IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Honda разработва конкурент на Toyota Prius

Honda беше един от първите производители предложили на пазара хибриден автомобил. Интересът към Honda Insight обаче спадна, когато на пазара се появи моделът на Toyota Prius.

Honda разработва конкурент на Toyota Prius
Сега Honda иска да отвърне на удара и да си върне лидерството при автомобилите с ефективно потребление на гориво. Това ще стане с няколко нови модели на хибридни автомобили и такива задвижвани от горивни клетки. 

Първо през 2009 г. ще видим нов глобален хибриден модел на японската фирма, като амбициите са годишно да бъдат продавани по около 200 хиляди броя от този модел. Шефът на Honda Таканобу Ито заяви пред Automotive News, че този модел ще бъде само хибриден и няма да има вариант задвижван само с бензин. 


Дизайнът на глобалния хибриден автомобил на Honda ще бъде на базата на концепцията FCX (на снимката), като автомобилът ще бъде предназначен за петима пътници. 

Ито не дава повече подробности за бъдещия хибриден автомобил и не става ясно дали той ще използва новото поколение литиево-йонни батерии или ще разчита на по-тежката, но вече изпитана хибридна технология с никелово-метални акумулатори. Шефът на Honda обаче заявява, че сега главната задача на конструкторите от фирмата била да се намали теглото на батериите. 

Цената на този бъдещ хибриден автомобил според него ще бъде по-ниска от тази на Honda Civic Hybrid, като целта е да се създаде силен конкурент на Toyota Prius на световните пазари.
0 от 500