IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Официално: PSA купува Opel за 2,3 милиарда долара

Сделката беше потвърдена днес

Официално: PSA купува Opel за 2,3 милиарда долара

Френската PSA Group и GM официално обявиха днес, че са се споразумели за продажбата на европейското подразделение на General Motors, което включва германската марка Opel и британската Vauxhall. Цената на сделката е 2,3 милиарда долара.

Официално: PSA купува Opel за 2,3 милиарда долара

След това придобиване PSA, под чиято шапка са Peugeot, Citroen и DS, ще стане вторият по големина европейски автомобилен производител – зад Volkswagen и пред Renault-Nissan.

В сделката се включва целият автомобилен бизнес на Opel/Vauxhall – двете марки, шест завода за производство на автомобили, пет завода за производство на компоненти и части, както и един инженерен център – този на Opel в Рюселхайм. В европейското подразделение на GM работят около 40 000 човека. GM си запазва инженерния център в Торино, където се разработват модели за глобалния пазар.

Моделите на Opel ще продължат да използват технологии, останали в компанията от GM, като новият собственик придобива и интелектуалните права върху тях и ще ги ползва докато моделите на германската марка не мина изцяло върху платформи на PSA. Това означава, че новите модели на Opel Crossland X и Grandland X са само първите, при които е използвана платформа на PSA.

С днешното официално потвърждение се слага край на седмици спекулации за евентуална сделка, като за първи път преговорите по нея бяха потвърдени от двете страни на 14 февруари.

Тагове: gm peugeot opel vauxhall psa group
0 от 500