IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Фердинанд Пиех си тръгва от Volkswagen с 1.1 милиарда евро

Дългогодишният шеф, осъществил глобалната експанзия на компанията, сега продава акциите си

Фердинанд Пиех си тръгва от Volkswagen с 1.1 милиарда евро

Дългогодишният шеф на Volkswagen Group Фердинанд Пиех се подготвя да се оттегли напълно от компанията и да продаде акциите си, съобщава Bild am Sonntag. Пиех притежава 14.7% от фамилния холдинг Porsche SE, който е мажоритарен акционер във VW. При днешните цени делът му струва около 1.1 милиарда евро.

Фердинанд Пиех си тръгва от Volkswagen с 1.1 милиарда евро
По устав Пиех (вляво) е длъжен първо да предложи акциите си на Волфганг Порше и останалите си роднини в семейния холдинг

Пиех от десетилетия е в хладни отношения с братовчедите си от фамилията Порше, които са другите главни акционери в холдинга. Преди месец обаче двете страни окончателно се скараха, след като Пиех обвини роднините си и останалите членове на Надзорния съвет на VW, че знаели за Дизелгейт година преди скандала, но не предприели нищо. В отговор те заплашиха да го съдят.

Според Bild Пиех е предложил на братовчедите си да откупят дела му или поне голяма част от него, но още не се знае дали ще се стигне до сделка. По договор останалите акционери в Porsche SE имат право да направят първата оферта за акциите, преди те да бъдат пуснати на свободния пазар. Най-вероятно Пиех ще продаде дела си преди общото събрание на акционерите на 30 май.

79-годишният днес Пиех е една от най-забележителните фигури в историята на германската автоиндустрия. След като роднините му отказаха да му позволят да влезе в управата на семейната компания Porsche, той се насочи към скромната Audi и я превърна в един от трите най-големи производители в премиум сегмента.

Фердинанд Пиех си тръгва от Volkswagen с 1.1 милиарда евро
Пиех през 80-те, когато превърна Audi в глобална компания

През 1993, когато концернът VW бе само на три месеца от банкрута, Пиех бе привлечен като председател на управителния съвет и за броени месеци успя да стабилизира компанията. Той бе архитектът на глобалната експанзия, при която групата придоби марки като Bentley, Lamborghini и Bugatti.

През 2002 Пиех се оттегли от управителния съвет, но оглави надзорния, в който за кратко вкара и последната си съпруга Урсула. През 2015 влезе в конфликт с тогавашния изпълнителен директор Мартин Винтеркорн, не бе подкрепен от общото събрание и се оттегли. Самият Винтеркорн бе принуден да подаде оставка половин година по-късно заради гръмналия Дизелгейт.

 

Тагове: audi volkswagen porsche tatra
0 от 500
  • #5
    3 rate up comment 14 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    За какво са му на тоя поменик толкова пари?Да не си ги носи с него?
  • #4
    14 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Гениален мениджър. Опитали са се да го наритат навремето, но амбициран и въпреки заобиколния и труден път по който е поел е доказал на всики уменията потенциала си като е направил ВАГ този мастодонт който е днес.
  • #3
    20 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Заслужил си ги е човека. Браво за постижеията му.На снимката мисля, че са Audi 200, Audi 100 (C4) и Audi V8 - всичките са страхотни за времето си. Дизайна на C4 дори бих казал е още актуален.
  • #2
    23 rate up comment 2 rate down comment
    zzzzzz ( преди 7 години )
    На снимката audi 200. Феноменален автомобил.
  • #1
    33 rate up comment 2 rate down comment
    Йори ( преди 7 години )
    Явно човека е бил наясно как се прави сериозен бизнес и не е правил компромис, когато е надушвал, че се правят опити да се заобикалят правилата. Той затова и е бил недолюбван. В днешните времена на правене на бизнес, чрез всевъзможни врътки, подкупи и откровени измами, такива мохикани като Пиех явно нямат място.