, което гарантира на феновете, че ще имат възможността да си купят спортна улична версия на почти всеки автомобил с трилъчева звезда на капака.

AMG отпразнува 50 години с вълнуващо видео

През 2009 е представен първия автомобил, който е разработен и построен изцяло от AMG. Става въпрос за Mercedes-Benz SLS AMG, който впеатли автомобилната общност със своите отварящи се нагоре врати, безкраен преден капак и аристократична стойка. През 2014 автомобилът се сдобива със заместник в лицето на Mercedes-AMG GT, с който колите, разработени изцяло в Афалтербах, стават две.

AMG отпразнува 50 години с вълнуващо видео

Междувременно, моторспорт приключенията на AMG продължават с успехите на CLK-GTR, който се задвижва от подготвен от германците V8 двигател. През 1998 този автомобил печели 11 състезания от първия сезон на FIA-GT шампионата. Колите на AMG продължават да доминират в DTM, а ръководството решава, че е време за нещо малко по-сериозно. Така Mercedes-Benz и AMG влизат в най-престижния пистов шампионат на планетата - Формула 1, където печелят три пилотски и три конструкторски титли през 2014, 2015 и 2016.

AMG отпразнува 50 години с вълнуващо видео

Най-вълнуващата част от историята е, че всичко това започва от мечтите на двама мъже, малък гараж, много талант, решимост и усърдна работа.
 

0 от 500