IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Сензационно: Peugeot-Citroen преговаря да купи Opel (ДОПЪЛНЕНА)

Евентуалната сделка би създала гигант с 16% пазарен дял в Европа

Сензационно: Peugeot-Citroen преговаря да купи Opel (ДОПЪЛНЕНА)

Френската PSA Group, собственик на Peugeot и Citroen, води преговори с General Motors да откупи европейските марки на концерна Opel и Vauxhall, съобщи сензационно Bloomberg. По-късно и Reuters потвърди новината, позовавайки се на два независими източника. Според единия от тях сделката може да стане факт "до броени дни".

Сензационно: Peugeot-Citreon преговаря да купи Opel
Карлос Таварес преобрази финансовото състояние на PSA и сега очевидно е готов за по-амбициозни задачи

Говорителят на PSA Бертран Блез потвърди предпазливо, че се водят преговори "за разширяване на партньорството отвъд сега съществуващите съвместни проекти". Все още няма коментар от основните акционери в групата - френската държава, фамилията Пежо и китайската Dongfeng, нито пък от GM.

Eвентуална подобна сделка би преобразила пазара на Стария континент, създавайки гигант с общ пазарен дял 16% - след Volkswagen Group, но преди Renault. Още първите слухове за преговорите бяха достатъчни да увеличат цената на акциите на PSA с почти 6 на сто, с което пазарната капитализация на френската група достигна 16.5 милиарда евро.

PSA, която бе в доста затруднено положение преди две години и се наложи да бъде спасявана от френската държава, буквално се преобрази под ръководството на Карлос Таварес, привлечения от Renault нов главен изпълнителен директор. През миналата година групата отчете най-високия си финансов резултат и най-високия марж на печалба в историята. Таварес дори изяви желание да откупи по-рано от договореното 14-те процента дял, които държавата получи в замяна на помощта си няколко години по-рано.

Сензационно: Peugeot-Citreon преговаря да купи Opel
Crossland X, последният кросоувър на Opel, е добър пример за засиленото сътрудничество между германци и французи напоследък

След години на загуби Opel се стабилизира напоследък, макар да понесе тежък удар от санкциите срещу Русия и свиването на тамошния пазар - един от основните за марката.

Германската компания и PSA си сътрудничат активно в последните години и споделят платформи - примерно тази на Peugeot 2008 ще е в основата и на Crossland X, новия кросоувър на Opel.

Придобиването на Opel би позволило значителни съкращения на разходите в PSA и би дало на французите достъп до някои технологии, в които те сами чувствително изостават - най-вече в областта на електрическото задвижване. За GM пък евентуалната сделка би означавала безопасен изход от Европа преди рисковете от Brexit да й се отразят, коментира Bloomberg. През 2016 европейското поделение на концерна отчете 241 млн. евро загуба - над три пъти по-малко от 2015, но все пак загуба.

PSA имаше амбиции за по-тясно партньорство с Opel още през 2013, но тогава GM се отдръпна. Тъкмо това принуди Peugeot-Citroen да продаде дялове на френското правителство и китайската Dongfeng Motor Corp. 

ОЧАКВАЙТЕ ДОПЪЛНЕНИЯ!
 

0 от 500
  • #6
    9 rate up comment 6 rate down comment
    none ( преди 7 години )
    ГМ не са на 3-то място през 2016 а на 5-то. Преди тях са Рено-Нисан и Хюндай-Киа. С продажбата на Опел, ще изпаднат още надолу в класацията, да не говорим че ще останат да произведжат само американските си еднодневки. Опел е малко по-евтин от Пежо (в България, по света Пежо си свалят гащите за всяка сделка), но като цяло двете марки са еднакво позиционирани като цена-качество на пазара.
  • #5
    8 rate up comment 5 rate down comment
    d ( преди 7 години )
    Пожелавам успех на Peugeot.Ото фон Кръчмарк - прав си! Малко се очовечиха. Според мен дизайна и преди беше хубав. Сега е по-елегантен.
  • #4
    19 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    "безопасен изход от Европа преди рисковете от Brexit" Те така безопасно се изтеглиха от Русия, нали, сега гледат как Рено и Форд пълзят нагоре и подсмърчат!
  • #3
    9 rate up comment 26 rate down comment
    Ото фон Кръчмарк ( преди 7 години )
    Пежо се очовечиха малко напоследък, поне като дизайн, ама все пак мисълта немското инженерство да се ръководи от франсета... :D
  • #2
    13 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    GM Korea, дефакто си е Деу, но GM ги чака съдбата на Крайслер, ако продължават да бълват лъскави еднодневки. Те и без това китайците си точат зъбите за тях и са най-големия чуждестранен акционер с 20% в GM
  • #1
    21 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    GM продължава.... Къде са Понтиак, Сааб, Холден, Деу? Не на 3-то на 8-мо място ще паднат глобално. да си гледат там ония оранжевия и да чакат неговите мита да им вдигнат продажбите у дома... Егати как ме хвана яд...