IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Изпитана рецепта: тестваме BMW X4 M40i

На платформата на X3, но с почти 60 допълнителни кончета

Изпитана рецепта: тестваме BMW X4 M40i

Когато през 2007 BMW представи кросоувъра си X6, останалите производители вероятно са се почувствали като собственици на Nokia 3650 в магазин на Apple. Идеята бе оригинална и дори малко нелепа: да превърнеш големия SUV в купе, лишавайки го от практичността му за сметка на спортно усещане, което се съчетаваше доста странно с двутонното тегло. Като толкова други нелогични неща, и това се оказа пазарна сензация.

BMW X4 M40i действа по изпитана рецепта

И ДОКАТО КОНКУРЕНТИТЕ тепърва започваха да наваксат, баварците взеха сериозен аванс, развивайки модела. Появи се негова спортна модификация, разработена от М-подразделението, а през 2014 излезе и по-малкото „братче” X4. Ако голямото крос-купе представляваше преработен X5, то при по X4 схемата бе повторена върху основата на X3. Двата автомобила са с еднаква широчина и междуосие, но X4 е по-нисък и съответно по-дълъг, което му придава атлетичен външен вид.

BMW X4 M40i действа по изпитана рецепта

Общо взето всички успешни решения, реализирани при X6, се повтарят и при X4, но в умален мащаб. Тук трябва да добавим оригиналната оптика, различните брони и други подобни детайли, превръщащи купето в един наистина впечатляващ на външен вид автомобил.

BMW X4 M40i действа по изпитана рецепта

В САЛОНА НЕЩАТА СА ПО-РАЗЛИЧНИ. Заради формата на самия автомобил, при BMW X4 предните седалки са поставени 20 мм по-ниско, а задните – с 28 мм. Иначе главата ви щеше да опира в тавана. По-ниската позиция на седене дава по-добро усещане за шофьора, но същевременно затруднява настаняването на задните седалки. Заради полегатия заден капак страда и видимостта назад. 

Логично багажникът на X4 е по-малък от този на X3 (с 50 литра), но и така неговите 500 ще да достатъчни за нормални семейни нужди. В същото време обаче при свалени задни седалки предимството е на крос-купето – 1600 литра срещу 1500 при неговия събрат.

BMW X4 M40i действа по изпитана рецепта

ГОЛЯМАТА РАЗЛИКА между X3 и X4 обаче си остава под капака. При стандартния кросоувър най-мощната версия е xDrive35i, докато при крос-купето вече имаме и Х4 M40i. И двете разчитат на 3,0-литров туин-турбо двигател, който обаче в първия вариант развива 306 к.с., а във втория – 361. Тази мощност превръща X4 в директен конкурент на Jaguar F-Pace, Mercedes GLC 43 AMG и Porsche Macan GTS.

Инженерите на BMW са постигнали промяната в мощността, като са използвали по-здравите бутала и лагери на коляновия вал от BMW M3. Увеличено е и налягането на турбокомпресорите, благодарение на което и въртящият момент вече е 465 Нм, достъпни в диапазона между 1350 и 5250 об/мин. Съответно и динамиката при X4 М е подобрена в сравнение с най-мощното X3. Крос-купето във версия М ускорява от 0 до 100 км/ч само за 4,9 секунди, което е наложило и по-различни настройки в окачването. Променена е геометрията на предния мост, където са залага на различни пружини и стабилизатори, нови са и настройките на адаптивните амортисьори. Повишаването на мощността се е отразило и на спирачната система.

BMW X4 M40i действа по изпитана рецепта

СКОРОСТНАТА КУТИЯ обаче си остава добре подната 8-степенна трансмисия ZF, която отново работи в комбинация със системата на BMW за задвижване на четирите колела xDrive. Скоростната кутия има спортни настройки и това се усеща ясно. Близо двата тона тегло почти не се отразяват на динамиката или на пътното поведение на този баварец, който се чувства еднакво добре както на магистрала, така и на по-тежък терен. Избегнато е и традиционното за подобен тип автомобили накланяне в завой.

BMW X4 M40i действа по изпитана рецепта

ЗА ОБОРУДВАНЕТО няма какво да говорим. Там са включени всички възможни асистенти за помощ на водача и системи за безопасност. Сред тях е Driver Assistance Plus, включваща адаптивен круиз-контроли, система за следене на лентана движение, система за предотвратявена на фронтален удар и др. Има и възможност за спешно повикване на помощ при инцидент.

BMW X4 M40i действа по изпитана рецепта

ПОЛЕЗЕН ЗА ЗИМАТА е и допълнителният пакет за студено време, който включва измиване на фаровете, подгряване на волана, както и на предните  и задните седалки. Освен това BMW X4 разполага с хед-ъп дисплей, предни сензори за паркиране, камера, улесняваща придвижването на заден ход, както и възможност за свързване на смартфона и управление на някои от функциите на автомобила през него.

BMW X4 M40i действа по изпитана рецепта

КАТО ЦЯЛО BMW X4 е сред автомобилите, демонстиращи високото технологично ниво на марката. Версията M40i обаче със сигурност ще ви докара и сериозен проблем. Той е как да плащате по-малко глоби на пътя. С тази динамика даването на газ е нещо, което просто трудно можеш да избегнеш.

Снимки: BMW, Automedia.bg

ВИЖТЕ и нашите тестове на конкурентите Jaguar F-Pace и Mercedes-Benz GLC.
 

Тагове: bmw x4 m40i bmw x4
0 от 500
  • #5
    4 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Тая тойота по добре да не я показват. Мислех, че Mirai е най грозната - ама не е.
  • #4
    7 rate up comment 5 rate down comment
    ahaha ( преди 7 години )
    Още един дето не си е пил аспирина..то щото друго не действа. Абе,ти какво си сътворил.. много м ие интересно,Малка подробност ч че Х4 вече има 2 ра версия, а пасквила на Койота, който цитираш е толкова грозно уродливо и неизползваемо че си остава едно петно на чертожната дъска.Все па някой ви откраднал кумирите, Койота и ***, Верно цари простотията,да лееш пумия си иска известна креативност.
  • #3
    8 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Да, идеята е оригинална, но съвсем не е на БМВ. Гугълнете Toyota RSC и ще видите откъде са я крали баварците.
  • #2
    3 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Откого са го откраднали? Обичайни фашистки номера...
  • #1
    12 rate up comment 2 rate down comment
    Цената идиотии ...!! ( преди 7 години )
    Върши по-малко работа, ама снобарията цена няма!