IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Британци определиха най-вредните дизели

В негативната класация водят Renault и Dacia, отличниците са BMW и Toyota

Британци определиха най-вредните дизели

Фактът, че дизеловите двигатели се вместват в нормите за екология, съвсем не означава, че те са безвредни. Това сочи и класацията на британската асоциация на потребителите Which, което проведе свое изследване на автомобили с такива мотори. При някои от тях бяха открити 7 пъти по-високи норми на азотен диоксид (NOx).

Британците определиха най-вредните дизели

Авторите на изследването твърдят, че са го провели не по приетите в Европа стандарти, а в условията на ежедневно използване на автомобилите. При това те са тествали коли с двигатели, отговарящи не само на най-новия стандарт Euro-6, но и на Euro-5. Тоест проверени са и по-стари коли.

Резултатите сочат, че най-вредните дизели се предлагат от Renault и Dacia. При някои от техните мотори със стандарт Euro-6 токсичността е по-висока дори от тези с Euro-5. Тествани са общо 16 модела на двете марки, като при 2 от тях нормите са показали огромна разлика от обявените стойности.

В класацията следват Nissan и Jeep, като при това от тези две марки нивата на вредни емисии са почти 10 пъти по-високи от допустимото. Същото, но с по-ниски стойности, се отнася и за двигателите на Ford, където са проверени 12 модела. При Volvo резултатите са „средни”, твърдят от Which, като отбелязват, че моторите на шведите с Euro-5 се представят по добре от тези с Euro-6.

„Най-чисти” са се оказали двигателите на Toyota, BMW и Mini, се отбелязва в изследването. Добри резултати са показали и дизелите на концерна Volkswagen, но авторите на изследването са категорични, че след „Дизелгейт” моторите на германския производител трябва да бъдат разглеждани доста по-внимателно.

Снимкa: Which

Тагове: nox which
0 от 500
  • #8
    17 rate up comment 23 rate down comment
    Дошо ( преди 7 години )
    Моята ХОНДА Сивик е с легендарния бензинов двигател VTEC!И е доста по-чист, здрав и надежден от разните вурст-производни.
  • #7
    19 rate up comment 11 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    За сметка на това последните дизели на Хонда са от Фиат. Честито!
  • #6
    21 rate up comment 17 rate down comment
    до Дошо ( преди 7 години )
    Дизелът на твоя стар Сивик с двигател от още по-стара Астра е в пъти по-вреден от дизелите на ФВ.Дори доказано германофоби като англичаните ти го казаха - най-добри са на БМВ и ФВ.Факт!
  • #5
    16 rate up comment 19 rate down comment
    Дошо ( преди 7 години )
    Както казва бате ви Дошо: има ли полудържавна пералня не чакай нищо добро!Та така: - най-вредни са дизелите на едната пералня - рено, а на другата - СОЦваген, изначално измамна, да се гледа с повишено внимание!Въобще търси ги в негативните класации - там са на първите места!
  • #4
    47 rate up comment 3 rate down comment
    Йори ( преди 7 години )
    Аз реших да погледна в първоизточника на информацията, където изследванията са две - за азотни и за въглеродни окиси. Прави впечатление, че спектъра от нарушители е много шарен и общото наблюдение е, че модерните коли по замърсявне в реални условия масово не успяват да се справят дори с нормите от Euro 3, които са били валидни до 2001г. Което в прав текст значи, че всички автопроизводители са свръхнагли лъжци с дебели портфейли и бетонирани лобита, и за които здраве и екология са последна грижа.
  • #3
    21 rate up comment 6 rate down comment
    Aнонимен ( преди 7 години )
    Разбирачите ще ги познаете по минусите хахах...
  • #2
    19 rate up comment 27 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    VW-King
  • #1
    23 rate up comment 28 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    "Добри резултати са показали и дизелите на концерна Volkswagen"....а сега къде са разбирачите...