IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ще има Audi A1 с пет врати и кабриолет

Сегментът на миниавтомобилите е на път да експлодира с планираните нови модели на повечето големи производители.

Ще има Audi A1 с пет врати и кабриолет

В тази ниша за първи път ще се включи и премиум-марката Ауди. Докато повечето "големи" се опитват да свалят производствените разходи и крайната цена на продукта, Ауди ще атакува най-високия сегмент на миниавтомобилите, вадейки на пазара конкурент на Mini Cooper и евентуален нов модел на марката BMW. 

Новият малък модел на Ауди ще бъде серийна (производствена) версия на прототипа, показан на автосалона в Токио под името А1 Metroproject. Колата ще се появи на пазара през 2009 година и бързо ще бъде последвана от няколко версии, сред които хечбек с пет врати и кабрио. Автомобилът ще бъде произвеждан на нова платформа, която ще бъде споделяна и от новото поколение на VW Polo.

Регулярната версия ще има предно предаване, но инженерите от Инголщад вероятно ще подготвят и quattro модел. Новата платформа за А1 означава и възможност за поръчване на новата нискобюджетна DSG скоростна кутия на VW със седем степени. Двигателите ще бъдат от типа TSI и TDI с обем от 1.4 до 2.0 литра, но е възможно да има и хибриден вариант. Все пак е малко вероятно на пазара да бъде предложена версията пълен хибрид с литиево – йонни батерии, която беше показана с концепцията Metroproject.
0 от 500