IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

В General Motors използвали същия измамен софтуер като VW

Дизеловите пикапи на концерна нанесли повече екологични вреди от Дизелгейт, твърдят ищците в ново съдебно дело

В General Motors използвали същия измамен софтуер като VW

Американският гигант General Motors е използвал същите софтуерни устройства за заблуждаване на тестовете за вредни емисии, каквито и Volkswagen, твърди съдебен иск, заведен в четвъртък в Детройт. Искът е колективен от страна на над 705 000 собственици на пикапи, произведени от концерна, съобщава Bloomberg.

В General Motors използвали същия измамен софтуер като VW

Според ищците измамата, извършена от GM, дори надхвърля като екологична вреда прословутия Дизелгейт на VW. Американската компания е обвинена, че е монтирала измамните устройства в своите тежки пикапи Chevrolet Silverado и GMC Sierra. Благодарение на софтуерните "прекъсвачи" моделите успели да преминат екотестовете, макар в реалния живот да изпускали от два до пет пъти повече вредни емисии от максимално позволеното.

"Тези обвинения са безпочвени и ние яростно ще се защитаваме", се казва в разпространеното от GM изявление. "Дизеловите двигатели Duramax на Silverado и Sierra отговарят на всички изисквания за емисиите на агенцията за опазване на околната среда".

Колективният иск е заведен от името на собствениците на над 705 хиляди пикапа, произведени между 2011 и 2016. Те са представлявани от няколко адвокатски фирми, включително Hagens Berman Sobol Shapiro, която игра водеща роля и в исковете срещу Volkswagen. 

GM е шестият голям производител, обвиняем или разследван за измама с емисиите. Досега това се случи на Volkswagen, Fiat-Chrysler, Peugeot-Citroen, Renault и Daimler.

 

0 от 500
  • #9
    6 rate up comment 13 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Прегледай се момче. Години наред власисте в САЩ предупреждават VAG за открити проблеми с дизеловите им модели, но те нищо не правят - там търси 5те години ПРЕДИ Дизелгейт. Много трябва да си ***, за да пишеш такива глупости, като тебе честно! Елементарни неща не вдяваш.
  • #8
    12 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Смешен оризарник - В саксия ли си отраснал ? неграмотен ли си ? Чети! Кво пише ? "Дизеловите пикапи на концерна нанесли повече екологични вреди от Дизелгейт".
  • #7
    5 rate up comment 13 rate down comment
    Дошо ( преди 6 години )
    НЯМА ТАКОВА НЕЩО.ТОВА СА ТОТАЛНИ ГЛУПОСТИ!Как точно тези 705000 собственици са открили въпросния софтуер?Какви са им доказателствата?СМЕШНИЦИ правещи мизерии за шепа жълтици.*** и наглеци са това!"Тези обвинения са безпочвени и ние яростно ще се защитаваме", И така трябва !Успех на GM !
  • #6
    5 rate up comment 14 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Смешна вагонетко - дали е пикап или автомобил малък и градски нормите са си норми. Надвишаването на нормите 5 пъти не е като надвишаване 40 пъти.Да не говорим, че VW ги чакаха 5 години с предупреждения преди да им теглят балтията.Ама немците винаги лъжат до последно, а после замазват с нови лъжи.Защото моделите с 3.0 двигателя също трябва да бъдат изкупени и изтеглени, а там удрят и порше и ауди и ще фалират тотал. Ама не го направиха нали?
  • #5
    12 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Нека Тръмпета да слага мита на Германските и останалите производители. Накрая пак с коне ще се разкарват.
  • #4
    21 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Нали се сещаш, че при пикап с кубатура на тир от 2 до 5 пъти е нещо съвсем друго? А и хората са ти го казали ти пак на много умен се правиш. И те ползвали същия софтуер, и повече замърсвявали. Кое е неясното ? От другата страна пък е интересно как клиентите ще погледнат нещата. Аз ги гледам така алчни американци, съдят за щяло и нещяло, опитаха се да потопят големи играчи в бизнеса, неуспешно. Сега обаче е техния ред. Освен да се продадат на някого, други изход от фалита май няма, според мен
  • #3
    11 rate up comment 17 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Еййй тия ако са ползвали софта на VW пак са ги били в тяхната игра - от 2 до 5 пъти повече от позволеното, а VW бълват до 40 пъти повече.хаХАхАХАх
  • #2
    26 rate up comment 4 rate down comment
    хахаха ( преди 6 години )
    Не е вернопрестанете да лъжете!само VW използват такъв софтуер - другите лъжат с хардуер :)хахаха
  • #1
    36 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    О не , шокиран съм..как е възможно 8-литров дизел да изхвърля повече от допустимото...