IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как се краде кола с джаджа за 22 долара (ВИДЕО)

Новите модели стават все по-уязвими за мошеници

Как се краде кола с джаджа за 22 долара (ВИДЕО)

Неведнъж сме ви предупреждавали колко лесно крадците могат да разбиват съвременните системи за безключов достъп до автомобилите. Но последната демонстрация на експерти от китайската охранителна фирма Qihoo 360 показва колко са поевтинели напоследък техническите средства, с които се прави това. За да овладеете нечий автомобил, в момента са ви достатъчни пособия на обща стойност 22 долара.

Как се краде кола с джаджа за 22 долара

Миниатюрната джаджа може да запише сигнала от вашия ключ, стига да се намира на разстояние до метър от него - примерно на опашката в бензиностанцията или магазина. После устройството го възпроизвежда до колата ви и не само я отключва, но може да стартира и двигателя.

"Представете си, че си работите в офиса, някой просто минава на метър от вас и после може спокойно да отиде и да подкара автомобила ви", обяснява експертът на Qihoo 360 Дзън Ли.



Това е само част от слабостите на новите електронни системи за сигурност на автомобилите. През август миналата година експерти разкриха слабост при заключването на всички модели на Volkswagen от 2010 насам, която позволява на крадците съвсем лесно да ги отворят. Оказа се, че от VW са използвали един и същи криптографски код за всички свои модели.

Последващи проучвания демонстрираха, че и други производители са уязвими по същия метод - макар и да не ползват един и същи код, те разчитат на генеричен, съвсем лесен за отгатване. Както обясни един експерт на конференцията Hack in the Box в Амстердам, това е еквивалентът да използваш "1234" като парола за всичките си онлайн активности.

Как се краде кола с джаджа за 22 долара
Ползвайки само евтини електронни джаджи, тези двама успели да задигнат над 100 автомобила Jeep и Dodge в Тексас

Сред компаниите с подобна слабост в заключването са Ford и FCA Fiat-Chrysler. Наскоро полицията в Тексас успя да задържи двама души, виновни за открадването чрез подобни методи на над сто автомобила Jeep и Dodge - марки на FCA.
 

Тагове: fiat volkswagen ford dodge jeep
0 от 500
  • #3
    9 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Хахахаха,ВАГ пак ги разкриха!Естествено не чакайте от тях сервизна акция да си оправят бакиите. От къде са ги взели тези системи с еднакъв код не зная. Отдавна дори най-евтините китайски аларми имат "скачащ" код, но не и при ВАГ. То тяхното заключване е не толкова да не ги крадат, а някои човек да не си помисли, че това е т0алетна и да се изходи вътре. Нормално е да го направи. Все пак т0алетните са за това,за да се облекчават хората...
  • #2
    14 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    абе голяма раота че вагените ползвали един и същи криптогравски код за всички модели. от ваг добре са си направили сметката че техните трошки никой не ги краде защото крадците знаят че далеч с такива кошници няма да стигнат
  • #1
    17 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    "През август миналата година експерти разкриха слабост при заключването на всички модели на Volkswagen от 2010 насам, която позволява на крадците съвсем лесно да ги отворят. Оказа се, че от VW са използвали един и същи криптографски код за всички свои модели."_______________________Учудени?"Народната" марка пести от всичко. От абсолютно всичко. Асфалт в купетата, евтина китайска пластмаса, евтина китайска електроника,коланно окачване,измамен софт и разбира се един и същи код за всички модели