IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ford мести скоростите на волана

Смяната на предавките ще се извършва с два бутона

Ford мести скоростите на волана

Американският производител Ford е патентовал нов вид селектор на трансмисията, при който нейвото управление ще се извършва с два бутона, разположени на волана.

Ford мести скоростите на волана

С десния бутон ще се активира придвижването на автомобила, докато с левия ще може да се избира неутрално положение, превключване на задна скорост и паркиране. Съгласно предоставената от компанията схема, технологията ще може да работи по няколко различни начина.

Първият вариант предлага следното: с едно докосване се включва режим N, с второто – P, а с третото – R (заден ход). Втората възможност е всички режими да се превъртат един след друг, като водачът ще натиска бутона, след като види на приборния панел нужния му сигнал.

При третия вариант се повтаря схемата на първия, но задна скорост ще се включва само в случай, че шофьорът задържи бутона натиснат в продължение на няколко секунди. Авторите на системата са измислили и схема на защита от случайно превключване от един режим на друг. Тя предвижда бутоните да работят само при едновременно натискане на педала на спирачките, като левият няма да реагира при повторен опит да се активира какъвто и да е режим, тоест второто натискане ще се отчита като грешка.

Според инженерите на Ford, пренасянето на селектора на волана ще позволи да се промени архитектурата на сална. Компанията е подала заявка за патента още преди 2 години, но за него се съобщава едва сега. Все още не е ясно кога производителят ще започне да поставя тази система в своите автомобили.

Снимка: Ford
 

0 от 500
  • #1
    31 rate up comment 10 rate down comment
    ив ( преди 6 години )
    Може и да звучи консервативно,но усещането ми е,че при ръчни скорости управляваш колата,а при автоматик - тя те управлява. Хората са различни,но мен ме кефи да дърпам и бутам онзи лост, усещам че колата ми се подчинява или се опъва - прави връзката между човек и машина жива.